Het mooie leven van Henk

Het leven van een salonsocialist is niet makkelijk. Zo heb ik er grote moeite mee als mijn vrouw een kastje bij Ikea wil kopen. Ik meen het beleid van Ikea in de derde wereld te kennen en ik wil dat liever niet in huis. Als ik ’s avonds een kippetje wil eten, wordt zodra ik de kip in het schap zie liggen, automatisch het filmpje van de bio-industrie voor mijn ogen afgespeeld. Ik kies dus maar weer voor falafel.

Naast mij pakt Henk onbekommerd de eens door mij zo begeerde kip en werpt hem achteloos in zijn winkelwagentje. Hij ziet geen enkel probleem in afgeknipte snavels en kippen die onder hun eigen gewicht door hun poten zakken. De bio-industrie is er nu eenmaal, dus waarom zou je er dan geen gebruik van maken?

Zijn gebrek aan empathie wordt iedere dag gevoed door het lezen van de Telegraaf en het kijken naar Wakker Nederland. Eens in de week kijkt hij, voor de broodnodige achtergronden, op de website van Geenstijl.

Hoofdschuddend ziet hij de rellen in Londen op tv. Kansloze jeugd! Alsof hij geen kansloze jeugd heeft gehad. Of dacht je soms dat zijn vader hem iedere dag met de auto naar school bracht? Hij moest met de bus. Maar hij heeft zich er met hard werken uit kunnen vechten. Hij heeft nu zijn eigen auto. Op benzine natuurlijk. Want dat links gereutel over het milieu klopt van geen kanten. Door nieuwe technieken wordt er steeds meer olie gevonden en voor CO2 is er een eenvoudige oplossing, namelijk kernenergie.

Oh, ze gaan het weer over achtergronden hebben. Gewoon met scherp schieten en het probleem is opgelost. Even zappen naar Tros muziek op het plein. Dat is tenminste cultuur die niet gesubsidieerd hoeft te worden van zijn belastingcenten.

Lekker is dat! Reclame voor giro 555. Het verlengstuk van terroristenclub Al’Kebab. Daar zal hij zijn, met hard werken verdiende, euro’s aan gaan besteden. Natuurlijk vindt hij het erg voor die mensen. Maar wie gaat daar dan ook wonen! Door geld te geven hou je het probleem alleen maar in stand. Luister naar die kerel die er zelf geweest is. Die kale. Die zei het zelf.

Om elf uur gaat hij naar bed. Hij moet morgen weer werken. Hij kan niet op zijn bed blijven liggen zoals die andere 400.000 linkse klaplopers in de bijstand, die net doen of ze iets mankeren.

Met het bedrijf gaat het niet zo goed. Vind je het gek, met die hoge belastingen. Maar wel geld geven aan die luie Grieken. Nou ja. Als het echt misloopt vraagt hij een uitkering aan. Hij heeft er lang genoeg voor gewerkt en dan mag hij er best even van genieten.

Vanavond is Ingrid jarig. Gezellig. Oh nee he! Komt die salonsocialist ook weer met zijn slappe socialistische PvdA gelul. Kijken of hij weer woest wordt.
Toch wel lachen, met die sukkel. Nou ja. Met die sukkel? Om die sukkel bedoelt hij.

13 gedachten over “Het mooie leven van Henk”

 1. Leuk!
  `Vanavond is Ingrid jarig. Gezellig. Oh nee he! Komt die salonsocialist ook weer met zijn slappe socialistische PvdA gelul. Kijken of hij weer woest wordt. Toch wel lachen, met die sukkel.’

  Zeer herkenbaar! Ook al kwam ik al nooit op Ingrids verjaardag, in elke familie zit bij verjaardagsvisite op het bankstel wel een Ingrid, geflankeerd door Henk. Heb er al eens een schetsje over geschreven.
  https://krapuul.nl/blog/18823/kort-verhaal/

  Ik ga al jaren niet meer naar dat soort burgerlullen `feestjes’ spijts de jarige, hoezeer ik die ook mag.. Want het is toch sneu voor het feestvarken als Henk & Ingrid al vanaf de koffie; en helemaal aan de borreltafel, brallenderwijs stemming maken ten koste van die ene socialist, andersdenkende of gekleurde medemens die er ook bij zit op visite.
  Die voelt zich dan nog schuldig ook als hij tot weerwoord wordt gedwongen en daarmee dus de sfeer `verpest’ in de optiek van het gros van de meeknikkers met Henk & Ingrid.
  Er zullen er vast wel tussen zitten die het met de andersdenkende eens zijn, maar die houden in zo’n geval meestal hun mond, is het veiligste.

 2. Heel herkenbaar, alleen in tegenstelling tot salonsocialist vind ik het heerlijk als ik Henk en Ingrid of VVDers tegenkom op bv een verjaardag. En zo af en toe lukt het ook nog wel eens om hun ogen een stukje open te krijgen, al heb je er vaak wel een breekijzer voor nodig.
  Ik kijk uit naar het stukje van morgen.
  @ 1 leuk stukje ook, net geplaatst voordat ik Krapuul ontdekt had.

 3. Voor mij ook zeer herkenbaar. Kan op termijn leiden tot enige vernauwing van de sociale contacten, want een verjaardag hoort plezierig te zijn en geen discussiebühne voor Henk & Ingrid.

 4. Tís me er dan ook wat , PvdA’r zijn , voor Rechts ben je Links , voor Links ben je Rechts … , Rechts is geconditioneerd tegen je , en bij Links ben je te vaak weggelopen omdat die je partij niet op dat heerlijke, geile, pluche konden helpen en harde acties de goede relatie met VVD en CDA konden bedreigen …

 5. Al Bakrastani Schreef:

  Tís me er dan ook wat , PvdA’r zijn

  Voor Henk zal het een biet zijn. Tussen links en links zit geen verschil.

  Maar waarschijnlijk bedoel je slim zijn om te zorgen dat er nog iets van sociaals overblijft in het kabinet.
  Je kan ook je hakken in het zand zetten en dan gaat de ander er met de buit vandoor. Ja, politiek is een vies spelletje.

  Maar wees niet bang. Volgende keer gaat links ook gedogen. Dus maak de combinatie maar die je wilt. Ik ben accoord en overigens sinds een paar jaar geen PVDA stemmer meer, maar wel nog steeds een salonsocialist.

 6. 6: Salonsocialist scriba:

  [Ik ben accoord en overigens sinds een paar jaar geen PVDA stemmer meer, maar wel nog steeds een salonsocialist.]

  Kijk es an , dan weet jij dus precies uit te leggen wat het verschil is tussen een socialist en een salonsocialist?

 7. Tja, het valt inderdaad niet mee als niet tot de arbeidersklasse hoort maar vanwege je idealen links probeert te zijn. Om je heen ervaar je dat de klasse waar je voor op probeert te komen juist de meest walgelijke PVV taal uitslaat. Ik krijg ook wel eens de neiging om te denken ‘dan moeten jullie het allemaal lekker zelf maar weten, Ik word financieel echt niet slechter van een rechts kabinet’.

 8. 8 en 9:

  Links zijn was in de 70-er jaren niet zo moeilijk. Het socialist blijven in de decennia erna vond ik heel wat ingewikkelder, niet om wat ik dacht-,want dat is hetzelfde gebleven-, maar je kon er niet zoveel meer mee, en kameradensocialisten donderden vrijwel allemaal in de aanlokkelijke geldbak.

  8: als je jezelf een salonsocialist noemt, weet ik echt niet of dat serieus bedoeld is of niet, en je antwoord geeft ook nite echt iets prijs, jammer, want uit een paar woorden opmaken wie of wat iemand een beetje denkt is toch al zo moeilijk. Liever aan een keukentafel. Ik cvind deze site zo belangrijker, omdat het voor mij een plaats is waar ik hoop mensen te ontmoeten voor de tijd als het er echt toe gaat doen.

  9:Ja, ik herken het: zoek het allemaal lekker uit, ook wel, maar socialisme gaat niet alleen om geld. Soms zou ik ook wel genoeg geld willen hebben om mezelf terug te trekken in huisje met veel land.

 9. Lex Schreef:

  Ik krijg ook wel eens de neiging om te denken ‘dan moeten jullie het allemaal lekker zelf maar weten, Ik word financieel echt niet slechter van een rechts kabinet’.

  Precies, het is slim om dat voor je te houden in zo’n bruin gezelschap.

 10. Salonsocialist. Schreef:

  Maar waarschijnlijk bedoel je slim zijn om te zorgen dat er nog iets van sociaals overblijft in het kabinet.
  Je kan ook je hakken in het zand zetten en dan gaat de ander er met de buit vandoor. Ja, politiek is een vies spelletje.
  Maar wees niet bang. Volgende keer gaat links ook gedogen. Dus maak de combinatie maar die je wilt. Ik ben accoord en overigens sinds een paar jaar geen PVDA stemmer meer, maar wel nog steeds een salonsocialist.

  Nee , dat bedoel ik absoluut niet , de PvdA is verworden tot een clubje opportunistische pluche-geile neo-liberalen die nu zijn begonnen te collaboreren met bruin , de rot was altijd al aanwezig .. maar nu druipt het er uit .. Als de PvdA voet bij stuk had gehouden wat idealen en sociale voorzieningen en collectieve eigendommen behouden betreft hadden ze mischien iets minder het heerlijk zachtte pluche onder hun billen gehad maar was er meer behouden gebleven … Zoals is gebeurt in de Europeese landen ( zoals Noorwegen ) waar links nog wat meer contact met hun geschiedenis heeft behouden …

 11. Ik heb mijn naam veranderd in salonsocialist. Zo werd ik namelijk genoemd in een paar reacties.
  Maar het klopt ook en ben een salonsocialist. Daar ben ik mij terdege van bewust.

  Ik ben voor gratis openbaar vervoer, als ik zelf maar niet mee hoef.

  In de toekomst zal ik een stukje schrijven over mijn salonsocialist zijn en hoe ik de meeste van mijn principes in de prullenbak heb gegooid.

  En ik lees jullie kritiek graag. Ik probeer iedere dag te leren.

Reacties zijn gesloten.