Israëlisch dichter Yehonatan Geffen schreef een gedicht voor Ahed Tamimi. Daarin vergelijkt hij haar met Jeanne d’Arc, Anne Frank en Hannah Szenes, een Palestijnse Joodse die tijdens WOII achter het front dropte om Joden te redden. Wereldwijd nemen de protesten tegen Aheds gevangenschap toe. De Israëlische regering verliest zo verder de strijd voor de publieke opinie.
Op maandag 24 januari 2017 plaatste de Joods-Israëlische dichter Yehonatan Geffen een gedicht op zijn Instagram waarin hij eer betoont aan Ahed Tamimi (die op 30 januari, de eerste dag van haar proces voor de militaire rechtbank 17 jaar wordt).
Geffen is zeer bekend in Israël voor zijn poëzie en voor zijn kinderboeken. Hij neemt regelmatig politieke standpunten in. Eerder noemde hij eerste minister Netanyahu al een racist. Minister van Defensie Avigdor Lieberman eiste dat Geffen voortaan van de radio-omroep van het leger verbannen zou worden en drong er op aan dat alle media hetzelfde zouden doen. Dit is een eigen vrije vertaling van de Engelse vertaling van dat gedicht:
Een mooi 17-jarig meisje deed iets verschrikkelijks
En toen een fiere Israëlische officier
Weer eens haar huis binnenviel
Sloeg zij hem
Ze was daarin geboren en in die slag
Zaten 50 jaar bezetting en vernedering gebundeld
En op de dag dat het verhaal van de strijd wordt verteld
Zal jij, Ahed Tamimi,
Met de rode haren,
Zoals David die Goliath slaat,
Worden vermeld in dezelfde lijst
Als Jeanne d’Arc, Hannah Szenes en Anne Frank
De figuur van Jeanne d’Arc is voldoende bekend in Europa en Anne Frank is een symbool over heel de wereld van de afkeer voor de gruwel van de Holocaust. Hannah Szenes is minder bekend, maar toch is het vooral haar vermelding in deze lijst die de woede van minister Lieberman opwekte.
Hannah Szenes (1921-1944) was één van 37 Joodse valschermspringers uit het Brits Mandaatgebied Palestina die door het Britse leger boven Joegoslavië werden gedropt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hun opdracht was Hongaarse Joden te helpen om te ontsnappen aan de dood in de concentratiekampen van Auschwitz. Ze werd zelf echter snel gevat en geëxecuteerd.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: dewereldmorgen.be