In een stille straat weerklinken fragiele kinderstemmen door een raam. Eenstemmig citeren ze koranverzen. Het islamschooltje ligt een beetje verscholen in een ommuurde wijk waar alleen moslims wonen. Dat is een eiland van rust in het drukke Mandalay, de tweede stad van het overwegend boeddhistische Myanmar.
Vrede lijkt de norm in deze smalle straatjes die naar de Joonmoskee leiden. Maar sinds een paar jaar gaan de poorten van de wijk ’s nachts op slot. Na eeuwen van vreedzaam samenleven, beginnen de spanningen tussen moslims en boeddhisten op te lopen. De inwoners van de islamitische wijk voelen zich niet meer op hun gemak.
“Soms komen boeddhistische monniken ons intimideren door religieuze teksten te roepen. Ze noemen ons ‘kalar’, een onbeleefd woord. De haat wordt steeds groter.” U Wai Li Tin Aung is secretaris van de Joonmoskee, de grootste van Mandalay.
Volgens hem worden de spanningen veroorzaakt door het conflict in de deelstaat Rakhine. Daar worden de Rohingya – een moslimminderheid – al jaren vervolgd en vermoord door militairen en milities. Sinds augustus zijn een half miljoen Rohingya naar Bangladesh gevlucht. De Verenigde Naties noemen het een etnische zuivering.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: dewereldmorgen.be