Juncker verdedigt zich in Luxleaks-belastingaffaire

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker staat onder druk vanwege de creatie van een belastingparadijs in Luxemburg. De Luxleaks-documenten hebben de organisatie ervan in kaart gebracht.

Juncker heeft echter gelijk volgens zijn christelijk-liberale overtuiging. Tenminste zolang hij de wet niet heeft overtreden. Als je kunt profiteren, dan doe je dat, anders ben je een dief van je eigen portemonnee.

“Alles is gedaan volgens nationale (Luxemburgse) wetgeving en volgens relevante internationale regels,” stelde hij [Juncker].
Juncker gaf toe dat de belastingafspraken tot “zwakke” belastingopbrengsten leidden en dat de interactie van nationale en internationale wetgeving in een belastingniveau resulteerde “dat niet overeenkomt met de notie van fiscale rechtvaardigheid”.
Hij zei ook dat de huidige situatie een gevolg was van het gebrek aan fiscale harmonisatie in de EU.
(EurActiv [vertaald uit het Engels])

.
Als het over mazen in de wet zoeken gaat, is Nederland daarin overigens even goed als Luxemburg. Zo is de deal van koffieketen Starbucks met de fiscus dubieus en wordt deze onderzocht door de Europese Commissie.

Maar dat ‘de belastingontwijking een gevolg is van een gebrek aan fiscale harmonisatie in de EU’, daarover ben ik het eens met Juncker.

1 gedachte over “Juncker verdedigt zich in Luxleaks-belastingaffaire”

  1. Pingback: Tang zoekt vluchtweg uit Luxleaks | Krapuul

Reacties zijn gesloten.