Kamer wil weer experimenteren met stemcomputers

(Eerder verschenen op het tijdelijke Superkrapuul)

De Kamer wil toch weer ‘experimenteren’ met stemcomputers. Me dunkt dat je daar niet mee moet experimenteren, maar dat je moet vastleggen wat die dingen moeten kunnen en dat je dat moet testen.

Er zijn/waren twee fundamentele problemen met stemcomputers: men kon bij sommige types op afstand registreren wat iemand gestemd had, met een soort afluisterapparatuur, maar erger vind ik het tweede bezwaar: er was niet vastgelegd of gecontroleerd of het knopje dat je indrukte ook daadwerkelijk de stem opleverde die dat knopje verondersteld werd op te leveren.

Dat is iets dat per apparaat 100% geijkt moet worden in bijzijn van een officieel bevoegd persoon, en daarna moet die machine verzegeld worden en gegarandeerd worden dat díe machine ook daadwerkelijk gebruikt wordt.

Is dat nu extra rompslomp vergeleken bij stemmen op papier? In feite niet; het komt op hetzelfde neer als het volledig moeten kunnen vertrouwen van stembiljettentellers. Maar het moet wél gewaarborgd worden.

1 gedachte over “Kamer wil weer experimenteren met stemcomputers”

  1. Hero laat de software hacken zodat iedere stem op een andere partij dan CDA en VVD automatisch bij de PVV terecht komt

Reacties zijn gesloten.