Is het hier oorlog?

Gisteren werd de wereld opgeschrikt door de laffe moord op twaalf mensen. Acht cartoonisten en journalisten, twee politieagenten, een hulpverlener en een bezoeker van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo kwamen om bij de aanslag door drie zwaarbewapende gemaskerde mannen. Een tiental mensen werd zwaargewond waarvan vijf kritisch. De moordenaars riepen ‘Allah is groot’ en zijn voortvluchtig. Een achttienjarige persoon heeft zichzelf aangegeven nadat hij zijn naam in de media zag. Hij beweert niets met de aanslag te maken te hebben en zegt dat hij op school zat. Van een van de twee andere verdachten werd een identiteitsbewijs gevonden in de vluchtauto. Heel Frankrijk is in grote staat van paraatheid gebracht. Charlie Hebdo werd vaker bedreigd en stond sinds 2011 onder permanente politiebewaking na een brandaanslag. In 2006 publiceerden zij de cartoons van de Deens krant Jyllands-Posten wat door president Chirac een “manifeste provocatie” werd genoemd. Er werd zonder succes een proces aangespannen door moslimorganisaties.

Gisterenavond vond in Parijs een spontane demonstratie plaats waar naar schatting van de politie 120.000 mensen aan deelnamen. Men voelt zich verslagen en is boos. De vrijheid van meningsuiting en daarmee de Franse democratische rechtsstaat is geweld aangedaan. Niemand ageerde daar tegen islam, moslim of immigranten. Charlie Hebdo nam iedereen op de korrel, links, rechts, gelovig en ongelovig. Satire is niet bedoeld om angst en haat te zaaien, maar juist om daartegen te ageren en schijnheiligheid zonder aanziens des persoons of autoriteit bloot te leggen. Voorganger Hara Kiri werd een aantal keren verboden wegens spotprenten van De Gaulle en een uitgave van Charlie Hebdo met een cartoon van de Belgische vorst ging in België in de ban. Front National dreigde begin 2014 nog met een rechtszaak toen een affiche van Charlie Hebdo werd overgenomen door andere media. Satire is een traditie in Frankrijk sinds de Franse revolutie en er zijn er altijd geweest die vonden dat het verboden moest worden.

De reacties in Nederland zijn natuurlijk heel voorspelbaar. Charlie Hebdo wordt door vele Nederlandse commentatoren gezien als kritiek op islam, wat natuurlijk onzin is als je weet dat het tijdschrift zich niet beperkt tot kritiek op de islam. Vooral de rechtse politici en media klimmen in de pen met veel tamtam en bombarie. Geert Wilders riep in reactie op de aanslag op Twitter dat het oorlog was, Holman vandaag in Het Parool dat het oorlog is. Arnold Karskens noemde op Wakker Nederland dat het maar eens afgelopen moest zijn met theedrinken en pleitte ervoor dat verdachten van jihadisme met een dubbel paspoort moesten worden uitgezet. Verdachten, dus geen personen die zijn berecht en veroordeeld. Annabel Nanninga van Jalta, die eerder verdrinkende vluchtelingen “dobbernegers” noemde en personen die voor verzoening pleitten “collaborateurs” noemde, mocht op WNL zeggen dat ze bang was en dat alle journalisten bedreigd werden. De theoloog Joram van Klaveren (ex PVV, nu VNL) ziet ook kansen om te pleiten voor een verregaande militarisering van de Nederlandse samenleving. Van respect voor de doden was hier vrijwel niets te merken.

Er worden vandaag overal in Nederland stille tochten georganiseerd. GeenStijl en de Telegraaf hebben hun beveiliging opgevoerd. Op sociale media is het ondertussen nog steeds oorlog en wordt de haat tegen moslims, links en immigranten een tandje hoger geschakeld. De aanslag wordt door sommigen gezien als het zoveelste bewijs dat de islam de schuldige is, terwijl iedereen weet dat de daders mensen zijn. Natuurlijk is er ook verontwaardiging in de moslimgemeenschap en zijn er ook cartoons van moslims uit protest tegen de aanslag, maar zulke nuance is bij velen ongewenst. Het worden de komende weken zware tijden voor moslims en immigranten. Er zijn al de eerste meldingen van aanslagen op moskeeën en een kebabrestaurant in Frankrijk. Rechtsradicale partijen zoals de PVV en VNL en Front National proberen de aanslag voor politieke doeleinden te gebruiken en te pleiten voor allerlei symbolische veiligheidsmaatregelen die onze vrijheid en rechten verder onder druk zullen zetten. Met het voeden van angst en haat en pleiten voor nog meer geweld en terreur door zogenaamde tegenstanders van terreur hebben de terroristen wat dat betreft al gewonnen.

1 gedachte over “Is het hier oorlog?”

  1. Pingback: Is het hier oorlog? | wltrrr

Reacties zijn gesloten.