Irak dreigt verder af te glijden naar algemene chaos indien geen vooruitgang wordt geboekt met de door premier Haider al-Abadi beloofde hervormingen. Irak strompelt reeds jarenlang van de ene ramp naar de andere. Geweld, onbekwaamheid, corruptie, inertie, buitenlandse inmenging en een niet-inclusieve regering zijn de voornaamste boosdoeners. Een overzicht van de situatie door Dirk Adriaensens.
De G7, de zeven rijkste industrielanden, willen Irak helpen met zijn strijd tegen terrorisme. De landen stellen daarvoor 3,2 miljard euro ter beschikking. Dat maakte de Duitse bondskanselier Angela Merkel afgelopen mei bekend aan het einde van de G7-top in het Japanse Ise-Shima. De landen zijn vooral bang dat terrorisme de wereldeconomie schaadt. Maar de wapenboeren zijn tevreden.
Ter vergelijking: diezelfde landen zijn veel gieriger als fondsen worden gevraagd om de humanitaire noden aan te pakken in het door conflict geteisterde gebied. De VN hulporganisaties vroegen 864 miljoen dollar om de humanitaire catastrofe in 2016 te bedwingen, maar kregen slechts 40 procent van dit bedrag. Als de Iraakse stad Mosoel wordt heroverd op de Islamitische Staat (IS), is een extra bedrag van 284 miljoen dollar nodig omdat verwacht wordt dat bijkomend 1 tot 2 miljoen mensen op de vlucht zullen slaan. In 2014 gaf de Amerikaanse overheid haar goedkeuring voor een verdrievoudiging van de wapenverkoop aan Irak tot bijna 15 miljard dollar.
In 2015 bedroeg de totale wapenverkoop aan Irak al 7,3 miljard dollar en in januari 2016 werd nog eens voor 1,95 miljard dollar aan wapens verhandeld. Daarmee is de Iraakse regering de grootste afnemer van wapentuig in de regio. De VS is niet het enige land dat wapens aan Irak levert: op 6 juli verklaarde de Russische ambassadeur in Irak Ilya Morgunov: “Rusland is klaar om de Iraakse veiligheidstroepen te voorzien van alles wat ze vragen om Daesh te vernietigen”.
Ook Canada, Duitsland, Frankrijk, België, Iran, Bulgarije, en nog een rits andere landen hebben contracten afgesloten om de Iraakse regering, de Koerdische peshmerga’s en allerlei milities die opereren in het land te voorzien van wapens, vliegtuigen, tanks en munitie.
Naar schatting 20 procent van de Iraakse nationale begroting van 2016 zal worden besteed aan defensie, met inbegrip van het betalen en bewapenen van de sjiitische milities, Hashd al-Shaabi (Popular Mobilisation Forces of PMF). Het Bruto Binnenlands Product (BBP) in Irak bedroeg 168,61 miljard dollar in 2015. De Iraakse regering heeft dus 33,72 miljard dollar veil voor bewapening, terwijl zich een humanitaire ramp voltrekt onder haar ogen.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: dewereldmorgen.be