Groteske knieval Buma: Omtzigt mag blijven

De plek van de ramp.

Pieter Omtzigt mag – ondanks alle leugens en desinformatie die hij verspreidde over de ramp met de MH17 -Kamerlid blijven voor het CDA. Dat heeft fractievoorzitter Sybrand Buma verklaard na afloop van de fractievergadering van het CDA.

Wel doet Omtzigt afstand van het woordvoerderschap op het MH17 dossier. Over Europa, Financiën en pensioenen mag de lieveling van domrechts en domlinks echter gewoon desinformatie blijven verspreiden het woord blijven voeren.

Omtzigt’s positie werd aan het wankelen gebracht toen NRC onthulde dat Omtzigt  tijdens een bijeenkomst over het neerhalen van de MH17 een nepgetuige een glasharde leugen had laten vertellen. De man beweerde ooggetuige te zijn geweest van de ramp en daarbij Oekraïense militaire vliegtuigen in de lucht te hebben gezien. In werkelijkheid was de man ten tijde van de ramp niet eens in de buurt van de plek des onheils, iets wat Omtzigt heel goed wist.

Uiteraard is Omzigt buiten domlinkse/domrechtse kringen nu op álle dossiers volstrekt ongeloofwaardig, maar de coalitie beschikt over niet meer dan 76 zetels in de Tweede Kamer. Mocht Omtzigt uit de fractie gezet worden en weigeren zijn zetel op te geven, dan hebben Buma en Rutte een acuut probleem.