Het Antwerpse SAMEN is een goede vorm, geen model

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen gaan SP.A, Groen en anders-georganiseerde linksen een enkele lijst vormen die ‘Samen’ heet. Vertaald naar Nederland zou dat een samenwerking van PvdA, GroenLinks en de SP betekenen.
Maar het Antwerpse initiatief gaat verder: De gezamenlijke lijst wordt gedomineerd door frisse nieuwe figuren en de partijmensen staan vrij laag op de lijst.
Dat zie ik in Nederlandse steden nog niet gauw gebeuren. Toch is de Antwerpse benadering naar mijn mening een (niet de enige) voorwaarde voor succes van een linkse renaissance.

Paradoxaal genoeg, hebben we dat te danken aan Bart de Wever en zijn NV-A. Bij de vorige verkiezingen vaagde deze Vlaams-Blok-Light beweging de sociaaldemocratische/groene traditie in ‘t Stad weg en marcheerde met haar gele vlaggen op naar het “Schoon Verdiep”, het kantoor van de Antwerpse burgemeester.
Sindsdien heeft De Wever in Antwerpen aangetoond, dat hij en zijn partijgenoten slechts geïnteresseerd zijn in overdreven veiligheidsmaatregelen en aanzetten tot discriminatie. Ook het agressieve anti-vakbonds beleid speelt een rol.

Op Belgisch-nationaal vlak is de NV-A de grootste regeringspartij in een Belgische federatie die de partij eigenlijk niet wil. De Wever is een soort schaduwpremier die, à la Trump, zoveel mogelijk spaken steekt in de wielen van een functionerende economie en die willens en wetens Brussel onbestuurbaar maakt.
Als #Samen in staat zou zijn om Bart en zijn NV-A van het Schoon Verdiep te verjagen, dan zou dat heilzaam zijn voor onze zuiderburen. En ook een mooi voorbeeld voor dolend Links elders.
Bij voorbeeld in Nederland.

1 gedachte over “Het Antwerpse SAMEN is een goede vorm, geen model”

  1. Pingback: Een SAMEN voor Amsterdam? | Krapuul

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.