Grootste zoogdieren dreigen volledig te verdwijnen

Zes op tien van de grootste zoogdiersoorten dreigen op korte termijn helemaal uit te sterven. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Drieënveertig internationale wetenschappers waarschuwen in het vakblad BioScience dat de grootste dieren op aarde op korte termijn mogelijk zullen uitgestorven zijn.

Ze baseren hun bevindingen op cijfers van de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN) over de status van de nog levende grote zoogdieren (megafauna) op aarde. Daaruit blijkt dat 59 procent van de grootste vleeseters en 60 procent van de planteneters wereldwijd bedreigd wordt.
Ecotoerisme

Vooral in Afrika ten zuiden van de Sahara en in Zuidoost-Azië, waar traditioneel de meest diverse populatie megafauna voorkomt, is de situatie zorgwekkend.

Onder de dieren die veel kans maken om op korte termijn volledig te verdwijnen zitten veel iconische soorten zoals de gorilla, de neushoorn en grote katachtigen.

De onderzoekers benadrukken het belang van grote dieren voor het ecosysteem, maar ook voor de maatschappij en de economie. Zo is ecotoerisme een belangrijke groeimarkt in veel ontwikkelingslanden en de aanwezigheid van de grote dieren is hierin cruciaal. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be