Het keerpunt in de Tweede Wereldoorlog

Het was “de goede oorlog” en hoewel er aan oorlog niets goeds is is wel duidelijk dat er niet getornd dient te worden aan de wenselijkheid nazi-Duitsland te verslaan.
Twee dingen goed begrijpen.
Zes juni is op het noordelijk halfrond niet “de langste dag”. Op het zuidelijke trouwens nog minder (er zijn gradaties inderdaad).
En de landing in Normandië mag dan stof voor films zijn, van die langste dag tot Saving private Ryan, het was niet het “keerpunt” in de Tweede Wereldoorlog. De wereld werd er niet gered voor “de democratie”. Dat gebeurde bij een andere gelegenheid, hoe merkwaardig u het ook zult vinden klinken.
Het was de slag om Stalingrad. De naam alleen al. Of de slag om Koersk. Met een oe ja.
Als u het kunt of wilt uitzitten op deze als heet aangekondigde dag, of een andere keer:

(Engels gesproken)

21 gedachten over “Het keerpunt in de Tweede Wereldoorlog”

  1. Hoewel de nazi’s al aan de verliezende hand waren na de slag om Stalingrad, mogen we ons toch gelukig prijzen met de landing in Normandië. Bevragen we Polen, Hongaren, Tsjechen en andere Oost-Europeanen over het Sovjet-tijdperk, dan zullen ze ons zeggen dat ze daar niet zo blij mee waren.

  2. Bedankt voor beide links. Helaas kan ik ze op mijn huidige lokatie met 2 G mobilt Bredband van Telenor niet bekijken. Anthony Beevor’s ‘Stalingrad’ is nog steeds het beste boek hierover geschreven. WO II werd beslist in Stalingrad en toenmalig Leningrad. Reeds vanaf ’42/43 vroegen de Russen om opening van een Westelijk front, maar de geallieerden vonden het een beter idee dat de Russen zich doodvochten. D-Day kwam pas toen men besefte dat de Russen bijna in Berlijn waren aangekomen. D-Day had niks met de bevrijding van de Nazi’s te maken, die waren allang verslagen, maar die hadden nog niks weten te bedenken om uit de shit te komen. Het ging om een race naar Berlijn. D-Day was de eerste slag in de Koude Oorlog, niet de laatste slag in WO II.

    De vertoningen gisteren op het strand van Normandie waren een Franse Farce, met geen enkele verwijzing naar het voorwerk, wat zeg ik hoofdwerk, van de Russen. Een smerige, lage belediging aan Putin, die dan ook niet zo vrolijk keek. Ondertussen bleef Obama maar doorkauwen op een stukje kauwgom, naast Coke zo ongeveer de enige zegening die Europa van onze ‘bevrijders’ mocht ontvangen.

    Voor meer informatie over de Russische prestaties (franstalig):

    http://www.voltairenet.org/article183988.html
    http://www.voltairenet.org/article184071.html

  3. Maar het was ook Rusland dat tegelijk met Duitsland Polen binnenviel, waar ik meen Albert Speer de Russische aanklager fijntjes aan herinnerde tijdens het proces van Neurenberg…..en net als de tijdelijke bondgenoot maakte Rusland zich schuldig aan oorlogsmisdaden…Katyn!! Wat niet wegneemt dat het Russische volk grote offers heeft gebracht.

  4. @Ed, je hebt het punt gemist volgens mij: het gaat er niet om of de Russen destijds lieverdjes waren of niet, het gaat erom dat óns in het Westen stelselmatig op alle mogelijke manieren – al vanaf de lagere school – een verkeerd beeld van de werkelijkheid is en wordt gegeven. Het ‘maar hullie waruh ook fout’ en het ‘hullie deduh het ook’ en dat soort gejank…daar doen we hier niet aan ok? Da’s meer voor ‘rifapen’ – en ‘dobberneger’-sites.

  5. Ja dat het westen enkel naar Amerika kijkt als enige bevrijder stuit me al heel lang tegen de borst. Dat eenzijdige beeld. In Amerika lopen er ook zat rond met if this then that …. Speaking German. Ja zonder Europa geen USA of 99% van alle uitvindingen. Oostfront is de plek waar HET gebeurde. Nergens anders. Overigens hebben de russen ook nog een enorm Japans Kwantung leger verslagen. Dus ook daar deden ze het leeuwendeel.

  6. Ander voorbeeld Englesen over Waterloo. Dat hun ass gesaved werd door de Pruizen vertellen ze je niet. Of dat het aandeel Britten miniem was. Anglo saksisch trekje…. ???

  7. Dat zal op lagere scholen in Rusland niet anders zijn geweest, denk je wel? Punt is dat ik na de lagere school wel ‘de’ vele boeken ben gaan lezen en dan laat ik het bij …de Russische bevolking heeft grote offers gebracht….. prettige dag verder.

  8. @Ed veel boeken gelezen….
    En het Molotov Ribbentrop pact niet weten te noemen. Knap!

  9. Ik heb me net als Leo flink geërgerd aan de festiviteiten in Normandië. Natuurlijk wil ik het belang en de inzet niet bagatelliseren, maar Stalingrad was uit antinazi en strategisch oogpunt van groter belang. Het is dan ook tergend hoe weinig belangstelling vanuit het westen wordt getoond tijdens de jaarlijkse herdenking van Stalingrad begin februari. Putin krijgt van mij een pluim dat hij verscheen in Frankrijk en de eerste gesprekken met de kersverse president van de Oekraïne aanging.

  10. Nu is het overigens wel zo dat bij de D-Day Herdenkingen dit jaar er zeker aandacht was voor de Russische kant van het hele verhaal. En dat is een goede zaak.

  11. In mijn eerste reactie staat anders ‘ tijdelijke bondgenoot’ ….. en ik verwees naar een reactie van Albert Speer tijdens het Neurenberger proces. Beide hadden met dit pact te maken.

  12. Het Huich wel koningshuis spant toch wel de kroon tijdens die herdenking. Zelf veilig in Engeland destijds en na de oorlog gelijk in het geweer tegen Indonesie en Wilhelmina kutje met eer strijken voor het zogenaamde verzet door haar. Hoogste onderscheiding ook nog eens. Schandelijk!!

  13. @Leo, knap van je dat je die vertoning door de ‘prestitutes’ van de NOS al de tijd hebt uitgezeten. Ik kon het niet aanzien: een oorlogsmisdadiger en terrorist die geflankeerd door zijn verwende schoothondjes zijn versie van de sprookjeswereld waar ie in leeft op tracht te dringen, dansend op de lijken van miljoenen….een grotere belediging aan de slachtoffers van het nazisme en de miljoenen die met name in Rusland gevallen zijn om het te bestrijden, is er welhaast niet dacht ik zo.

  14. Met groot respect voor de gevallenen in WOII hierna de harde feiten:

    Voor elke gevallen Amerikaan en/of geallieerd in de strijd tegen nazi-Duitsland zijn er 60 russen doorgevallen, waarvan minstens 10 waren Oekrainiers. Deze twee landen hebben de meeste slachtoffers in de strijd tegen de Nazi’s gegeven en hebben in hun eentje reeds nazi-Ditsland verslagen.

    Inderdaad toen de verdeling van Europa moest komen, hebben de Amerikanen ook hun soldaten meteen ingezet, dus niet toen ze Rusland ze het meest nodig had.
    Volgens een van de bekendste Franse historici was D-Day zo slecht georganiseerd en liep zelfs zo slecht met enorme aantallen geallieerden slachtoffers (verkeerde hoogte van parachutespringen, verkeerde richting ten opzichte van het wind, verkeerde plekje op de rechte lijn tegen de Duitse verdediging enz..enz..) dat de Duitsers konden tot op het lastte nippertje gewoon niet geloven dat dit aanval de “grote” aanval zou zijn. Ze dachten steeds dat het gewoon als een afleidingsmanoeuvre bedoeld was.

    Wie offert zijn soldaten op die manier voor kanonenvoer, toch?

  15. De Oekrainiers van toen waren effectieve specialisten in de partizanen oorlog en waren in staat hele Duitse divisies bezig te houden die het Oostfront niet konden bereiken. Dit is uniek in de geschiedenis.

    Net als nu de onafhankelijke Oost-republieken in Oekraine in staat zijn om het hele Oekrainse leger goed bezig te houden.
    Sommige dingen veranderen nooit.

  16. Paul Craig Roberts heeft vaak gelijk wat betreft het failliete buitenland beleid van Obama.Een site die even interessant is, is http://www.truthdig.com , in dit jaar uitgeroepen tot de beste politieke site van de VS.

Reacties zijn gesloten.