Het einde van het universitaire onderwijs

Goed, het was al niet veel meer, maar het is nu officieel: door studiefinanciering voor studenten in de masterfase (dit is de doctoraalfase als ik het goed begrijp) wordt opgeheven en vervangen door leningen. Staatssecretaris Zijlstra (wie?) vindt dat studenten die deze fase bereiken zo’n hoog inkomen zullen krijgen dat zij al bij voorbaat navenant mogen betalen – lenen dus.

De partij die zich nog steeds de ware liberale durft te noemen neemt hiermee afscheid van iedere gedachte over hoger onderwijs als iets anders dan een maniertje om flink te gaan vangen.

Of de koddebeiers die huiszoekingen gaan houden bij thuiswonende studenten niettemin op ons aller kosten worden aangesteld komt niet in de berichtgeving voor.

15 gedachten over “Het einde van het universitaire onderwijs”

  1. [ onderwerp ]

    En wat er voor in de plaats komt heet dan een “sociaal” leenstelsel.
    Vrijwel altijd maakt een dictatuur gebruik van verhullende termen.

  2. LAF!

    Schaf dan het collegegeld en de studiefinanciering af. Zodat je tenminste een eerlijk systeem hebt waar lenen een opvangnetje word mocht je het die maand niet redden. Maar ga niet gigantische college gelden vragen en geen studiefinanciering meer, want dan jaag je alle studenten weg.

    En die cijfers. Geen enkele Masters graad verdient twee keer zoveel als een MBO’er. Ja bij die kut economie studies, maar technische studies zijn zwaar ondergewaardeerd in Nederland! Je krijgt hooguit een keer 40% meer op dezelfde leeftijd als iemand die een Technische MBO studie gevolgd heeft. En daar is niks mis mee is ook heel normaal.

    Maar ik ga me wel ergeren dat je hier een VS systeem krijgt kwa schuld opbouw, maar niet de VS lonen die hoger opgeleiden daar krijgen (2 a 3 keer zoveel als hier). Nederland wil beiden waardoor veel hoger opgeleide technische mensen in de problemen gaan komen en het NOG moeilijker word voor technische studies om mensen te trekken. Deze hebben door de hetze van de regering en maatschapij al heel veel moeite om studenten te vinden, dat word dan nu alleen maar erger. Hoe kunnen die studies nu nog mensen krijgen? Dat gaat allemaal al naar die kut economie/management studies…

    Man in Duitsland kan iemand als ik zo 1000 euro extra krijgen voor dezelfde maandlasten, hier in Denemarken verdien ik 2 keer zoveel als in Nederland voor hogere maandlasten. Nederland word techniek gewoon niet gewaardeerd en Wiskunde verfoeid.

  3. Met die “niks mis mee” bedoel ik dus dat ik ook niet meer hoef, maar dat ik dus echt geen 2 keer zoveel zou verdienen als mijn zus met een MBO opleiding als ik in Nederland zou werken. En daar is ook niks mis mee, 40% meer is meer dan zat. Maar ja als je zoveel af moet betalen, zullen mensen wel een stuk meer dan dat moeten verdienen, want je gaat dan al gauw naar een 300 euro per maand afbetaling zitten voor 15 jaar. En dan is het verschil niks meer.

  4. Maar als het echt gaat om afbetaling naar draagkracht, zoals het nu wordt gepresenteerd, dan is daar toch op zich niks mis mee? Zo’n systeem is er al eens eerder geweest, dat werd rond 1985 ingevoerd (alleen had je toen deels basisbeurs, deels aanvullende lening, terwijl ze nu een knip maken tussen bachelor en master). Het gaat om de kleine lettertjes, dat snap ik ook wel. En dat wordt nog heel listig want Zijlstra kan het onderste uit de kan gaan halen, met zoveel draagvlak. Maar het principe zelf is niet zo slecht.

  5. Joke Mizée Schreef:

    Maar als het echt gaat om afbetaling naar draagkracht, zoals het nu wordt gepresenteerd, dan is daar toch op zich niks mis mee? Zo’n systeem is er al eens eerder geweest, dat werd rond 1985 ingevoerd (alleen had je toen deels basisbeurs, deels aanvullende lening, terwijl ze nu een knip maken tussen bachelor en master). Het gaat om de kleine lettertjes, dat snap ik ook wel. En dat wordt nog heel listig want Zijlstra kan het onderste uit de kan gaan halen, met zoveel draagvlak. Maar het principe zelf is niet zo slecht.

    DIe afbetaling na draagkracht is bepaald door de beste mensen van de DUO, in praktijk werkt dit voor veel mensen uit op een “Minder verdienen dan een MBO’er”.

    Een leuker systeem was dat van Groenlinks. Mensen die gestudeerd hebben, wel of niet geslaagd, betalen gewoon een procent of 2 meer belasting. Op het einde betaal je in totaal meer, maar je start maand inkomen is er niet zo onder aan het lijden. Verder kan je dan ook altijd studeren of je laten omscholen. Want als je eenmaal het “studie belasting” betaalt kan je gerust nog een keer naar school. Zie het als een soort van Ziekenfonds (van vroeger), maar dan voor de studie :).

  6. @5: Omdat het op zich niet onredelijk is om een gedeelte van je beurs terug te betalen, vanaf het moment dat je het daardoor wat breder hebt gekregen. Zelfs heb ik bv. lang niet alles terug hoeven betalen (vanaf je 40e wordt het kwijtgescholden). Maar als ik op @Dehnus af moet gaan is het nu minder coulant dan vroeger.

  7. @8: Joke Mizee;

    [ Omdat het op zich niet onredelijk is om een gedeelte van je beurs terug te betalen, vanaf het moment dat je het daardoor wat breder hebt gekregen ]

    Je zou ook onderwijs als een basisrecht kunnen zien, waaraan geen “breder” inkomen hoeft te hangen dan wanneer je dat niet gevolgd heb. Er is geen enkel argument te vinden waarom mensen met een andere opleiding ( ik weiger zelfs te spreken over “hoger”) een ander salaris zouden horen te verdienen.
    Dat wordt mensen onderaan de ladder maar al te graag wijs gemaakt.

  8. @9: Tuurlijk, maar als je geen hoog salaris vangt hoef je ook (weinig tot) niets terug te betalen. Als het zó zou zijn, dan is dat toch best redelijk?

  9. @11: Joke Mizee:

    [ Tuurlijk, maar als je geen hoog salaris vangt hoef je ook (weinig tot) niets terug te betalen. Als het zó zou zijn, dan is dat toch best redelijk? ]

    Als mensen een hoog salaris hebben lijkt me dat dat via de normale belastingtarieven “geregeld” te moeten worden. Kan makkelijk, maar waarschijnlijk niet met deze kabinetsboel want die krijst altijd als mensen met hoge inkomens moeten dokken. Overal wordt de solidariteit ondergraven zoals in de zorg bijvoorbeeld, en nu wordt er dus een prijskaart aan onderwijs gehangen. Fout, helemaal fout en nog een keer fout.
    Onderwijs is een basisrecht te betalen uit de algemene middelen. Raar ook dat D66 het plan “sympathiek” noemt, juist zij vinden onderwijs zo belangrijk. Ze zijn duidelijk een liberale partij pur sang.

  10. In een niet welvarend gezin geboren worden is een KEUZE , moet bovenmodaal nu zich zorgen gaan maken om mensen die fout reincarneerde ???? En straks willen ze nog op Hockey ook ..

  11. Le Roi, ik ben het helemaal met je eens dat dat nog veel beter zou zijn. Over het prijskaartje van onderwijs (en nog zo een aantal dingen) zouden we het niet eens moeten hebben, het zou vanzelfsprekend moeten zijn. Ik begrijp alleen niet waarom er zoveel diepe verontwaardiging is over een leenstelsel, wat tijdens een groot deel van de afgelopen 25 jaar schering en inslag is geweest. Het is gewoon het aloude profijtbeginsel – niet ideaal, maar ook niet bijzonder ranzig. Binnen wat we (helaas) gewend zijn aan stelsels en maatregelen, springt het er niet echt uit qua onredelijkheid.

  12. @13: Waar leid je dan uit af dat het nadelig zal zijn voor lagere inkomensgroepen? Dat zal ongetwijfeld de bedoeling zijn, deze slinkse VVD-staatssecretaris en zijn handlangers kennende, maar vooralsnog zie ik het er niet aan af.

Reacties zijn gesloten.