Jolande Sap (GL) overwoog diverse malen op te stappen

Nou, als je dit zo leest is het van meet af aan een slepen van de ene naar de andere leiderschapscrisis geweest, voor Jolande Sap.

Nadat Jolande Sap eind januari 2011 zonder ruggenspraak een deal met Mark Rutte had gesloten over de missie naar Kunduz zei ze tijdens een emotionele fractievergadering: ‘Als ik als beginnend politiek leider vol passie en vuur een deal binnensleep en het dan toch moet laten afketsen, wordt mijn positie als fractievoorzitter in feite onmogelijk’.

Dat had ze natuurlijk goed gezien. Verrassend vind ik wel dat ze blijkbaar alwéér overwoog het fractieleiderschap neer te leggen toen Tofik Dibi zich kandidaat ervoor stelde:

Toen Tofik Dibi in mei liet weten zich kandidaat te willen stellen voor het fractievoorzitterschap overwoog Jolande Sap het leiderschap van GroenLinks neer te leggen. Pas na aandringen van verschillende partijprominenten besloot ze door te gaan.

Dat klinkt toch als een tamelijk verkrampte gemoedstoestand van La Sap. Haar dagen als fractieleider zijn wel geteld, denk ik zo. Ze lijkt me overigens een capabel persoon, maar niet als boegbeeld van een kamerfractie.

Opmerkelijk is verder dat diverse leden zelfs het opheffen van de partij overwegen.

12 gedachten over “Jolande Sap (GL) overwoog diverse malen op te stappen”

 1. Dat ‘zonder ruggespraak’ – als het bericht daarover klopt – is funest voor zulke belangrijke beslissingen. Je hebt als fractieleider weliswaar een zekere speelruimte, maar als je tegen de overgrote meerderheid van de partij ingaat, ben je het haasje. Of je verliest je positie of je verliest je aanhang. Bij GL is dus het laatste gebeurt.

  Eerder heb ik het al geschreven, en ik herhaal het gratis advies opnieuw: GL dient de interne democratische procedures maar eens goed te evalueren.

 2. @1 het is natuurlijk wél gekentekend voor hoe extreem Toen Links verrechtst is als een “linkervleugelaar ” al voldoende heeft aan een fusie met de PvdA , De rest kiest waarschijnlijk eerder voor de Ultra-Liberalen van D666

 3. Het is hoogste tijd dat “GroenLinks” de naam van de partij verandert in de beter passende Kunduz wat overigens zal uitstekend de huidige situatie van deze partij nauwkeurig weergeven.

 4. @3:

  Weet je wat? Ik verklaar ze gewoon voor gek. Wat is dat toch, dat zo graag naar rechts en extreem-rechts ( wat is het verschil trouwens) over willen stappen?

 5. @5 Ik denk dat het een identificatieprobleem is , Hoeveel leden van de lagere kastes komt zo’n Toen Links Bobo nou nog tegen ?? De Schoonmaakster en de juf van de kinderopvang , dat was het dan denk ik wel .. En dat is natuurlijk al heel lang zo .. Daarom kunnen ze zo goed met D666 opschieten , dat waren in hun studententijd de andere studenten die niet toen al 100% rechts waren .. dus die vroeger in de disputen al met ze samenwerkten…

 6. Als ik nou hééél sarcastisch en wantrouwend richting Toen Links zou zijn ( en dat ben ik 🙂 ) zou ik denken dat de fusievoorkeur alleen voortkomt uit het feit dat bij een fusie de Bobo’s van Toen Links opgenomen worden in de baantjesmachine van de PvdA …

 7. @8 En dan zo toch nog in een kabinet kunnen komen, toch al heel lang de droom van GL-mensen. Eindelijke regeren!

 8. Het wordt alleen een beetje sneu wanneer je bedenkt dat Toenlinks in korte tijd verworden is van een partij met idealen tot een cougar datingbureau voor elk gezindte en geaardheid.

Reacties zijn gesloten.