Je lóóg tegen mij, Willem-A. Keihard.

Even geen gekheid: als kroonprins heeft Willem-Alexander, op de persconferentie van zijn verloving met Máxima, KEIHARD GELOGEN over haar vader.

Ik was het vergeten of had toen andere dingen aan mijn hoofd.

Willem-A zat gisteravond weer in de documentaire ‘Een porseleinen huwelijk‘. Daarin ook de persconferentie van 30 maart 2001. Gisteravond laatste deel, 4, minuut 29:42:

VRAAG VAN JOURNALIST:
“Heeft u zelf druk op uw toekomstige schoonvader uitgeoefend om niet bij het huwelijk aanwezig te zijn of heeft u dat aan de politiek overgelaten?”

WILLEM-A:
“Er heeft helemaal niemand druk op mijn aanstaande schoonvader gezet om niet aanwezig te zijn. Het is zijn eigen beslissing geweest, naar aanleiding van gesprekken met Van der Stoel in New York en São Paulo. Natuurlijk ontkennen we niet dat we het vaak met hem erover gehad hebben. Maar het is zijn zelfstandige beslissing geweest.”

De documentaire laat diverse uitvoerige aantekeningen van onderhandelaar en ex-minister Max van der Stoel zien, die zowel met W-A, Máxima en haar vader sprak. Ex-minister en destijds fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer Ad Melkert bevestigde in de documentaire alles keurig en actueel.

Er lag al een aangifte tegen Zorreguieta wegens betrokkenheid bij marteling en schending van mensenrechten, in behandeling bij OM-jurist Maan.

Wat later in de documentaire nog vluchtelinge en dochter van Videla-slachtoffers, activiste Alejandra Slutzky, over Máxima’s halfhartige zogenaamde verontschuldiging voor haar vader op de persconferentie.

“Ze had de verantwoordelijkheid van haar vader moeten erkennen. Erkennen dat hij daar deel van was en niet doen alsof hij een arme klerk was die gewerkt heeft voor een verkeerde baas. Hij was baas, hij was medebaas.”

Voorzitter Floris Müller van ‘De Republiek’ (vh Nieuw Republikeins Genootschap) over de persconferentie: “Iedereen heeft gejokt. Kok over het initiatief van Zorreguieta zelf. Het is verder niet uit te sluiten dat Máxima op de hoogte was van de toestanden”.

Ik bedenk verder: Máxima ging al snel, als begaafde rijke dochter, naar het buitenland waar ontelbare media voluit berichtten over de misdaden van het Videla-regime. Het is dus ondenkbaar, zo beaamt ook Müller, dat ze zoals zij op de persconferentie uitsprak, er niets van geweten had en al helemaal niets van de rol van haar vader daarin. Die was volgens mensenrechtadvocate Liesbeth Zegveld, ook in de documentaire, echt een medeverdachte op grond van het folterverdrag en misdaden tegen de menselijkheid.

Müller vindt het fascinerend dat er op zo’n hoog niveau allerlei acties geweest zijn om de zaak uit de publiciteit te houden. En dat het ’t OM lukte om het besluit van het Gerechtshof om Bouterse wegens schending van mensenrechten binnen twee maanden door de Hoge Raad te laten schrappen. “Geen rechtsmacht!” proclameerde die. Dat gebeurde met die razende snelheid in dat voorjaar 2001.

Daardoor zou ook Videla bij een eventueel bezoek aan Nederland geen risico lopen hier berecht te kunnen worden.

I rest my case. Of misschien toch niet…

– Uitgelichte afbeelding: By Argentine government – http://www.casarosada.gov.ar/nuestro-pais/galeria-de-presidentes[1], Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36582405