Het nieuwe bankieren

Ik herinner mij van heel lang geleden, toen ik kind was, dat ik met mijn ouders voor het eerst naar de bank ging om een spaarrekening te openen. Het betrof de bank die tegenwoordig Rabobank heet, maar toen misschien nog wel als Raiffeisenbank door het leven ging. We werden ontvangen door een heel aardige juffrouw achter een balie die een mooi spaarbankboekje voor mij in orde maakte voor een spaarvorm die veelbelovend ‘Zilvervloot’ was genaamd. Als welkomstgeschenk kreeg ik van de bank vijf guldens (misschien waren het er zelfs wel tien) op datzelfde boekje bijgeschreven. Ook van iets korter geleden herinner ik me dat je als klant voor van alles en nog wat bij de bank terecht kon. Als ik een reis ging maken en ik had buitenlands geld nodig van welke valuta dan ook: ik ging even naar de bank, sprak een aardige mevrouw en kon de gewenste valuta een week later ophalen. Als ik een verzekering wilde afsluiten van welke aard dan ook: ik werd door een vriendelijke dame even meegenomen naar een aparte balie en alles werd helder uitgelegd en piekfijn in orde gemaakt.

De bedrijfscultuur bij banken is sindsdien ingrijpend veranderd, en nog ingrijpender sinds zij de halve wereld in een diepe financiële crisis hebben gestort waarvan de gewone burger nog dagelijks de gevolgen merkt. Zo is het bij banken momenteel erg populair om zich door de staat te laten redden of zich door deze tenminste financieel te laten ondersteunen, wat erop neerkomt dat men eigenlijk het restvermogen van de klant inzet om de bank te behouden die dezelfde klant eerder al flink heeft uitgekleed, bijvoorbeeld door rentes uit te keren die zo laag zijn dat ze zelfs de inflatie bij lange na niet corrigeren, zodat de klant het geld eigenlijk beter in een oude sok had kunnen stoppen of beter nog: er iets leuks of nuttigs mee had kunnen doen. Of door de klant te laten betalen als hij geld bij de bank komt storten, als dat tenminste sowieso nog kan, want bij veel banken bestaat die mogelijkheid niet eens meer. Een bank waar je als klant niet eens je geld naartoe kunt brengen, dat had je toch nooit kunnen bedenken. Een bank die jou laat betalen als je je geld komt brengen: je had ze keihard in hun gezicht uitgelachen. En toch is het allemaal realiteit geworden. Evenals het sluiten van filialen in kleine gemeenten, het weghalen van pinautomaten en het ontslaan van al die mevrouwen die ons vroeger zo vriendelijk hielpen met onze bankvragen en -problemen.

Volgens de banken is dat allemaal eigen schuld van de klant. Want: de klant wil tegenwoordig internetbankieren. Volgens de bank willen wij allemaal dolgraag hun internetbankiersysteem gebruiken dat de helft van de tijd in storing ligt, waarbij je al je bankzaken zelf moet regelen en daarvoor als klap op de vuurpijl ook nog eens dik betaalt aan de bank. En die oude mensen die helemaal niets snappen van het hele internetgedoetje en die in rap tempo overal de bankfilialen, de pinautomaten en de hulpvaardige dames zien verdwijnen, die zijn binnenkort toch dood, dus daar hebben de banken weinig meer aan. De banken moeten immers naar de toekomst kijken.

Er is nog meer veranderd in de bedrijfscultuur van de banken. Door de EU zijn er nieuwe regels opgesteld die de heersende graai- en grabbelmentaliteit binnen de bankensector aan banden moesten leggen, zodat de banken hun topbestuurders tegenwoordig geen bonussen meer mogen uitkeren. Daar houdt de bank zich keurig aan. Innovatief als de bankensector is, heeft men onmiddellijk een alternatief ontwikkeld voor de bonus (want den dikken bonus, daarvoor doet men het toch allemaal, nietwaar): (de toelage). Dit systeem schijnt boven verwachting te werken, en heeft als bijkomend voordeel dat de hardwerkende bestuurder niet jaarlijks, maar maandelijks een flinke sloot geld op de rekening krijgt bijgestort.

13 gedachten over “Het nieuwe bankieren”

  1. @1 zolang het niet een tietuh, voetjebal of autotopic in de weg staat zullen weinigen zich zorgen maken over millieudefensie en de topics aldaar vrees ik. De problemen zijn nog een beetje te ver van hun bed show bij 90% van die 1000 euro mensen.

    Ze willen het nog even wat meer gaan voelen door nu massaal PVV te stemmen of iets dergelijks. Ze hebben hun baan nog…. voor een paar maanden… totdat OOK hun werkgever de weg naar de gemeente weet te vinden en ze hun maandsalaris in mogen wisselen voor een WWB uitkering met een leuke participatie bonus erbij… helemaal voor niks…

  2. 70 jaar lang dachten we dat het heil van de PvdA zou komen.
    Mis dus.
    Advies voor de gemeenteverkiezigen stem op iemand die je kent en vertrouwt ook al is het een een mansparty
    We hebben robots, we hebben computers, dus minder mensen nodig, iedereen die volledige werkgelegenheid predikt is een leugenaar

  3. Nog een fraai staaltje banken mentaliteit:

    ‘Nederlandse banken duwden Griekenland dieper in crisis’

    Spaanse krant El Pais doet schokkende onthulling over Nederlandse, Duitse en Franse banken

    Nederlandse, Duitse en Franse banken zijn afspraken die in mei 2010 in IMF-verband werden gemaakt met Griekenland, niet nagekomen. Ze beloofden de noodlijdende Griekse banken niet te laten vallen maar deden in de praktijk het tegenovergestelde. Dat maakte crisis nog erger dan deze al was.
    Toen Griekenland in 2010 om miljarden verlegen zat, waren niet-Europese landen binnen het IMF bevreesd dat steun vooral naar de kassen van Noord Europese banken zouden stromen, in plaats van naar de Griekse instellingen. De Noord Europese banken bezwoeren daarom dat ze hun schuldpapieren zouden behouden, zo blijkt uit een geheim document waar de Spaanse krant El Pais de hand op wist te leggen. NRC schrijft er over:

    Echter, het tegenovergestelde gebeurde. In de volgende twee jaar ontdeden banken zich massaal van Griekse obligaties, Nederlandse banken voorop: driekwart van het schuldpapier werd van de hand gedaan. Franse banken verminderden hun posities met 50 procent, Duitse met 40, zo blijkt uit cijfers van de in Bazel gevestigde Bank for International Settlements, de zogenoemde Centrale Bank der Centrale banken. Begin 2010 zaten de banken uit de drie landen voor 122 miljard euro in Griekenland. Begin 2012 was dat nog maar de helft.
    Op basis van de toezegging schoot het IMF Griekenland te hulp met 30 miljard euro. Dat geld lijkt dus vooral ten goede te zijn gekomen aan de Noord Europese banken.

    Is dit een staaltje banken participatie?

  4. Private geldcreatie zou verboden moeten worden.
    Verder zou het natuurlijk prachtig zijn als alle mensen ineens zouden stoppen met het doen van financiële transacties, geen hypotheken en leningen meer zouden afbetalen en aangaan etcetera: laat ze allemaal naar de verdommenis gaan die klotebanken.

  5. Ik heb nog een mooie aanvullende herinnering aan de fantastische klantgerichtheid van de banken. Ik herinner me namelijk dat ik gratis net zo veel papieren overschrijfkaarten en bijbehorende al gefrankeerde enveloppen mocht komen ophalen als ik wilde. Toen ik echter wilde gaan internetbankieren (dat heette toen geloof ik girotel) moest ik daarvoor gaan betalen. Terwijl ik toch persoonlijk een aantal handelingen overnam van het toen misschien nog niet zo dure personeel. En nu is het internettijdperk dan echt aangebroken en nu moet ik daar nog steeds voor betalen. De mensen die liever overschrijfkaarten gebruiken ineens nog meer!

  6. Je moet zelfs betalen om geld te mogen storten op je eigen rekening. Mag zes keer per jaar, daarna dokken.

  7. @Jan, opheffen die banken: komt niks dan ellende van. Een maatschappij zonder geld is mijn visie.

  8. Vanmorgen in mijn eigen plaatselijk suffertje gelezen:

    Banken stoppen per 1 januari 2015 met de chipknip.
    Want we kunnen ook kleine bedragen pinnen.

    Vraagje:
    Hoe doen we dat pinnen bij parkeerautomaat?
    Wie betaalt de ombouw van parkeerautomaat?
    De gemeente en wel, de burger dus?

  9. @Links: tuurlijk. Eerst betalen we voor nieuwe chipknipparkeerautomaten en straks voor het ombouwen c.q. vervangen voor anderssoortige automaten. De parkeertarieven zullen wel weer flink stijgen.

Reacties zijn gesloten.