Help! We worden overspoeld door fictie

De Nederlandse pers en media nemen het in toenemende mate niet erg nauw met de feiten. Vanochtend kwam de NOS met een bericht over de PEGIDA demonstratie gisteren in Dresden, waar al sinds september iedere maandag tegen PKK, antifa en salafisme wordt gedemonstreerd en naar eigen zeggen ook tegen nazi’s. Het artikel werd afgesloten met de mededeling dat er in Duitsland dit jaar 200.000 mensen worden opgenomen. Dat getal circuleert al enige tijd in Nederlandse media en is een voorspelling uit mei van dit jaar. In werkelijkheid waren er tot en met oktober 158.080 aanvragen en wordt naar verwachting ongeveer 30% daarvan toegelaten, net als vorig jaar, zo blijkt uit onderzoek van de Süddeutsche Zeitung.

Aan de demonstratie gisteren in Dresden namen 15.000 mensen deel, dat zijn er 5.000 meer dan afgelopen week. Aan de tegendemonstratie namen 5.600 mensen deel, veel minder dan de 9.000 van vorige week. Naast maatschappelijke, christelijke, joodse en moslimorganisaties maken ook de Duitse autoriteiten zich in toenemende mate ongerust over de demonstraties van Angstbürger, Frustbürger en Wutbürger, zoals ze bij de oosterburen worden genoemd. Onder de demonstranten bevinden zich namelijk ook hooligans, afgevaardigden van de NPD en andere neonazi’s en vertegenwoordigers van anti-islam clubjes als Die Freiheit en Bürgerbewegung Pax Europa. Waar de autoriteiten vooral ongerust over zijn is dat extreemrechts nauwelijks meer van ‘gewone’ burgers te onderscheiden is en dat steeds meer burgers fictie en werkelijkheid niet meer kunnen scheiden. Het kaalkopje van vroeger ziet er nu uit als de buurman.

Ook vertegenwoordigers van Alternative für Deutschland (AfD), de nieuwe eurosceptische partij in Duitsland, nemen deel aan de demonstraties. Het partijbestuur had deelname aan de demonstraties van “zelfbenoemde islamcritici” ontraden, maar veel lokale vertegenwoordigers trekken zich daar niks van aan. Naast euroscepsis blijkt AfD de nieuwe burgerlijke thuishaven te zijn voor ultranationalisten, aartsconservatieven, homohaters en xenofoben. PEGIDA laat dus een brede volksbeweging zien, maar echt nieuw is die niet. Het enige dat nieuw is is de vorm waarin en de grote opkomst, in ieder geval in Dresden. Er waren gisteren op zestien andere locaties in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland vergelijkbare maar veel kleinere demonstraties. In Bonn bijvoorbeeld waren er niet meer dan 300 demonstranten. Tegenover hen stonden 1.400 tegendemonstranten. Volgens een recent opinieonderzoek van Der Spiegel voelt 2/3 van de Duitsers zich genegeerd inzake vluchtelingen- en immigratiebeleid en maakt 34% zich zorgen over de islamisering.

Ook in Nederland hopen sommigen op massale demonstraties tegen asielzoekers en moslims, maar Nederlanders zijn lui en moeilijk te verleiden om de straat op te gaan. Hier wordt vooral op sociale media, GeenStijl, De Dagelijkse Standaard en de extreemrechtse blogjes van Joost Niemoller en @blondemevrouw flink stemming gemaakt. Pro Patria plant op 15 januari een demonstratie in Den Haag. Je hebt in Nederland eigenlijk geen demonstraties nodig. Hier volstaat een wekelijkse peiling en wat stemmingmakerij in de media. Extreemrechts, racisme en vreemdelingenhaat zijn in Nederland al lang en breed ingeburgerd gelet op de verkiezingen en zo bleek eerder uit de nieuwsgaring en ophef over zaken als de ‘shariadriehoek’. Bovendien zijn boze, gefrustreerde en bange mensen hier te lande gemakkelijk te traceren en te herkennen. Ze storten dagelijks de webfora en sociale media vol met gif en haat, vermommen zich graag als Zwarte Piet en zijn meestal anoniem aanhanger van een partij voor de vrijheid die alles wat hen niet aanstaat wil verbieden.

3 gedachten over “Help! We worden overspoeld door fictie”

  1. Pingback: Help! We worden overspoeld door fictie | wltrrr

  2. Pingback: Het gat van Nederland | Krapuul

  3. Pingback: Het gat van Nederland | wltrrr

Reacties zijn gesloten.