Integratie, eenrichtingsverkeer?

Bijna niet meer te tellen zijn de studies naar integratie. Maar zelden is er aandacht voor hoe etnische minderheden zelf over integratie denken. Jurriaan Omlo interviewde een aantal Marokkaans-Nederlandse jongvolwassenen over hun ervaringen in de Nederlandse maatschappij. Juist de subtiele uitsluiting doet pijn.

Onderzoekers bepalen wat ertoe doet bij integratie. Voor het Sociaal en Cultureel Planbureau (2009) bijvoorbeeld moeten allochtonen omgaan met autochtonen en moeten ze Nederlandse moderne opvattingen overnemen.

Foto: Combiner
Goed stuk, vind ik. Wat ik me dan altijd afvraag is in hoeverre er ‘De Nederlander’ bestaat, ja ik weet het; leuke vraag 🙂

Nederland is geen groot land, maar per streek heb je al andere gebruiken. In hoeverre zijn Nederlanders zelf geïntegreerd als ze in Nederland verhuizen? Hoor vaak genoeg dat er misverstanden ontstaan omdat de ene streek andere gebruiken kent dan de andere streek. Ik zal nooit de schrik vergeten toen ik in Noord-Holland alleen in huis toenmalige vriend was, op 11 november. Ja, inderdaad, Sint Maarten. Hebben wij hier niet in Rotterdam en omstreken. Daar wel, fanatiek! Schrik, had geen snoep of fruit in huis en was niet gewaarschuwd, omdat het daar normaal was. Ik was niet goed geïntegreerd, maar hoefde ook mijn paspoort niet in te leveren.

Ander voorbeeld: zet een stads iemand in een klein dorp in de Bible Belt en je hebt een cultuurshock en het hele dorp spreekt er schande van! De stadse mensen lopen zelfs het risico om weggepest te worden. Hoewel dat volgens mij dan ook weer tegen de regels in de bijbel is, maar ja, de schrift wordt wel eens vrij uitgelegd (als het zo uitkomt).

Wat te denken van de Nederlandse expats die in de tropen ‘ons’ Sinterklaasfeest blijven vieren. Want een stukje cultuur van thuis moet toch wel gehandhaafd blijven! Of Henk & Ingrid die met vakantie gaan en vinden dat iedereen mee moet genieten van hun dikke, weldoorvoede, vlezige, te blote lijven? Niet even kijkend in wat voor land ze zijn, welnee, moet kunnen, moet toch mezelf kunnen zijn?
Waarom vinden wij dat we daar wel recht op hebben in het buitenland en moeten buitenlanders in Nederland volledig assimileren?  Zo erg dat ze hun hele eigen identiteit moeten inleveren? Zelf vind ik juist de diversiteit een aanwinst in Nederland. Het levert gespreksstof op en niet te vergeten lekkere gerechten! Saté en broodje Shoarma komen echt niet tussen de boerenkool vandaan.

Aan de hand van het stukje over de inburgeringstoets, heb ik gehoord dat er heel veel autochtone mensen niet aan de inburgeringstoetseisen (driedubbele woordwaarde!) hebben voldaan, dus wij wachten allemaal op onze deportatie naar een leuk en zonnig land. We zijn benieuwd wanneer we onze oproep krijgen. 😛

 

13 gedachten over “Integratie, eenrichtingsverkeer?”

 1. Dag Keira. Heb jij, met je 5.3 voor die inburgeringscursus, nog steeds niks gehoord? Valt me tegen. Eigen volk eerst, was toch afgesproken?
  (Ik hoef met m’n 5.5 gelukkig nergens bang voor te zijn).

 2. ik had hem al geplaatst bij integratienota..maar bij deze nog een keer.. .

  Dat betekent dat je fan moet zijn van Frans Bauer,Jantje Smit,en de bijhorende muziek en getralala op een goedkope oranje camping?IK wil dat helemaal niet en ik denk VEEL willen dat niet enkel pvv aanhangers wel.
  Ook naar Tros muziekplein kijken ,of ik hou van holland met Linda de Mol,of shows met Patricia Paaij of Gordon en die valse grapjes leuk vinden?
  En dat elke persoon met voetbal oranje vlaggetjes ophangt en buiten zit op de stoep met een krat goedkoop bier en barbecue met speklappen erop gegooid en en een hoop spelende jong erom heen.
  Of dat men uit het raam hangt met krulspelden in, en over de buren loopt te lullen de hele dag en om het uur voor de buren een stofdoek uitklopt over balkon.
  Dat allochtonen geen buitenlands eten kopen maar verplicht Hollandse maaltijden bereiden.
  Dat Sinterklaas verplichte viering wordt op scholen universiteiten televisie enzovoort.
  Schotelantennes verbieden want allochtonen verplichten Hollandse RTL en SBS programma’s te kijken,want je bent in Nederland en aanpassen!!(Ons Nadoen wij willen dat je ons nadoet want wij zijn beter en leuker en we willen dat jullie onze dingen leuk vinden die wij ook leuk vinden)
  Allochtonen vrouwen leren dat zij niet hoeven te koken of thuis te blijven maar verplichten buiten op het stoepie met sigaret in de mond en kauwgom met de buren lullen over de andere buren,en als je man thuiskomt zeggen Hee vent mot je vretee? ga maar bij je ouwe moer vreten ik ga nie koken ben geen sloof oppleuren zoekkie maar een ander wijf,we zijn in Holland en vrouwen mogen zelf weten wat ze doen oke aanpassen.DIt gedrag wil de PVV aanhanger graag zien.ZO ben je echt Hollands zo lekker volks
  Ook woninginrichting aanpakken,kanten gordijnen verplichten zodat de buurvrouw aan de overkant naar binnen kan kijken,en geraniums op de vensterbank met spionnetje ernaast om je buren bij de voordeur in de gaten te houden,geen lamellen of dichte gordijnen die moeten verboden worden in de wijk.
  Geen vakanties meer naar het buitenland maar je vakantiegeld uitgeven in Renesse op de camping of een pretpark in Holland zelf,ook naar Spanje of Griekenland mag wel maar wel op een hollandse camping met enkel plaatsen met hollanders zoals oh oh cherso,Naar land van herkomst op vakantie verboden want dan pas je je niet aan aan de Hollanders.
  Wanneer Holland voetbalt dan allochtonen verplichten hun huizen en ramen met oranje vlaggen te versieren anders zijn ze niet Hollands en niet geintegreerd.Buitenlandse voetbalclubs aanhangen verboden!Je bent in Holland dus verplicht feyenoord of ajax oke?

  Straatregels; Vrouwen op straat mogen geen Sjaal, hoofdoek of kleding dragen die een Hollandse vrouw ook niet draagt,dus verplicht een kledingvoorschrift die voldoet aan de Hollandse wensen,ook op straat in het openbaar Hollands praten want de autochtonen willen graag horen wat jij zegt en er zich eventueel mee bemoeien of bij Misdaad annoniem melden wat ze gehoord hebben.
  Met buren vinden veel pvv aanhangers dat ze de allochtonen te afstandelijk vinden en er geen band mee krijgen..Allochtone vrouwen verplichten om elke dag je deurmat uit te kloppen,om het uur een stofdoek uit het raam uitkloppen,en wanneer je je Hollandse buurvrouw ziet roepen: Hee Sjaan ik zet zo een bak koffie moe je ook? kenne we effe lullen over dat wijf aan de overkant .
  De Autochtone man moet zelf de was doen en strijken,en met bakfiets met de kinderen rondrijden,ook niet meer naar het koffiehuis maar naar een echte bruine kroeg met een lekker pilsie,en de plaatselijke malle babbe versieren,en om zes uur weer naar huis want de buren letten op.

  En alle Hollandse feestdagen verplicht meedoen,dan ben je goed bezig volgens de pvv denk ik….wie wil zo meedoen op deze manier?

 3. Ik zou de integratie niet meteen ‘eenrichtingsverkeer’ willen noemen, eerder iets in de trant van ‘de pot verwijt de ketel…’. Nederlanders in het buitenland doen hetzelfde als dat wat ze allochtonen hier verwijten, namelijk niet willen integreren. Een individuele Nederlander op zichzelf in het buitenland kan twee dingen doen: of zich aanpassen, de taal leren, aan de lokale gebruiken meedoen, etc. of niet aanpassen en dan keert hij/zij later vaak gedecepioneerd terug. In een groep zullen Nederlanders nooit de lokale taal spreken, de lokale gebruiken belachelijk maken en in hun eigen (Nederlandse) wereldje blijven steken. Tegelijkertijd wordt ditzelfde gedrag van buitenlanders in Nederland afgekeurd. Nederlanders hebben dan ook een hele Hypocriete kant (overigens niet alleen aangaande deze thematiek, maar ten aanzien van meerdere onderwerpen (denk bijv. aan hun ‘vrijheid’… Nederlanders zijn niet ‘vrij’ al vinden ze zelf natuurlijk van wel en hetzelfde geld voor hun zogenaamde tolerantie, humor, seksuele vrijheid, gezelligheid, talenkennis, etc. … eigenschappen die Nederlanders zichzelf aanmeten en waarin ze in werkelijkheid dus geen ruk voorstellen) Eigenschappen waarbij Nederlanders zichzelf echt op de borst kunnen kloppen zijn hypocrisie en moralisme. Dus een allochtoon die goed wilt integreren moet leren anderen de maat nemen, met een wijzend vingertje zijn moraal op liggen te dringen en zichzelf de hemel in prijzen over zaken waar hij niets vanaf weet… Iemand al eens opgevallen dat Nederlanders (met of zonder Wilders, dat speelt nog niet eens zo’n grote rol) sowieso nooit echt populair zijn geweest in het buitenland (misschien wel een beetje in Duitsland of de Engelssprekende wereld, maar daarbuiten.. ahhumm)?

 4. * Integratie bestaat allen door gratie van acceptatie. *

  ” Uiteindelijk promoveer je niet tot status van autochtoon, tot de status van echte gelijkwaardigheid.”

  Ooit werd de vraag aan een oud christelijk gezind VVD-er gesteld:
  – Wanneer wordt een allochtoon uiteindelijk echt Nederlander?
  – Nooit!, was zijn korte antwoord. Rood wordend voegde hij toe, – het is een bloedrecht!
  – Jazeker, maar in de Middel-Eeuwen. In de moderne tijden heet dit discriminatie. Onze medeburgers hebben delfde paspoorten en rechten.

  Hij wou geen woord meer loslaten. Hoewel eerder had hij verteld dat hij zijn fortuin in handel met Noord Africa, vaak Marokko had vergaard.

 5. desert flower Schreef:

  Binnen een huwelijk lukt het mensen al vaak niet om te integreren.

  ik kan met zowel mijn Nederlandse Vrouw als mijn Marokkaanse vrouw prima integreren….

 6. Je kunt als allochtoon ook “te goed integreren”. Mijn man en ik hebben er achteraf spijt van dat wij onze kinderen niet 2-talig hebben opgevoed. Zelf zijn wij dat wel: in ons beider families spraken onze ouders nederlands met ons en de grootouders papiamento. Zelf hebben wij altijd nederlands met onze kinderen gesproken, in eerste instantie zonder er bij stil te staan dat hun oma’s en opa (onze ouders) dat ook deden en dat onze grootouders inmiddels waren overleden.
  Onze kinderen zijn in Nederland opgegroeid, dus leerden ook geen papiamento van vriendjes of op school. Wij realiseerden het ons voor het eerst toen ze begonnen te vragen welke taal papa en mama wel eens met elkaar en met oma en opa spraken. Wij hadden toen zoiets van: ze hebben het niet nodig in Nederland en het was best gemakkelijk om samen of met onze ouders vertrouwelijke zaken te kunnen bepraten zonder dat de kleintjes er een woord van verstonden.
  Achteraf gezien kortzichtig: Onze dochter kan op vakantie in haar geboorteland nog net “bon día” tegen de man of vrouw van de paspoortcontrole zeggen en moet dan overschakelen op nederlands.
  Onze zoon heeft iets meer van de taal opgepikt door in zijn kinderjaren aandachtig te luisteren naar onze gesprekken, maar ook hij spreekt het niet vloeiend.
  En integratie komt soms spontaan van twee kanten. Onze hollandse schoonzoon is dol op antilliaans eten; ik had mijn dochter aanvankelijk op het hart gedrukt om minstens 3x per week iets nederlands op tafel te zetten (zelf deed ik dat 1x per week) maar haar man huldigt de stelling “als ik bloemkool met een papje wilde eten was ik wel met Truusje van de buren getrouwd”.

  @ 4) Harry: Dat een individuele Nederlander, wonend in het buitenland, en zich niet aanpassend, gedeceptioneerd terugkeert, gaat niet altijd op. Dat is afhankelijk van “welk buitenland”.
  Ik heb op Aruba kennisgemaakt met een Nederlandse mevrouw die daar al 15 jaar woonde en geen woord papiamento sprak of zelfs maar verstond (“nee, waarom zou ik dat taaltje leren, iedereen praat nederlands). Ze was niet eens een “Ingrid” of een Tokkie, maar een goed opgeleide vrouw.
  Ik had natuurlijk een paar vragen, want ik zou me in haar situatie doodongelukkig voelen:
  De nieuwsberichten op tv zijn maar 1x per dag in het Nederlands en er is maar 1 nederlandstalige krant, nee dat vond ze geen probleem.
  Het winkelpersoneel spreekt niet altijd even goed nederlands, geen probleem want ze deed al haar boodschappen in de supermarkt. Ze ging dus nooit naar de markt? Nee, want daar verkopen ze “vreemde dingen”” die ze toch nooit eet. En koffie drinken deed ze alleen met “de buurvrouw die in Nederland heeft gestudeerd”.
  Die vrouw voelde zich daar, naar haar eigen zeggen prima en heel gelukkig!
  Ik ken trouwens een nederlandse die al meer dan 30 jaar op Curaçao woont, zelfde verhaal alleen is die met een antilliaan getrouwd. Zij vindt het heel gewoon dat b.v. bij een verjaarsvisite haar voltallige schoonfamilie nederlands begint te spreken zo gauw zij binnenkomt. En inderdaad, ook zij verklaarde heel gelukkig te zijn en nooit meer weg te willen.

 7. @ 8

  Je mag er nog twee bij en dan maar hopen dat ze allemaal met elkaar kunnen integeren. 🙂

 8. #9. nada niente. Over die individuele Nederlander wel of niet terugkeren, dat hangt inderdaad af van ‘welk buitenland’. Daarnaast hangt het natuurlijk ook af van de individuele persoon zelf. Schijnbaar had de vrouw die jij aanhaalt aan het beperkte contact met haar buurvrouw voldoende, had ze geen behoefte om een lokale winkel in te stappen, want ze kon al haar importboodschappen in de supermarkt krijgen en in haar beleving sprak iedereen Nederlands. In hoeverre was Aruba dan ook daadwerkelijk ‘buitenlands’ voor haar?
  Toen ik in Brazilie woonde, was het mij meteen duidelijk, als je daar de taal niet leert, krijg je daar niets voor elkaar en leef je in een isolement. Je komt dan meteen voor heel veel problemen te staan en er is dan ook geen familie om je te helpen. Het hangt dan van je eigen pogingen af om te integreren, als je er wat van wilt maken. Over het algemeen zie je de mensen die het niet lukt of er geen moeite in steken om zich aan te passen en daarbij op zichzelf aangewezen zijn, na verloop van tijd dan ook weer vertrekken. Daar heb ik op mijn beurt weer voldoende voorbeelden van gezien, Nederlanders die denken dat ze aan engels genoeg hebben en dus van alle kanten genaaid worden. Die gingen er dan ook vaak weer weg, omdat ze niet konden aarden, rara hoe kon dat toch? Groepen Nederlanders woonden daar ook, bijvoorbeeld in de Nederlandse landbouw-kolonie Holambra. Zij pasten zich niet aan, bleven Nederlands praten, hun Nederlandse leventje er op na houden met alle folkloristische rotzooi als klompen en molentjes daarbij. Als Nederland iets te zeuren heeft over integratie, zouden ze eerst naar dat soort gemeenschappen moeten kijken, die groepen passen zich toch ook niet aan? Dus ik heb nog steeds zoiets van ‘de pot verwijt de ketel…’ Als je van anderen verwacht dat ze zich aan jou aanpassen, moet je het zelf ook doen bij die anderen.

 9. ” Als je van anderen verwacht dat ze zich aan jou aanpassen, moet je het zelf ook doen bij die anderen.”

  Leuk. Maar als je slavendrijver ben en mede door je cultuur als slavendrijver opgevoed, dan ga je zeker niet integreren, hoor! De rest moet het altijd voor je doen.
  De kwestie is om dit ook in de politiek goed uit te drukken.

 10. #12. Nexus. Een slavendrijver integreert nooit, maar kan alleen maar koloniseren. Wie als een slavendrijver is opgegroeid en dus met een zekere arrogantie de buitenwereld tegemoet treedt, krijgt geheid een groot probleem met de lokale bevolking. Veel samenlevingen hebben te maken gehad met een instroom van groepen van buitenaf, in de meeste gevallen heeft het gewoon enkele generaties geduurd voordat de instromende groep in de samenleving was geintegreerd. De politiek kan misschien een assimilatiebeleid voeren, maar er zijn genoeg (historische) voorbeelden te geven dat dit niet veel zoden aan de dijk zet, mensen blijven toch op zoek naar een eigen identiteit. De beste integratiepolitiek is er een door te zeggen tegen de instromers… je MAG er bij horen (maar het wordt je niet opgedrongen), je bent welkom… een politiek van ‘je moet je aanpassen anders oprotten’ leidt er toe dat mensen zich tegen de intolerante samenleving af gaan zetten en dus vann die samenleving gaan segrereren. Uiteindelijk kun je integratie toch niet afdwingen, het moet uit de mensen zelf komen.

Reacties zijn gesloten.