“We gaan alles hardnekkig ontkennen”, zei de oudere broer van mijn vader ooit tegen hem, toen zij de inktpot over het perzisch tafelkleedje hadden omgestoten, terwij zij toch de enige aanwezigen waren geweest terwijl hun moeder boodschappen was wezen doen.
Dat moet Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten ook gedacht hebben na het vernietigend rapport van het Centraal Planbureau over de gevolgen van het afschaffen van het PGB. Alleen gebruik je daarvoor natuurlijk de bij ieder die wel eens in een middelgroot bedijf gewerkt heeft bekend zijnde managerstaal:
”Ik streef naar gepast gebruik en goede zorg. Samen met de aanbieders, het veld en de mensen die het aangaat zoeken we naar innovatieve en creatieve oplossingen. Daar zijn we mee bezig”
Tot nu toe zit alles potdicht, ons zorgkantoor heeft 1 augustus jl. al de deuren gesloten voor nieuwe zorgaanbieders en hebben voor 2012 de middelen al besteed en geven te kennen dat we ons over 2013 ook geen illusies hoeven te maken.
De meest gepokt en gemazelde zorgprofessionals hebben iets van een jaar gepoogd deze muur te beslechten zonder resultaat.
Zorgvragers en zorgaanbieders hebben de afgelopen 48 uur weer de nodige drek over zich heen gestort gekregen.
Het wachten is op het wonder van prinsjesdag. Ik ben zo benieuwd naar die creatieve oplossing, geen idee uit welke hoek die gaat komen. Ik slaap er haast niet meer van.
[ onderwerp]
van Zanten vindt het CPB niet capabel om haar innovatieve krachten te beoordelen.
Ja, het straaaaaalt helemaal vanf deze dame af al die vernieuwingen 😉
Het even narekenen van een geplande bezuiniging heeft al lang niet zoveel verbazing alom opgeleverd… 😐
Er zal wel niets meer aan te doen zijn, zoveel lijkt inmiddels wel duidelijk, maar de indruk, die dit alles wekt, is dat het kabinet nu ook aan “facts free” bezuinigen doet. En dat kan wel kloppen, aangezien het uitzetten van de “geluksmachine” toch centraal stond in de “visie” van Rutte, niet zozeer het daadwerkelijk bezuinigen erop.
🙄
@3: MadPride:
Tot nog toe zijn er slechts enkele convenanten getekend tussen van Zanten en de Zorginstellingen, deze hebben meestal een beperkte juridische basis, het is geen wetgeving.
Sowieso kan ze afspreken wat ze wil met wie en wat dan ook, maar uiteindelijk beslissen de Kamers over de wijzigingen.
Discutabel zou kunnen zijn of er werkelijk een volledig nieuwe wetgeving nodig is voor deze verandering, maar dat is weerom het hoofdstuk blablabla, want als ze willen kunnen ze dit onzalige plan natuurlijk gewoon stoppen.
LeRoiDanse Schreef:
Inderdaad…
Klopt, PGB is een regeling, die kan gewijzigd worden in de 2e kamer.
De functie begeleiding uit de AWBZ schrappen en overbrengen naar WMO is een wetswijziging, die moet door de eerste kamer.
Een val van het kabinet zou deze akelige plannen allemaal behoorlijk in de ijskast kunnen zetten…..’t is maar een suggestie 🙂
Aangezien ik serieus vrees, dat we – ook bij gebrek aan iets wat ook maar een beetje op een oppositie lijkt – nog heel lang van dit kabinet zullen mogen genieten, ben ik zeer pessimistisch gestemd over de wonderbaarlijke redding van het pgb. En als de ontmanteling eenmaal echt serieus begonnen is, lijkt me dit echt zo iets, wat we in ieder geval nooit meer terug zullen krijgen (ontmanteling is mijn ogen vrijwel onomkeerbaar), dus hoeft dit kabinet, nogmaals: zo vrees ik, eigenlijk alleen nog maar een begin te maken met die ontmanteling.
😮
@#7 ik deel je pessimisme, deze plannen zijn onlosmakelijk verbonden aan de hele gedoogconstructie, het miljard naar de instellingen wordt bekostigd uit het PGB en dan heb je gelijk je verklaring voor de onthutsende halstarrigheid van de staats, Schippers en Rutte.
Een terugdraaien van de plannen houdt in principe het einde van het kabinet in, hoewel ik dus echt niet geloof dat Wilders er ooit een stekker uit zou trekken.