Iraanse ex-president Ahmadinejad gearresteerd wegens ‘opruiing’

Mahmoud Ahmadinejad Illustratie: Wikipedia

Volgens de krant Al-Quds Al-Arabi is de voormalige Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad  gearresteerd op beschuldiging van opruiing. Ahmadinejad zou onder huisarrest zijn geplaatst.

Tijdens een toespraak in Bushehr eind december oefende Ahmadinejad felle kritiek uit op het regime. De voormalige president beschuldigde de huidige leiding van mismanagement, arrogantie en corruptie. Volgens Ahmadinejad denkt de regering dat “zij het land bezit” en heeft ze geen enkel gevoel voor wat er speelt onder het volk.

Op een videotape haalde Ahmadinejad flink uit naar Ayatollah Sadeq Amole Larijani, die hem er eerder van had beschuldigd de bevolking op te stoken: “Ik heb geen kinderen die voor het Westen spioneren. Ik heb geen broers die actief goederen smokkelen. Ik steel geen land om mijn vee te fokken”. Blijkbaar was het bovenstaande één stap te ver.

Overigens is Ahmadinejad niet de eerste prominente politicus die n.a.v. de recente onrust huisarrest opgelegd krijgt. Eerder kregen de prominente geestelijke Mehdi Karroubi en de voormalige premier Mir-Hossein Mousavi al te horen dat ze tot nader kennisgeving hun woning niet dienden te verlaten.

De protesten zijn inmiddels duidelijk aan het verlopen, volgens waarnemers vooral als gevolg van de aanwezigheid van de Revolutionaire Garde op straat. Ook het gebrek aan organisatie bij de betogers lijkt echter een rol te spelen. Spontane protesten zijn aardig, maar ongeorganiseerden leggen het per definitie af tegen georganiseerden. Zo ook in Iran.