Hèhè, PvdA spreekt zich uit, wil wél met SP

De SP mag dan een teleurstellend verkiezingsresultaat hebben behaald, zij staat wel centraal in het eerste meningsverschil tussen beide grote winnaars. De VVD wil per se niet met de SP, de PvdA wel. (Trouw)

Is dit echt zo? Of zegt de PvdA dit alleen voor de bühne? Omdat ze weten dat de VVD daar toch niet mee akkoord gaat. Zo kunnen ze later altijd zeggen;,, Ja, maar wij wilden best wel met jullie, maar de VVD wilde dat echt niet.”

 

24 gedachten over “Hèhè, PvdA spreekt zich uit, wil wél met SP”

 1. Beiden, denk ik. Het probleem is dat de PvdA-strategen zich heel goed realiseren dat een groot deel van hun kiezers eigenlijk liever SP had gestemd. Er is weinig voor nodig om die kiezers terug te jagen naar de SP. In de oppositie kan de SP naar hartenlust vanuit de heup op het Paarse Gedrocht schieten. Wanneer Wilders dat vanaf de rechterzijde op de VVD doet, is het Paarse Rampkabinet binnen een jaar geschiedenis.

  Voor de PvdA is het dus strategisch handiger de SP medeverantwoordelijk te maken voor de verdere afbraak van de verzorgingsstaat.

  Mocht dat tóch niet lukken, dan kun je altijd nog zeggen dat je het in elk geval geprobéérd hebt en verder je handen in onschuld wassen.

  Het is een strategische afweging, geen principiële.

 2. Ik hoop dat het zover zou komen. Het is tijd dat we die rechtse nachtmerrie doen laten verdwijnen.

  Verschil met de linkse nachtmerrie is dat die nog nooit in Nederland heeft plaatsgevonden. Dus met feiten zoals hoge werkloosheid of begrotings tekorten etc..

  Maar die rechtse Nachtmerrie wel daar heb je keiharde bewijzen van met als “diepte punt” de crisis veroorzaakt door rechts.

  Dus laten we gewoon nu eens wat links proberen links midden want extreemlinks is ook niet goed. Overal waar Te voor staat is nooit goed. Dus gewoon verstandig links midden. Want dat is de bevolking ook eignenlijk al weten sommige onder ons dat nog niet omdat ze nog in de VVD leugens geloven.

 3. @4

  Hoe wil jij de VVD buitenspel zetten door in een kabinet met de VVD te gaan zitten?

 4. @5 Rutte wil niet met PvdA en SP. Als Roemer mee was gegaan met Samsom haakt Rutte af. Probleem voor Rutte is dst hij weinig alternatieven heeft. Dan lijkt mij Samsom aan de beurt en kan de PvdA een centrum links kabinet gaan vormen.

 5. @4, eh dan lees ik het toch anders. Roemer wil juist wel. Dit staat er in het stukje:
  ‘Hij (= Roemer) wil een onderzoek naar een centrum-links kabinet van PvdA, SP, CDA en D66.’

  Waar jij dan leest dat Roemer geen trek heeft?

 6. Waarom zou Roemer zo ingewikkeld doen als jij voorstelt, Dirk? De combinatie die Keira noemt is ook mogelijk. De PvdA zou ook kunnen zeggen: “Rutte, jij hebt er geen been in gezien met een zooi fascisten te regeren. Je bekijkt het verder maar. Wij gaan over links proberen. Doei”. Ji8j legt de bal bij de SP, terwijl hij bij de PvdA hoort te liggen.

 7. @7 en @8 Dat kan natuurlijk ook, Samsom geeft aan dat hij graag de SP er bij heeft. Het is natuurlijk eerst aan de VVD om een poging te doen. Wat Roemer wil ben ik ook voor uiteraard, maar om eerst een PvdA, SP, CDA en D66 kabinet te onderzoeken ligt in deze fase niet voor de hand. Vandaar dat ik het jammer en onverstandig vind van Roemer om niet met Samsom mee te gaan.

 8. @9

  De VVD gaat niet met SP én PvdA regeren. Vanuit zijn optiek terecht, natuurlijk. Dat kan hij niet aan zijn achterban verkopen. Hij moet dan veel te veel inleveren. Zoals jvdheuvel al aangeeft, heeft hij dat ook formeel uitgesloten. Daar gaat hij niet op terugkomen ook.

  De VVD zou het liefst het CDA erbij halen, maar dat is voor de PvdA weer moeilijk te verkopen.

  Hoe dan ook: de bal ligt bij de PvdA, dat is degene die over opties beschikt. VVD en SP hebben geen opties. Nogmaals: de bal ligt bij de PvdA, niet bij de VVD en zeker niet bij de SP.

 9. Argh….eerste zin in vorige post moet zijn: “Rutte gaat niet met SP én PvdA regeren”. Excuses.

 10. Alles wat de PvdA doet is eventjes een sjowtje opvoeren voor het kiesvee en dan hup ,met de Liberale bloedbroeders van de VVD samen “sorry maar we kunnen niet anders ” Nederland verder kapot privatiseren en individualiseren …

 11. @Dirk

  Ja, maar dat staat hier ook helemaal niet ter discussie. Ter discussie staat de vraag bij wie de bal ligt. Die ligt bij de PvdA, want dat is de enige die over alternatieven beschikt. Jij legt de bal bij de SP, die niét over alternatieven beschikt.

  Effect van jouw betoog is dat de SP straks verantwoordelijk is voor een Paars Gedrocht, want dié partij heeft de PvdA tot die koers gedwongen. Dat is gewoon feitelijk onjuist.

 12. @Pyt (stadsgenoat?) Dan komt het er op neer dat Samsom zijn poot stijf moet houden dus. Komt op hetzelfde neer. Maar als Roemer nu ja had gezegd kan Rutte niet anders dan stranden. Had de boel wat versneld volgens mij.

 13. @Dirk

  stadsgenoat? Niet meer, maar wel nog steeds provinciegenoot.

  Maar als Roemer nu ja had gezegd kan Rutte niet anders dan stranden Nee, want je ziet de mogelijkheid over het hoofd dat Samsom dan voor Rutte kiest en niet voor Roemer.

 14. @Pyt Roemer loopt nu het risico om buitenspel te komen staan. Dat wordt waarschijnlijk weer oppositie waarmee hij de strategische stemmers weer terug kan halen.
  Beetje jammer op deze manier. Dit was een kans voor de SP om ballen te tonen.

 15. Sorry Dirk je kletst uit je nek. Ik weet dat je een beetje een waas voor je ogen krijgt als het over de SP gaat dat blijkt de laatste weken bijna dagelijks maar wat hierboven staat slaat echt helemaal nergens op. Ook dat “beetje jammer dat de SP een kans gemist heeft” komt uit jouw mond volstrekt ongeloofwaardig over. Rutte heeft wekenlang bijna dagelijks gezegd niet met SP én PvdA in een regering te willen, dus is het logisch dat Roemer nu niet samen met Samsom naar Rutte gaat. Zo zit het en niet anders. Iedereen snapt dat, jij ook daar ben ik van overtuigd.

 16. @21 Tuurlijk snap ik dat Roemer dat niet doet. Ik had gehoopt dat hij dat wel zou doen omdat Rutte niet samen wil met PvdA en SP. Blijkbaar komt mijn punt niet over.
  Als Samsom en Roemer nu samen op zouden trekken heeft Rutte geen opties meer. CDA wil niet volgens Stemra. Dan zou Rutte buitenspel staan. Zie ook het stuk vam Amstel: De wraak van de PvdA. Dit was een mooie kans; Samsom die vasthoud aan Roemer in de onderhandelingen met Rutte.
  Hoop dat mijn punt nu duidelijk is.
  En ja ik heb een dikke nek. 😉

 17. @22 Samsom houd nooit aan Roemer vast , écht links is altijd wisselgeld voor de PvdA geweest , VVD en D66 ( en waarschijnlijk nu ook ” Groen Liberaal / Toen Links als die laatste al het eerdere verraad kunnen vergeven ) zijn hun natuurlijke partners …..

  Ik snap niet hoe mensen die denken Links te zijn zo blind kunnen zijn voor wat de PvdA werkelijk is : Barbituraat voor het volk !! Dat je de Nederlander zo kan bedotten door een oud paars wrak wat op te pimpen en met één flinterdun laagje rode verf te bespuiten … Ik ben zowaar nog iets verbaast .. nog (veel ) stommer dan ik dacht …

Reacties zijn gesloten.