Hoe V&D uitgezogen werd en failliet ging

VenDEn nu is V&D dan failliet verklaard, een warenhuis waar iedere Nederlander sinds drie generaties  mee opgegroeid is. Mijn moeder holde er in de jaren dertig als klein meisje in Maastricht al doorheen, op weg naar huis. Hoe kon zoiets nu gebeuren? Ikzelf meende dat ze wellicht in een segment zaten waar niet zoveel vraag meer naar is in de vorm van een warenhuis, maar toen werd mijn aandacht op de documentaire Zwarte Zwanen van Omroep MAX gevestigd, waarin Cees Grimbergen het spoor van onze pensioengelden volgt.

Die pensioengelden worden onder andere geïnvesteerd bij private equitybedrijven als Sun Capital, de huidige eigenaar van V&D. Bedrijven worden door deze investeringsmaatschappijen vaak deels met geleend geld gekocht, en die lening wordt vervolgens ten laste van datzelfde bedrijf gelegd. Alle lucratieve delen worden uitgezogen en het bedrijf blijft met de schulden van de lening zitten. Zo heeft KKR, dat V&D eerder in bezit had, alle vastgoed van V&D verkocht ten eigen bate. Dat was de reden waarom de rechter een loonsverlaging verbood bij V&D, eerder dit jaar.

Ik kan er niks anders van maken dan daylight robbery. Hoe kan zoiets nou toegestaan zijn? En het is een praktijk die al heel lang bestaat, vele bedrijven zijn er al aan ten onder gegaan.


Opvallend in de documentaire (vanaf 36’00’’ begint het deel mbt Sun Capital en V&D) is ook hoezeer Sun Capital buiten de schijnwerpers wenst te blijven, en de reputatieschade op die manier vooral ten laste van de door hen vernietigde bedrijven wil laten komen. Vragen en interviews worden afgeweerd.

2 gedachten over “Hoe V&D uitgezogen werd en failliet ging”

  1. Pingback: Dag V&D… | Krapuul

  2. Pingback: Top 25 meest gelezen berichten in 2016 | Krapuul

Reacties zijn gesloten.