Grote Syrische dichter Al-Ma’arri door het verzet onthoofd

bla
Abu Ala’ al-Ma’arri

Ik heb al een tijdje niet over Syrië geschreven. Feiten zijn in een burgeroorlog nauwelijks te checken en behalve informatie over gevechten en slachtoffers valt er niet veel te melden. Maar één van mijn favoriete bloggers, professor Asa’d Abu Khalil (The Angry Arab News Service) brengt bovenstaande foto die – opnieuw – veel ergs doet vrezen over de gezindheid en bedoelingen van ‘het verzet’.

Het gaat om een borstbeeld in Aleppo van de dichter Abu Ala’ al-Ma’arri, die leefde van 973 – 1058 en die uit de buurt van Aleppo afkomstig was. Met Al-Mutanabbi (gestorven in 965) geldt Al–Ma’arri als één van de grootste Arabische dichters die ooit geleefd heeft. Zijn Risālat al-ghufrān (Verhandeling over de vergiffenis) dat gaat over een tocht naar het paradijs, waar hij gesprekken heeft met dichters uit de voor-islamitische tijd, zou een voorbeeld zijn geweest voor Dante toen hij diens Divina Comedia schreef.

Al-Ma’arri was ook een (zwartgallige) vrijdenker. Syrische verzetsgroepen hebben hem nu alsnog als afvallige aangemerkt en onthoofd. Zij plaatsen zichzelf daarmee in de categorie van beeldenstormers als de Taliban in Afghanistan of de bezetters van Timbouktou in Mali.

Verscheen eerder op abu-pessoptimist. Auteur: Martin Hijmans.

2 gedachten over “Grote Syrische dichter Al-Ma’arri door het verzet onthoofd”

  1. De standaard receptuur , wacht maar tot deze Salafi zwijnen Damascus bezet hebben dan liggen ook de botten van Ibn Arabi en Fariduddin Attar in de straat …

Reacties zijn gesloten.