Interim-voorzitter Front National blijkt Holocaustontkenner te zijn

Jean-François Jalkh, de interim-voorzitter van het Front National, is vandaag opgestapt. Jalkh werd vier dagen geleden tot tijdelijk opvolger van Marine Le Pen benoemd. Le Pen probeert met het oog op de Franse presidentsverkiezingen wat afstand te bewaren tot het FN. Dat trucje pakte echter volledig verkeerd uit toen een verslaggever van het katholieke dagblad La Croix ontdekte dat Jalkh een ordinaire Holocaustontkenner is. 

In maart 2005 beweerde Jalkh in een interview dat de nazi’s in de vernietigingskampen geen gebruik hadden gemaakt van het gifgas Zyklon B: “…wat betreft het gebruik van gifgas, zoals bijvoorbeeld Zyklon B, denk ik persoonlijk dat het onmogelijk, duidelijk onmogelijk, is het te gebruiken voor massavernietiging. Waarom? Omdat het dagen kost een kamer waarin Zyklon B gebruikt is te ontsmetten”.

In eerste instantie ontkende Jalkh deze uitspraken ooit te hebben gedaan. Al snel echter bleken de originele opnamen van het interview nog te bestaan. Jalkh’s positie was daarmee onhoudbaar geworden.

In een poging het FN een wat fatsoenlijker gezicht te geven, heeft Le Pen geprobeerd ál te opzichtig racisme en antisemitisme uit te bannen. Daarbij ging ze zelfs zover haar eigen vader – een beruchte Holocaustontkenner – uit de partij te zetten. Meer dan een tactische manoeuvre is dat niet: onder de oppervlakte is het oude antisemitisme nog steeds springlevend.