Kabinet heeft kulargumenten voor boerkaverbod (nu bewezen!)

(Eerder verschenen op het tijdelijke Superkrapuul)

Maar dat wisten wij al. Maar het is altijd fijn als dat ook wordt ondersteund door mensen die hoogleraar zijn, zoals Jan Smits. Misschien dat die nog enig gewicht in de schaal kunnen leggen voor het besluit ook door de Senaat wordt genomen. Je weet het tegenwoordig niet meer in dit land, hoe ver de gekte aan het gaan is.

Het behoeft weinig betoog dat dit voorgestelde boerkaverbod – eerder ingevoerd in Frankrijk en België – omstreden is. Het is ook nog maar de vraag of het wetsvoorstel de stemming in de Eerste Kamer zal overleven. Dat maakt het des te belangrijker om het politiek debat te voeren aan de hand van de juiste argumenten – op het scherp van de snede, zoals dat in een democratie hoort. Vergelijking met andere landen leert ons welke die argumenten zijn en hoe ze moeten worden gewaardeerd. Politieke filosofen zoals de Amerikaanse Martha Nussbaum hebben daar grondig over nagedacht. Zij noemt in haar werk vijf argumenten die kunnen worden aangevoerd vóór een boerkaverbod, zij het dat ze bij nadere beschouwing geen van alle stand houden. Het is nuttig om ook in Nederland van die argumentencatalogus kennis te nemen. (Volkskrant)

4 gedachten over “Kabinet heeft kulargumenten voor boerkaverbod (nu bewezen!)”

 1. Laat ik het dan ook maar herformuleren op deze nieuwe locatie: het boerkaverbod heeft nooit iets met argumenten te maken gehad (zelfs als natuurlijk wel “net alsof” gedaan werd), alszodanig zullen tegenargumenten ook geen enkele indruk maken, vrees ik…

 2. Ergens ben ik er van overtuigd dat Ons Kabinet er op rekent dat het verbod uiteindelijk struikelt. Kunnen ze tegen Ons Geert zeggen “we hebben het echt geprobeerd” en degenen die voorstander zijn van vrijheid van kledingsuiting weten dan definitief dat het echt niet gaat gebeuren.

  Je zult zelfs nog zien dat CDA en/of VVD straks gaan proberen er stemmen mee te winnen omdat ze “diep in hun hart natuurlijk fel tegen waren, maar het gezien de verhoudingen in de Kamer niet hardop konden uiten.”

  (nog 162)

 3. Kolderiek was het te zien hoe Vehagen vergeefs probeerde uitleg te geven. Kansloos natuurlijk, het is gewoon een boerka- en niqaabverbod. Niets meer en niets minder. Noem het dan ook zo, en probeer het niet te verkopen als ‘verbod op gelaatsbedekkende bekleding’.

  Los daarvan vind ik het een afschuwelijk gezicht zo’n hoofdkap, dat wel…

 4. [“Los daarvan vind ik het een afschuwelijk gezicht zo’n hoofdkap, dat wel… “]
  Heb je wel eens naar die mooie ogen gekeken… Ik vind het prachtig. Juist omdat je er zo goed op kunt concentreren. De erotiek die er soms uitstraalt…. Geweldig!
  Laten we heel eerlijk zijn. Als je op een lekker ding valt (jongen of meisje, maakt niet uit) dan zijn toch de ogen veruit de belangrijkste reden?
  Bij mij komen er in ieder geval zulke gedachten op dat als iemand mijn gedachten zou kunnen lezen, dat hij dat alleen mag doen als er geen kinderen bij zijn. Porno lees je niet in de buurt van kinderen. Dus iemand die mijn gedachten leest moet zich doodschamen. Viezerik!!!

Reacties zijn gesloten.