Jong rechts versus jong links

Een jonge socialist praat met een jonge PVV-sympathisant: ‘Absurd hoe ver jij in Breiviks gedachtengang meegaat.’

‘Als je zou moeten kiezen tussen het Europa van Breivik en het Europa dat we nu hebben, wat kies je dan?’ Halverwege het gesprek zet Dennis Tak de zaken op scherp. Patrick Jimenez Quinayas aarzelt even, en zegt dan: ‘Het zijne.’

Dennis is vicevoorzitter van de Jonge Socialisten (JS), de jongerenbeweging van de PvdA. Patrick zou als het kon, zegt hij, meteen lid worden van de PVV – bij gebrek aan een officiële jongerenbeweging vertolkt hij regelmatig op eigen titel het jonge PVV-geluid in het debatcircuit.

Patrick legt uit dat hij ‘nauw betrokken’ was bij het initiatief van Kamerlid Hero Brinkman voor een jongerenbeweging. ‘Maar ik merkte dat daar binnen de fractie weinig draagvlak voor was. Ik snap dat Wilders het te vroeg vond. De PVV is een relatief jonge partij met controversiële standpunten. Ik denk dat je jongeren eerst moet trainen in: wat vinden we nou echt, en waarom vinden we dit?’

Dennis: ‘Wacht even hoor: trainen in wat je vindt?’

Dennis: ‘Maar in een jongerenbeweging kun je toch juist ideeën ontwikkelen?’

Patrick: ‘Jawel, maar je moet je er dan echt in verdiepen, en ik weet niet of iedereen dat zou doen.’

Ik vind het van een beangstigende kortzichtigheid wat die jonge PVV-aanhanger hier debiteert. Ook de zin: ‘Jawel, maar je moet je er dan echt in verdiepen, en ik weet niet of iedereen dat zou doen.’

Ja dat klopt, als je ergens een mening over wilt vormen, die een beetje onderbouwd is, dan moet je je er in verdiepen. Als het al niet het sterkste punt is van de fractie van de PVV, zich ook maar ergens in verdiepen, hoe kun je dat dan van jongeren verwachten. Als er een slecht voorbeeld wordt gegeven, dan wordt dat ook lekker makkelijk gevolgd. Dit is toch gewoon van een hopeloze domheid!

De PVV-vrijwilliger zegt: ‘De eerste keer dat ik Wilders op tv zag, had hij een boek over de islam in zijn hand dat ik een week daarvoor in de bibliotheek had gelezen. Ik wist: die man spreekt de waarheid.’
Dit getuigt voor mij van denkkronkels die zo raar en vreemd zijn dat het te absurd voor woorden is. Omdat ze hetzelfde boek hebben gelezen spreekt iemand de waarheid? Wat is de waarheid?
DE waarheid bestaat niet. Maar ja, daar moet je een beetje over nadenken en filosoferen, niet het sterkste punt van PVV’ers. Wat mij wel beangstigt is de idolate houding van dit soort jongeren die Wilders volgen. Jonge mensen zijn zo te beïnvloeden en zijn zo fel in hun stellingen, dat een man als Wilders daar alleen maar vuurtje mee kan stoken en dat doet hij meer dan graag.
Doet me aan iemand denken uit de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. Had ook zo’n groep fanatieke jonge volgers die zelfs hun ouders verraden.

Maar we zijn gewaarschuwd, herhaling van Breiviks acties kunnen ook in Nederland plaatsvinden, want er zijn jongeren die de moslims en de socialisten dood willen (zie de vele fora waar dit gewoon geschreven werd). Door gebrek aan historisch besef en daardoor ook maar enig inzicht in wat er gebeurd is in Nederland de afgelopen decennia (want ja, dan zou je je eens ergens in moeten verdiepen), ook door het bashen van rechts waar links geen goed antwoord op heeft gegeven, zijn links en de moslims voor sommige bange mensen een reële bedreiging die bevochten moet worden. Ik weet dat bange mensen rare dingen doen, zoals een Anders Breivik, dus Geert ga nog even zo door met bang maken. Dan gaat het vanzelf ook in Nederland wel een keer mis. Maar jij hebt schone handen, hè? Jij keurt het gewoon weer af met een tweet. Lekker makkelijk. Lafaard!
😥

12 gedachten over “Jong rechts versus jong links”

 1. Dit is _precies_ waarom ik dat hele PVV slash Henk en Ingrid gebeuren zo fascinerend vind. Wat gaat er om in die koppetjes en hoe heeft het zover kunnen komen? Is het dolgedraaid cultuurrelativisme (“Een feit is ook maar een mening.”), is het doorgeslagen individualisme, is het de anti-intellectuele zesjescultuur van de 68’ers? Of toch gewoon de feminazi’s of discomuziek? Etc.

 2. Patrick Jimenez Quinayas klinkt niet echt als Henk

  de beste jongen snapt niet dat de fijnere nuances van adoptie aan de door hem geadoreerde Breivikjes van deze wereld niet besteed zijn zodat hij ofwel standrechtelijk geëxecuteerd zal worden danwel een enkeltje Colombia krijgt als zijn Heroheilstaat werkelijkheid wordt

  wat een dommer rukker, Jody Bernal zal nog eerder een Nobelprijs voor natuurkunde krijgen dan we deze kneus op een fatsoenlijk idee betrappen

 3. Ik vraag me af wat Patrick Jimenez Quinayas gaat doen als ie er achter komt dat ie (naar zijn eigen maatstaven) een buitenlander is.

  Wat een dom stuk vreten.

 4. Twee dingen:
  1 – beide partijen komen niet bijster goed uit de verf, Patrick mag er voor “ons” uitschieten, maar ook Dennis heeft IMHO ook niet bijster veel zinnigs te melden.
  2 – het ergste is waarschijnlijk, dat Patrick helemaal niet zo dom is, te oordelen naar zijn woorden.
  Zijn visie op de zaak stuit me tegen de borst, maar hij lijkt me – helaas – ook niet dom.

  Goed, @5 (self referential) Nee, ik ben helemaal niet met je eens… 😉

 5. Patrick: ‘Waar is die samenleving van jullie dan gelukt? Als ik in Den Haag door de Schilderswijk loop, zie ik alleen maar Turkse bakkers en Marokkaanse slagers. Dan denk ik: waar zijn de Nederlanders?’

  De A’damse bakker in de Javastraat heeft zich altijd verbaasd afgevraagd waarom hun nieuwe buren, met geurende Turkse broden (gul formaat!) en pizza’s, hun hartelijke bediening en lage prijzen zo succesvol zijn. Verder dan mokkend constateren dat ze zelf niks meer verdienen zijn ze nooit gekomen. Het tekent het conservatisme in nl: niet meegaan met de flow, met de nieuwe omstandigheden, de schuld aan anderen geven ipv zelf lekkerder brood bakken tegen wat lagere prijzen, eens vragen hoe de buren dat nou doen, kortom: TOENADERING ZOEKEN!

  Als ie problemen heeft met teveel ‘buitenlanders’, links is nauwelijks aan de macht geweest na WOII: http://goo.gl/6jviL
  Als ie bang is voor een tsunami islam: Islamisering blijkt een farce: http://goo.gl/zjtsK

  De ozo communicatieve sportschool en feestjes beambte (http://goo.gl/uKQuN) kan weer in z’n hok. Eigenlijk niets meer te opboeren dan wat populistische dingetjes. PJQ…geeeeeuwwww! gaaaap!

 6. -maar je moet je er dan echt in verdiepen-

  En dat middels Hans Jansen? Die compleet vastloopt, wanneer er onderbouwde argumenten worden gebruikt, die tegen zijn zéér beperkte wereldvisie & Koran kennis ingaan? Of is het verdiepen in broddelwerkjes op amstredampost/ het “vrije” volk/ etcetera?

  Ik heb het stuk gisteren gelezen…kon enkel maar mijn hoofd schudden. Wat een druif, die Patrick. Vraag mij af, of hij zich nu ook (internet)Arabist noemt. Beetje zoals Richard de Mos, die wel schooldirecteur zou kunnen zijn, zeg maar…

 7. Tsja.. met die naam is deze man waarschijnlijk zwaar katholiek, en het is algemeen bekend dat Katholiek Nederland wel van Geertje houd ;).

  Komt hij wel achter, want na de Antilianen, Moslims, Oostblokkers… is hij aan de beurt. Columbianen zijn ook niet zo geliefd.

 8. Die JS persoon was niet op zijn slag vervat. Hij liet deze lul hem de massa immigratie in de schoenen schuiven. Het was de VVD, wiens figtherbrand deze Columbiaan aanhangt, die ze hier naar toe heeft gehaald terwijl Links zei dat ze maximaal 2 jaar mochten blijven. Naderhand was het ook de VVD en het CDA die gezinshereniging toelieten. Toen Links dan zegt “Ok deze mensen zijn hier nu eenmaal, en het zijn Nederlanders, dus als er problemen zijn dan is dat ons probleem!”. Gaat de VVD en hun Fighterbrand ze er ineens op aanvallen. Hoe oneerlijk tegenover links, maar ook tegenover de Gastarbeiders die hier heen kwamen en nu Nederlands staatsburgers zijn.

 9. Dehnus Schreef:

  Hij liet deze lul hem de massa immigratie in de schoenen schuiven.

  Die jongelui van tegenwoordig zijn gewoon hopeloos slecht geinformeerd. Opgevoed door Geenstijl en als je iets kan googelen dan krijg je een diploma.

Reacties zijn gesloten.