Journalisten checken nieuws niet meer

De tonijn wordt zo ernstig in zijn voortbestaan bedreigd, dat het nieuws wordt wanneer de douane grote hoeveelheden van deze vissoort aantreft in een lading cocaine. Dat gebeurde in de haven van Rotterdam, wist weblog De Speld, ‘jouw vaste prik voor betrouwbaar nieuws’, gisteren te melden. Daar werd 200 kilo tonijn aangetroffen in een lading cocaïne.

De douane zal maatregelen treffen en het komende kwartaal meer cocaïne gaan controleren op de mogelijke smokkel van uitstervende vissoorten.

Volgens Bert van der Hoek, woordvoerder van de Rotterdamse douane, worden smokkelaars steeds creatiever als het gaat om bedreigde vis. Zeldzame vissen als tonijn, zwaardvis en barbeel leveren tegenwoordig zoveel op dat het loont om te investeren in een goede dekmantel. Zo werden vorige maand tien pijlstaartroggen aangetroffen in een lading machinegeweren uit Somalië.

Volgens Van der Hoek is dit de eerste keer dat onschuldige genotsmiddelen worden ingezet als camouflage. Hij noemt de de actie ‘zeer listig’. Van der Hoek: ‘Er komt zoveel cocaïne de Rotterdamse haven in, het is bijna onmogelijk die allemaal te controleren.’ De douane leidt momenteel speurhonden op om meer vis op te kunnen sporen.

De inkt was nog niet droog toen ook de lezers van het Haarlems Dagblad (mirror) van het misbruik van onschuldige genotsmiddelen op de hoogte werden gesteld, in een artikel met letterlijk dezelfde tekst en foto:

Het is vooralsnog onduidelijk hoever de connecties tussen de drugshandel en de visserij reiken. Van der Hoek vreest dat de reputatie van drugsbaronnen wordt aangetast door de tonijnvissers. “We zien nu al dat hardwerkende drugshandelaren publiekelijk afstand nemen van de visserij, het maatschappelijk onbehagen komt nu onterecht op hun bord,” aldus Van der Hoek.

Waaruit maar weer blijkt dat journalisten – heel soms – hun nieuwtjes niet meer checken. Want De Speld (2009) publiceert satirische artikelen over regionaal, nationaal en internationaal nieuws en wist bijvoorbeeld te melden dat Willem van Oranje een bekeerde moslim was.

5 gedachten over “Journalisten checken nieuws niet meer”

  1. Mooi verhaal!

    Voor de keuze gesteld tussen tonijn en cocaine zou ik het wel weten… en in wezen heeft De Speld natuurlijk gelijk. De tonijn is bijna weg, in elk geval in de Middellandse Zee. En die komt ook niet meer terug.

  2. En dat terwijl er toch heus ernstig nieuws over tonijnen was.
    Nu werd de tonijn al eerder genoemd als natuurlijke vijand van kwallen, net als zeeschildpadden, maar men gelieve toch vooral aan de opwarming te denken in verband met het oprukken van de kwal.

  3. Voor wie, nu of later, naar Portugal gaat een geheime tip: Aan de kust bij Tavira ligt het voormalige vissersdorp Albacora, waar vroeger intensief op tonijn werd gevist. Nu is het omgebouwd tot een luxueus hotel, Hotel Vila Galé Albacora, waar de gasten verblijven in ‘voormalige vissershuisjes’ (met tv, zwembad en alles wat tegenwoordig onmisbaar is).. Op het terrein bevindt zich een klein museum over de tonijnvangst, met indrukwekkende foto’s van hoe de tonijn vroeger, in eendrachtige samenwerking door de gehele mannelijke bevolking, in een fuik gedreven werd en gevangen. Aan de muur hangt een grote kaart met de vangststatistieken van een kleine eeuw; aanvankelijk steeds verder oplopend tot duizenden welvaart verschaffende vissen per jaar; daarna teruglopend tot een enkele en uiteindelijk helemaal niets meer. Even bij de receptie vragen of u de tentoonstelling mag zien (vast wel!). (Al eens eerde gepost – A)

  4. Arnold J. van der Kluft Schreef:

    En dat terwijl er toch heus ernstig nieuws over tonijnen was.
    Nu werd de tonijn al eerder genoemd als natuurlijke vijand van kwallen, net als zeeschildpadden, maar men gelieve toch vooral aan de opwarming te denken in verband met het oprukken van de kwal.

    Japan doet al jaren wetenschappelijk onderzoek naar de terugloop van de walvis-stand. Zie http://is.gd/z2Ong7
    Dat moet het land heel veel kosten.
    Ik heb Greenpeace voorgesteld om haar wetenschappers (waarvan er heel veel zijn) in te zetten voor dat onderzoek. Gratis uiteraard en de resultaten ter beschikking stellen aan ieder land op de wereld die momenteel nog wetenschappelijk onderzoek doet naar walvissen, zeehonden en wat al niet waar maar weinig van bekend is omdat ze gewoon lekker zijn of hoe het komt dat het bont zo veel beter is dan het namaakspul.

  5. Pingback: Deal with it! – Suzan's Stories

Reacties zijn gesloten.