Ook het IMF geeft Roemer (SP) gelijk

Jaja, iedereen roept alweer dat Roemer te licht bevonden is, ons miljarden gaat kosten, maar nu stelt zelfs het IMF – toch keiharde bezuinigeraars als ze willen – dat puur de nadruk leggen op bezuinigen en fiscale discipline onzinnig is en dat Mark Rutte ons inderdaad schaterend de triple dip in zal leiden. Hans de Geus in de Volkskrant:

“In het Griekse geval konden we ons nog voorstellen dat onwil, corruptie en problemen met belastinginning redenen waren waarom het land maar steeds verder in de problemen komt, hoe harder de aanpak is. Maar nu ook uit de laatste cijfers over het goedwillende Portugal blijkt dat de finish steeds verder uit zicht raakt naarmate het land harder met de zweep krijgt, moeten we ons toch eens achter de oren krabben over de gekozen aanpak. ”

Om met het laatste te beginnen: de voornaamste reden waarom Griekenland, Spanje en Portugal het zo moeilijk hebben is hun handelstekort. Er gaan jaarlijks meer euro’s de grens over dan er binnenkomen, omdat de export lager is dan de import. Dit tekort is per definitie gelijk aan het tekort dat de overheid en de private sector van een land samen hebben. Een overheid die dan stug zijn deel van het tekort terug wil brengen, ontkent deze samenhang als het ware en tracht door bezuinigen en belastingverhoging het tekort van het land als geheel bij de gezinnen en bedrijven neer te leggen.

Dus zo gek is dat plan van Roemer niet om wat later op die 3% begrotingstekort uit te komen dan Europa wil. Lees verder in De Volkskrant

12 gedachten over “Ook het IMF geeft Roemer (SP) gelijk”

 1. @1: Joke:

  Zo heel erg is het gevaar van de Rooien dus blijkbaar niet volgens “de markten”:

  Frankrijk leent moeiteloos en goedkoop

  De interesse bij beleggers was stukken groter dan het aanbod en op sommige obligaties kon een negatieve couponrente worden geboden, zo meldt het Franse agentschap voor de staatsfinanciën maandag.

  http://www.nu.nl/economie/2894124/frankrijk-leent-moeiteloos-en-goedkoop.html

  Wat een onzinquatschkletskoek verkopen die neoliberalen toch. En het domme volk gelooft het.

 2. Ja zolang je niet “over my dead body” zegt is het een plan van Samsom en als je “over my dead body” zegt is het plat populistisch levensgevaarlijk Noord-Koreaans socialistisch gewauwel.

 3. Nee, het hele plan is helemaal zo gek niet. Als Nederland niet als braafste kwezel zo van leer was getrokken over Zuid-Europa, maar op een volwassen manier had gereageerd, dan waren ze gaan praten over de situatie in Nederland. Er is te praten over een uitstel om aan de normte voldoen. Maar Nederland moest met zijn grote bek weer alles beter weten en het zelf doen. Ja, als de politici zo star zijn, dan moet de burger bloeden.

 4. Het interesseert me geen flikker meer dat de rijken steeds rijker worden, en ik in verhouding tot hen steeds armer. Uiteindelijk krijgen ze daar zelf meer last van doordat hun geld minder betekenis krijgt, en voor mij als verarmende is het een gelegenheid me steeds losser te maken van de door hen opgelegde mores zoals die nu in de samenleving heerst.

  Ze doen maar allemaal.

 5. @9

  Zolang iedere alternatieve vorm van betalen de kop wordt ingedrukt zal dat minder beteken van geld reuze meevallen. Wij als verarmenden komen juist steeds meer en meer onder de plak te zitten. Stap voor stap worden al onze verworvenheden afgenomen.

  We kunnen niet meer staken of de busladingen Polen staan al klaar om onze staking te breken. We kunnen niet meer demonstreren of de politie komt met geweld de demonstratie uit elkaar slaan. Gesteund door de media die iedere protest afschildert als “luie, ongewassen krakers die je huis willen inpikken”

  “Ze doen maar allemaal” is het slechtste wat je kunt doen. Wanneer alle macht van ons is weggenomen en we tandenloos zijn gemaakt, zal het vrijwel onmogelijk zijn om dit ooit nog terug te draaien. Beter nu onszelf met hand en tand verdedigen.

 6. @10: mr Q:

  [ We kunnen niet meer staken of de busladingen Polen staan al klaar om onze staking te breken ]

  Jaja, uit dat vaatje…..

 7. Hoe zou het toch gaan in een familie waar men VVD stemt. Die zien Rutte spreken op TV ze zien dat hij glashard staat te liegen. De kinderen zitten daar ook naar te kijken begrijpen het nog allemaal niet zo goed. Wat zeggen die ouders dan tegen hun kroost ? Kijk kinderen dat is een goed staatsman hij zegt wat juist is voor ons land en hij denkt aan jullie toekomst. Stem VVD en nooit Links.

  Op gegeven moment gelooft een kind ook niet meer in Sinterklaas ik hoop ook dat ze daarna ook niet meer in de VVD geloven en zijn gaan nadenken. Zoveel gebrainwashed kinderen. Ernstig.

  Sneu eigenlijk dat niet alleen Rutte liegt tegen de jeugd maar ook hun eigen ouders.

Reacties zijn gesloten.