Israel’s hooggerechtshof besluit tot deportatie van Omar Shakir van Human Rights Watch

Het Israelische hooggerechtshof heeft weer een nieuwe stap gezet op het hellende vlak van het inperken van de vrijheden om schendingen van de mensenrechten aan de kaak te stellen: dinsdagmorgen besloot het hof in hoger beroep dat Omar Shakir, de Pakistaanse vertegenwoordiger van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in Israel, binnen 20 dagen uit Israel mag worden gedeporteerd. Een eerdere zitting in juli was uitgesteld om de organisatie Amnesty International en een groep voormalige Israelische ambassadeurs als ”amici curiae” (vrienden van het hof) het woord te laten voeren voor Shakir.

Shakir was er door het ministerie van Strategische Zaken van Gilad Erdan van beschuldigd BDS te steunen. BDS is in Israel verboden en buitenlanders die het steunen mogen bij de wet het land niet meer in of hun verblijfsvergunning mag worden ingetrokken.  De HRW-vertegenwoordiger had in tweets het verhuurbedrijf  ‘Airbnb’ opgeroepen zich terug te trekken uit de nederzettingen op de Westoever, die volgens het internationale recht illegaal zijn. Het ministerie van minister Erdan stelde die oproep gelijk aan steun voor BDS (de beweging voor Boycot, Sancties en Desinvestment) en het gerechtshof en nu ook het hooggerechtshof hebben de minister daarin gevolgd.

De poging Shakir uit te zetten had in Israel en daarbuiten veel kritiek opgeroepen. Shakir’s advocaat, de bekende Michael Sfard, stelde eerder dat de poging om Shakir te deporteren een aanval is op alle organisaties in Israel die proberen de mensenrechten onder de bezetting hoog te houden, een aanval die wordt voorgesteld als een maatregel tegen de boycot van Israel.
Kenneth Roth, de directeur van Human Right Watch merkte op dat de beslissing om Shakir het land uit te zetten Israel toevoegt aan het rijtje van landen als Noord-Korea, Venezuela, Cuba, Sudan en Iran, waar eerder HRW-vertegenwoordigers werden uitgezet. Volgens Roth niet een rijtje om trots op te zijn. Voormalige Israelische ambassadeurs als Ilan Baruch betoogden voor het hof dat de beslissing Shakir uit te zetten ”politiek gemotiveerd was en strijdig met Israels diplomatieke belangen”.

Ikzelf voeg er nog aan toe dat door de  interpretatie dat een oproep om niet te investeren in de nederzettingen gelijk gesteld kan worden aan steun voor BDS, het Israelische hooggerechtshof de strijd voor de mensenrechten in Israel opnieuw een stuk minder mogelijk heeft gemaakt.

Ook verschenen op Abu’s blog.

Uitgelichte afbeelding: Omar Shakir. Foto: Human Rights Watch