IPCC: wereld is op weg naar een klimaatcatastrofe

Als er niet heel snel en resoluut ingegrepen wordt, koerst de wereld tegen 2050 af op een klimaatcatastrofe. Dat zegt het IPCC, het klimaatpanel van de VN in een tussenrapportage.

Tegen 2030 moet de uitstoot van broeikasgassen met tenminste 45% gereduceerd zijn, willen we de opwarming van de aarde beperkt houden tot 1,5 graden. In 2050 mag er zelfs helemaal geen netto uitstoot meer zijn.

Ook bij deze beperkte opwarming zijn de gevolgen echter al catastrofaal. Zo’n 90% van alle koraalriffen zal afsterven, de zeespiegel zal met een meter stijgen en misoogsten zullen aan de orde van de dag zijn. Theoretisch is het niet onmogelijk beneden de 1,5º uit te komen, maar dan zouden broeistofgassen actief uit de lucht verwijderd moeten worden.

Ook de 1,5º gaat naar alle waarschijnlijkheid niet gehaald worden. Dan zouden alle kolencentrales met onmiddellijke ingang stilgelegd moeten worden en moet er jaarlijks voor 800 miljard geïnvesteerd worden in duurzame energie. De kans dat dát gaat gebeuren is natuurlijk precies nul. Momenteel liggen we volgens de IPCC op koers voor een opwarming van 3º. Je kunt wel raden hoe de wereld er dán uit komt te zien.

Willen we de opwarming beperkt houden tot catastrofaal, i.p.v. ronduit apocalyptisch, dan zijn er dus wereldwijd ingrijpende maatregelen nodig. Het probleem is dat daarover inmiddels zelfs op papier geen consensus meer bestaat. Trump is een klimaatscepticus en heeft de VS teruggetrokkenn uit de akkoorden van Parijs, de – waarschijnlijk – nieuwe Braziliaanse president Bolsanaro heeft aangekondigd het Amazonegebied open te zullen stellen voor de agrobusiness (lees: hij laat het oerwoud kappen) en veel landen die lippendienst bewijzen aan het klimaatakkoord halen bij lange na de doelstellingen van Parijs niet.

Het rapport van de IPCC kun je hier downloaden.

 

1 gedachte over “IPCC: wereld is op weg naar een klimaatcatastrofe”

  1. Pingback: Evangelicale fascist haalt bijna meerderheid in Brazilië | Krapuul

Reacties zijn gesloten.