Hoogeveens Schaaktoernooi

Vandaag las ik over de bekendmaking in Hoogeveensche Courant dat Thierry Baudet partijleider van FvD het internationaal bekende schaaktoernooi van Hoogeveen gaat openen.

De opening van het toernooi wordt op vrijdag 20 oktober verricht door Thierry Baudet, partijleider van Forum voor Democratie.

Aan deze passage in de krant valt op te maken dat de reden waarom Baudet is gevraagd de opening te verrichten is gelegen in het partijleiderschap van FvD. Nergens in het artikel blijkt dat Baudet zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de schaaksport, of dat er een andere bijzondere reden is waarom hij is gevraagd voor de openingshandeling.

Dat hij gevraagd werd voor deze rol lijkt voort te komen uit zijn relatie met toernooidirecteur Loek van Wely. Van Wely stond bij de laatste verkiezingen als lijstduwer op de lijst voor FvD. Hiermee lijkt het meer een keuze vanwege het partijpolitieke kartel waar beiden deel van uitmaken, dan vanwege enig belang voor de schaaksport.

Misschien dat zelfs het belang van de schaaksport wordt geschaad door de keuze voor Baudet. Schaken is sport waarvoor veel internationale belangstelling en waardering is.
De krant opent haar artikel dan ook met de zin:

Over een maand zijn alle ogen van de schaakwereld weer op Hoogeveen gericht. Spelers uit drie werelddelen en tien landen nemen weer bezit van het gemeentehuis.

Hier doet zich een probleem voor want alle ogen zullen dan ook gericht zijn op de Nederlandse politicus Baudet die een politiek uitdraagt waarbij Europa (alleen een blank Europa c.q. Europese landen en volken) beter geacht wordt dan andere landen en volken. Daarvan getuigt onder andere zijn uitspraak tijdens een radiouitzending op  donderdag 17 september 2015

Ik wil graag dat Europa dominant blank, en cultureel blijft zoals het is.

Daarnaast zijn uitspraken van Baudet over vrouwen ook niet iets om internationaal mee te pronken.

https://www.youtube.com/watch?v=DROyAeqdJj4

Wat zou dit betekenen voor schakers en schaaksters over de hele wereld?
Misschien dat ze het niet opvatten als een belediging, maar de kans dat het toernooi zich hiermee een blamage op de hals haalt lijkt zeer aanwezig.

Wie wil kan zijn zorgen kenbaar maken bij de gemeente Hoogeveen info@hoogeveen.nl en/of de organisatie secretariaat@hoogeveenchess.nl.

1 gedachte over “Hoogeveens Schaaktoernooi”

  1. Hmm. Nu is en was Baudet wel een enthousiast schaker…vroeger ook spelend op een club. Dat kan ik wel toevoegen. En verder: ja de bal onderling doorgespeeld ja binnen FVD.
    Aan de andere kant: schaken kan wel wat publiciteit gebruiken…

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.