Kan Frankrijk het wij-zij-denken overstijgen?

“Vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid”, roemde kersvers president Emmanuel Macron gisteren het Franse motto bij een juichende menigte. Hij wil zijn politiek verdeelde land terug verenigen. De tentoonstelling Nous et les Autres in het Musée de l’Homme in Parijs wil alvast een steentje bijdragen door het ontstaan van vooroordelen en racisme wetenschappelijk te duiden.

“Een nieuw hoofdstuk begint, een hoofdstuk van hoop en van herwonnen vertrouwen”, zei de kersverse president van Frankrijk, Emmanuel Macron, gisteren in een eerste reactie op zijn overwinning. Hij gaf ook meteen mee dat hij de woede en de angst bij veel kiezers had gehoord en kon begrijpen, een uitgestoken hand naar al wie op zijn tegenkandidate Marine Le Pen (Front National) had gestemd.

Macron noemde het grote aantal stemmen voor extreemrechts een “verplichting” voor hem om Frankrijk en Europa te verenigen. Hij wil daarbij niemand uitsluiten, de idealen van de verlichting en het Franse devies indachtig: vrijheid, gelijkheid en broederschap.

De angst en de vooroordelen die vandaag heersen bij een groot deel van het Franse volk worden ook onder de loep genomen in Nous et les Autres: Des Préjugés aux Racisme (Wij en zij: van vooroordelen tot racisme). De tentoonstelling in het Musée de l’Homme wil de bezoeker wegwijs maken in de manier waarop na angst racisme ontstaat en groeit.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be