‘Houden van Amerika wordt steeds lastiger’

Door de aanslagen van 9/11 zijn de VS een grimmig, navelstaarderig, xenofoob land geworden. Maar er gebeurt nog steeds veel inspirerends.

Nee, ik was niet in New York tien jaar geleden. Wel was ik in Texas anderhalf jaar later toen de inval in Irak, die gold als wraakoefening voor de aanslagen van 9/11, werd voorbereid en uitgevoerd. Na een semester lesgeven keerde ik lichtelijk walgend terug naar Nederland, walgend van het triomfalisme, van de levensgevaarlijke combinatie van ignorantie en arrogantie, van de slaafsheid waarmee de ooit door mij zo bewonderde Amerikaanse pers de leugens van de Bush-junta nakauwde. I don’t give a shit what Europe thinks, verklaarde de president. Ik voelde me meer Europeaan dan ooit.

Toch blijf ik erbij dat het land sinds de aanslagen van 11 september 2001 ingrijpend is veranderd, en niet ten goede. Het politieke debat is er gedegradeerd tot een schreeuwpartij tussen horend doven: een moddergevecht waarin de christelijke fundamentalisten het altijd winnen omdat zij God aan hun zijde hebben. En die God van Amerika is een wraakzuchtige, onbarmhartige God geworden die niets moet hebben van de zwakken in de samenleving, die een lange neus trekt tegen de miljoenen die hun baan en hun huis zijn kwijtgeraakt door de banken- en hypotheekcrisis en die natuurrampen over het land jaagt om Washington te straffen omdat het te veel geld uitgeeft. (‘Houden van Amerika wordt steeds lastiger’ – Jan Donkers, VPRO-journalist en gastdocent Dutch Studies in Austin, Texas en Berkeley,Trouw)

Mooi stuk!

6 gedachten over “‘Houden van Amerika wordt steeds lastiger’”

 1. ‘Houden van Amerika wordt steeds lastiger’
  Voor mij niet, ik hou van het Amerika zoals het was in de tijd van Jim Morrison en Jimmy Hendrix in `68-`69,
  de tijd van de schrijver Truman Capote plus H.P Lovecraft in 1928, de schilder Edward Hopper, de zanger Robert Zimmermannn; (Bob D dus) Pete Seeger plus het bluegrass banjo-gitaarduo Lester Flat & Earl Scruggs, gitarist Ry Cooder. Bluesman B.B King, en van blues & soul nog talloze namen, en ik weet zeker dat ik van dat land hou en er zelfs wel kruipend naartoe zou willen soms.

 2. Maar tegenwoordig is het Route 666…

  Ook in je koed oold joe-es-of-ee moeten de goeden onder de kwaden leiden.

  Stel je voor zeg, een adequate verzekering tegen medische kosten voor iedereen is maar een haar breed verwijderd van communisme!

  Thee drinken in NL is tegen de tijdgeest in maar wel echte polder leut. De theedrinkers in de VS zijn de types die een wereldoorlog ontketenen omdat de benzine een paar cent duurder is en die een McCarthy achtige hetze tegen de buren gaan voeren als ze eens van Fox News naar Aljazeera zappen.

  Het is een mooi land, alleen jammer dat er zo veel rednecks wonen

 3. #1 Abdul, naar dat Amerika zou ik ook wel terugwillen en ik denk een hoop Amerikanen zelf ook, alleen worden die nu overschreeuwd door een conservatisme dat ergens eind jaren ’70, begin jaren ’80 met Reagan op is komen zetten en zich heeft ontwikkeld tot de Tea Party beweging, de neo-cons, etc. Maar goed, ik vind de theorie van Kondratieff nog niet eens zo heel verkeerd, dus ik verwacht dat ook dit conservatisme wel weer eens over zal waaien en mensen een betere toekomst willen en niet alleen maar bang willen zijn voor de toekomst, ik vraag mij alleen af hoelang dit nog gaat duren. Moet er eerst een wereldoorlog uitbreken voordat dit schreeuw-conservatisme wat getemperd wordt? In dat geval ken ik er wel eentje die de Amerikanen gaat vertellen dat die wereldoorlog de schuld van Cohen is…

 4. Abdul Alhazred Schreef:

  ‘Houden van Amerika wordt steeds lastiger’
  Voor mij niet, ik hou van het Amerika zoals het was in de tijd van Jim Morrison en Jimmy Hendrix in `68-`69,
  de tijd van de schrijver Truman Capote plus H.P Lovecraft in 1928, de schilder Edward Hopper, de zanger Robert Zimmermannn; (Bob D dus) Pete Seeger plus het bluegrass banjo-gitaarduo Lester Flat & Earl Scruggs, gitarist Ry Cooder. Bluesman B.B King, en van blues & soul nog talloze namen, en ik weet zeker dat ik van dat land hou en er zelfs wel kruipend naartoe zou willen soms.

  Je hebt niet goed opgelet.
  Het stukje ging over de VS na 9/11. Jij hebt het over mensen van voor die tijd.
  Overigens is je opsomming belachelijk. Ik begrijp niet dat je nog over straat durft te lopen.
  Dylan is al jaren in de Heer, B.B. King maakte er een potje van toen hij in Nederland was, Hendrix was een vernielzuchtige armzalige gitarist die te veel zoop en blowde.
  Akkoord, ik heb ook al hun platen, maar draai ze nooit meer. (Ben daar gek. Ik heb de cd’s)

Reacties zijn gesloten.