Het gaat over Schut en consorten, niet over Asscher

Dit is een prima artikel over die ellendige Bart P. Schut en consorten. Maar waarom staat Lodewijk Asscher in de titel genoemd?

Schut, Livestro, Nanninga en nog een aantal anderen bij Jalta, De Dagelijkse Standaard en TPO, (om maar te zwijgen van GeenStijl e.d.), ontwikkelen een frame waarin moslims, linksen en redelijke mensen worden neergezet als verraders, profiteurs, oplichters en “volksfremde” personen. Net zo als de nazi’s deden met Joden, communisten en sociaaldemocraten rond 1933.

Dat is natuurlijk absurd, als je beseft dat Job Cohen en Lodewijk Asscher elk op hun eigen manier voortkomen uit de de Nederlandse Joodse traditie. En die is best waard om te worden gerespecteerd. Vanaf de jaren ’90 van de 19e eeuw ontwikkelde zich onder leiding van Henri Polak een Nederlandse variant van de Britse Trade Unions en van de Duitse sociaaldemocratie. Daarbinnen vond een geweldige emancipatiebeweging plaats van Joodse en niet-joodse arbeidersfamilies. De Asschers stonden daarbij als grote ondernemers in de diamant beurtelings als tegenstanders of als sociale partners met de diamantbewerkers te boek. Gemiddeld komt dat neer op een vrijzinnig-democratische (zie Treub) houding.

Lodewijk Asscher doet als wethouder en als minister niet anders. En het is de PvdA zelf die dat heeft gewild. Je kunt het (zoals ik) niet eens zijn met Lodewijk Asschers beleid op het punt van integratie. Maar zijn pogingen om op Europees niveau loonconcurrentie tegen te gaan verdienen alle steun. En hebben die ook van de Europese vakorganisaties en van links tot uiterst links in het Europese Parlement.

Daarom vind ik het een fout, een GROTE fout, om personen als Asscher systematisch te associëren met racisme en hen te plaatsen aan de kant van Wilders.

Antisemitisme is een verraderlijk dier

De auteur van het artikel waarop ik reageer is geen antisemiet. Net zo min als ik een “demente jodenhater” (dixit @bpschut) zou zijn. Krapuul is niet antisemitisch. Integendeel. Van begin af aan komen racistische anti-joodse stukken er niet in. Kritiek op de regering van Israel en diens misdaden mag natuurlijk wel. Dat heeft niets met antisemitisme te maken. Rond de 50% van de Israeliërs is het ook niet eens met Netanjahu. Je zorgen maken over het lot van de staat Israel onder de huidige regering is meer dan legitiem en eerder filo- dan anti-semitisch.

Blijft de zorg over de Joden die buiten Israel wonen en daar willen blijven, zonder hun identiteit op te geven. In beginsel zijn Esther Voet en Bart Schut solidair met hen. Maar er is toch wel een probleem. Want als je van moslims vraagt om (bijna) geheel van je identiteit afstand te doen om te worden getolereerd, dan zou je eigenlijk van Joden hetzelfde moeten vragen. En dat is niet wat de PVV bedoelt. Dus wordt er gezocht naar het zaaien van paniek onder de joden in Nederland met het doel om ze naar Israel te laten gaan. Dat komt neer op Wilders’ “Minder Marokkanen” – rechtszionisme wil: “Minder Joden” in Nederland.

Ik vind dat “Links” zich te weinig aantrekt van de dreiging van antisemitisme. Na de moord op de mensen van Charlie volgde die op vier volkomen willekeurige klanten van de koosjere supermarkt in Parijs. En ik zag veel, veel te weinig solidariteit en begrip voor wat dat doet met Joden in Frankrijk, België en Nederland. Dat gaf vrij spel aan Netanjahu die asjkenazische Joden naar Israel wil halen. Ik vind dat “Links” zich op de eerste plaats garant moet stellen voor de veiligheid van Joden in Nederland en op de tweede plaats dat moet uitbreiden tot Moslims.

Men reageert te weinig op tegenstanders die kritiek op de politiek van het huidige Israel gelijkstellen met antisemitisme. Dat is gewoon niet waar. Het is vaak steun aan legale Israelische opposities. En wat is daar mis mee?

Maar er is een subtielere en stiekemere vorm van antisemitisme. Dat is die van Wilders toen hij Job Cohen afbrak in de Tweede Kamer. Je kunt het niet bewijzen, maar de suggesties die Wilders genereerde over het “theedrinken” en over de “Partij van de Arabieren” roepen herinneringen op aan allerlei theorieën over samenzweringen tegen het avondland.

Als je dus Lodewijk Asscher gaat associëren met samenzweringen met Geert Wilders ben je naar mijn mening op een verkeerde weg. Die weg is zelfs gevaarlijk voor anderen zoals ik. Ik wil dat we bedreigde Joden evenzeer beschermen als bedreigde Moslims.

2 gedachten over “Het gaat over Schut en consorten, niet over Asscher”

  1. Pingback: Waarom Asscher? | Krapuul

  2. Pingback: Een kwalijk stukje van Huib | Krapuul

Reacties zijn gesloten.