Het culturele drama

Eergisteren, op zijn vierenvijftigste verjaardag, maakte Anil Ramdas een einde aan zijn leven. Over zijn motieven is officieel niets bekend, het is en blijft misschien de vraag of hierover meer duidelijkheid komt. Misschien is zijn klaarblijkelijk autobiografisch getinte debuut- en dus waarschijnlijk enige roman een soort geestelijk testament.

Ik sprokkel wat markante citaten bijeen:

Onze generatie had nog veel gepassioneerder moeten schrijven, nog betere films en tv-programma’s moeten maken toen we nog gevaarlijk waren, toen we er nog toe deden. In plaats daarvan hebben we alle aanvallen op de beschaving gewoon maar geaccepteerd. Wat hebben de tegenstanders van Wilders eigenlijk aan stootkracht getoond?

„Ik zeg niet dat alles wat we hebben gedacht, gedaan en geschreven voor niets is geweest, ik zeg wel dat we het niet goed genoeg gedaan hebben. Badal en zijn generatiegenoten zijn mislukt omdat zij de grote beschavingsidealen die ze in de schoot geworpen kregen, hebben verkwanseld.

Uit een recent interview met Elsbeth Etty.

Van de site “De Buren” waar Ramdas een tijdje columnist was:

Die Hollanders die in die eigen huizen wonen en een eigen auto hebben en met vakantie kunnen, zijn voor een groot deel white trash. Het zijn tokkies, het zijn families Flodder, met achterlijke ideeën en onbeschofte omgangsvormen. Wat kun je anders zeggen van de meeste Telegraaflezers, SBS-6- en RTL-kijkers en PVV-stemmers, dan dat ze boers, onbehouwen, ruw, plat, vulgair, ordinair en ongemanierd zijn? Primitieve, rancuneuze, rechtse en extreemrechtse types zonder moraal, zonder principes, zonder idealen; kan het anders worden geformuleerd?

De culturele beschaving van een groot deel van de Hollanders is net zo mislukt als die van een groot deel van de allochtonen. En dat komt omdat we cultuur minder belangrijk vonden, en omdat we onder de sociale kwestie alleen de materiële kanten verstonden. Fatsoen is niet materieel, niet te meten, en dus onzichtbaar.

Voortbordurend op Scheffers essay zegt men tegenwoordig dat ‘de multiculturele samenleving’ is mislukt. Ik kan alleen maar zeggen dat het erger is: de ‘culturele samenleving’ is mislukt. Daarom zitten we nu opgescheept met zoveel platvloersheid die ons leven elke ochtend, elke middag en elke avond vergalt.

Lees hier het geheel.
En uit het vervolg:

waarom koos ik juist een website als podium voor mijn stukje, dat bovendien opzettelijk is gesteld in een stijl van GeenStijl (ze zeggen zelf: ‘Tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend’)? Omdat internet-hooliganism volgens mij een buitengewoon belangrijke activiteit is van White Trash. Ook beschaafde kranten brengen hun White Trash meningen onder in weblogs, zoals Silvain Ephimenco in Trouw, Nausicaa Marbe en Amanda Kluveld in de Volkskrant. Als uitlaatklep kun je zeggen.

En zoals de eerstgeciteerde blogger vaststelt: de hyena’s uit de PVV-hoek wisten hun vaste toon aan te slaan bij het bericht van Ramdas’ dood.

17 gedachten over “Het culturele drama”

 1. Gedood worden of jezelf doden. Moord of zelfmoord.

  Suicide.

  Zelf-gekozen dood, zou het?

  Voor velen is het geestelijke en lichamelijke “klimaat” inmiddels letterlijk onverdraaglijk geworden.

  Hoe abstract het ook mag klinken: Het “systeem” is aan het moorden, en het hele schuldige kakelkot kán en wil het niet zien.

  We leven in duistere tijden.

 2. De citaten vind ik wel bijzonder. Maar wat zou kunnen bijdragen aan de stootkracht tegen de teloorgang van culturele verfijning
  in het huidig geestelijke en lichamelijk klimaat ?
  Als er al ergens enige passie is om tegen Wilders c.s in het verzet te komen is dat misschien hier op Krapuul te vinden.
  Als de verontwaardiging oplaait vanwege een moe-meldpunt, is dat (volgens oa. maurice de hond) contraproductief. Het is niet het meldpunt dat Wilders stemmen heeft opgeleverd, maar de ophef .daarover.

 3. #4

  Ik denk niet dat dat aan jouw is om dat in te vullen voor een ander. Er zijn verschillende psychishe aandoeningen waar iemand niet om heeft gevraagd maar die uiteindelijkwel kunnen leiden tot zelfmoord.

 4. Anil Ramdas,
  Het zijn tokkies, het zijn families flodders.
  Het zijn rechtse, het zijn extreemrechtse types zonder principes of moraal.

  Zijn linkse mensen beter dan rechtse mensen?

 5. @6
  De juiste vraag is: zijn pvv-ers beter dan andere mensen ?
  bv linkse mensen. moslims of midden- en oost-europeanen

 6. Ik ben het ook eens met Anil. Zelfmoord plegen is niet de oplossing hoewel ik me kan voorstellen dat als alles waar je voor staat nergens terug te vinden is in de samenleving of in de wereld, je daar behoorlijk depressief van wordt. Onrecht is het enige wat een mens echt pijn doet. Er zal wel meer gespeeld hebben dan hetgeen wij kunnen weten.

 7. @ 7
  Nog een citaat van Anil Ramdas.
  De Holanders die in eigen huizen wonen en een eigen auto hebben en op vakantie kunnen zijn voor een
  groot deel ”white Trash”

  Hebben linkse mensen dan geen eigen huizen?
  Hebben linkse mensen geen eigen auto?
  Gaan linkse mensen dan nooit op vakantie?

 8. @ 11.
  Ze hebben fatsoen en daar zit het verschil.
  Volgens de laatste peiling van M.de Hond heeft de PVV weer zijn 4 zetels verlies terug. 2 zetels komen
  van de PVDA. Twee weken geleden verloor de PVV 4 zetels aan de SP.
  Waar is het fatsoen van links? Zijn het niet de linkse kiezers die de ene week op extreemrechts hun
  stem uitbrengen en de andere week weer op links?

 9. JOCGHUM zet onmiddelijk een andere plaat op anders einde oefening hier. Ben je al minstens 2 maanden kotsbeu met je achterlijke eindeloos herhalende zeurgejammer.

 10. #11 Jochgum: `Hebben linkse mensen dan geen eigen huizen, geen eigen auto? Gaan linkse mensen dan nooit op vakantie?’

  Domme vraag. Het verschil is dat rechtse elementen deze zaken niet willen delen, egoïstisch als ze zijn.
  Rechts uitschot houdt niet van carpoolen, lifters meenemen, op muliticultivakantie gaan, en is er op uit om zoveel mogelijk woekerhuur te vragen voor huizenbezit., en beveiligen hun eigen woongoed maximaal met honden, alarminstallaties en buurtpatrouilles.

 11. #14 JOCGHUM
  ” 20 feb 2012 – 12:37 pm
  Ze hebben fatsoen en daar zit het verschil.
  Volgens de laatste peiling van M.de Hond heeft de PVV weer zijn 4 zetels verlies terug. 2 zetels komen
  van de PVDA. Twee weken geleden verloor de PVV 4 zetels aan de SP.
  Waar is het fatsoen van links? Zijn het niet de linkse kiezers die de ene week op extreemrechts hun
  stem uitbrengen en de andere week weer op links”””

  heb je wel naar dat tabeletje gekeken , wie zijn er die week zetels kwijtgeraakt ?? Niet de SP , die had er één zetel bij , maar jouw PvdA , natuurlijk logisch van een partij die nergens voor staat kan je alle kanten op

Reacties zijn gesloten.