Het flinterdunne vernisje van beschaving bij de heersenden

Als ik alleen de keuze had tussen iemand als Chelsea Ives, ambassadrice voor de Olympische Spelen namens het Verenigd Koninkrijk, of “Theodore Dalrymple” en Melanie Phillips, dan heb ik geen seconde bedenktijd nodig.
Chelsea Ives is een achttienjarige voetbalster die de straat op ging om mee te doen, stenen gooien naar de politie, ruit inkegelen bij een telefoonwinkel, opwindend. Opwindender dan opgeprikt Interessante Veelbelovende Sportvrouw uithangen, nota bene gesponsord door een telefoonmaatschappij, met eventueel de geldelijke beloning die er bij hoort.
“Dalrymple”, eigenlijk Anthony Daniels geheten, weet over de Britse jeugd dat deze

… vindt dat ze recht heeft op een hoog levenspeil, zonder daar ook maar de minste inspanning voor te doen.

Phillips wist zeker dat de Engelse rellen (het is opvallend dat Wales en Schotland, met hun “socialere” binnenlands bestuur geen rellen hebben meegemaakt – zou het toeval zijn? -, dus het eeuwig-politiek-correcte “Brits” is niet van toepassing) een gevolg was van massa-immigratie en de “multiculturele samenleving”.

Chelsea Ives is opgepakt door de politie, haar ouders herkenden haar van de televisie en vonden dat ze moesten doen wat gepast was: hun dochter verlinken. De Dalrymples en Phillipsen zullen niet deze ouders afvallen zoals ieder beschaafd mens zou doen.
Natuurlijk is wat Ives deed niet “goed”, maar het aangeven van je kind bij de politie is in mijn wereldbeeld toch altijd nog vele malen slechter (wat ik trouwens vind van het aangeven in het algemeen).

Lees de kots die er over de Engelse jongeren wordt uitgestort, hier en hier.

Voor stukken die getuigen van echt nadenken over de rellen moet men in het Engels terecht: hier, hier of hier. Het is natuurlijk niet de hoofdstroom van de reacties op de rellen – die is van “links tot rechts” rechts, omdat het de machthebbers nu eenmaal niet gegeven is na te denken wat er mis is met hun macht – en hoe breekbaar die macht eigenlijk is, soms.
(Hoewel: een “rechts” stuk dat in de buurt komt van wat er mis is, tip van Krapuullezer Cycloop).

5 gedachten over “Het flinterdunne vernisje van beschaving bij de heersenden”

 1. het is geen “flinterdun vernisje van beschaving ” het is een ” flinterdun vernisje van menselijkheid ” ….

 2. @2
  Die is inderdaad heel erg, schreeuwde de hele boel bij elkaar in Newsnight gisteren

 3. Er is geen goed woord voor vandalisme te vinden, doch de jongelui op straat hebben niets anders gedaan dan het voorbeeld van de Engelse politieke leiders volgen. Dit is de opvoeding en de morele maatstaven dat ze gekregen hebben. Geen morele maatstaven.

  Hun politieke leiders hebben oorlog na oorlog gestart met oog op het plunderen van olie en grondstoffen en de wereld voor de ogen van de wereldbevolking in vlam gestoken, gelukkig ver van onze grenzen.. Leugens boven leugens hebben elke oorlog aangekondigd. De media deden en blijven doen gretig mee. Saddam zou het westen in 45 min. kunnen vernietigen…..Tegen Lybie was een no-fly zone aangekondigt die nu op regelrechte bombardementen oorlog met olie in het vizier is uitgelopen.

  De jonge generatie ziet elke dag de politieke leiders schaamteloos liegen en de waarheid verdraaien, geen wetten volgen oftewel de wetten steeds naar eigen hand verdraaien voor eigen profijt.

  Dan hebben ze gewoon dit voorbeeld op straat gevolgd en voor eigen profijt zijn ze gaan plunderen. Je doet na wat je elke dag ziet, toch?

  http://www.washingtonsblog.com/2011/08/meaning-of-british-riots.html

Reacties zijn gesloten.