Hoe Frankrijk de noodtoestand gebruikt om sociaal protest te beknotten

De noodtoestand is ondertussen bijna twee jaar van kracht in Frankrijk. In een nieuw rapport van Amnesty International staat duidelijk te lezen dat Frankrijk de noodtoestand gebruikt om politiek activisme te bemoeilijken. Daarnaast wordt er ook melding gemaakt van excessief politiegeweld ten aanzien van betogers.

Op 16 mei 2016 kreeg Hugo, een doctoraatsstudent aan de universiteit van Rennes een brief in de bus van de prefect van het departement Ille-et-Vilaine. In die brief stond het bevel dat Hugo zich tot 30 mei niet meer mocht begeven in het centrum van de stad Rennes. In een bijgevoegd kaartje waren de stadsdelen aangeduid die voortaan verboden waren voor Hugo. Als militant voor Front de Gauche speelde Hugo een leidende rol in de protesten tegen de hervorming van de arbeidswet (loi travail). Door de aan hem opgelegde persoonlijke maatregel kon Hugo niet meer deelnemen aan de geplande betogingen tegen de loi travail.

“Ik was sinds het begin sterk betrokken bij de protesten en kreeg ook heel wat media-aandacht”, zo vertelt Hugo aan Amnesty International. “Ze konden me niet vervolgen omdat ik me ook aan niets strafbaars heb schuldig gemaakt. Dus hebben ze een administratieve maatregel ingeroepen om te treiteren en mijn vrijheid sterk te beperken. Ik ben ervan overtuigd dat ze me gewoon wilden straffen en beletten om een politieke activist te zijn. De noodtoestand gaf de prefect de macht om dit soort maatregelen op te leggen.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be