Grap of niet, Rint Sybesma is een fascist in het diepst van zijn gedachten

Er zijn van die opinies waarvan je bij het lezen niet zou weten of de auteur een al dan niet cynische grap maakt of dat het serieus bedoeld is. Het meeste gezwets van ultrarechts is van een inhoud die je doet denken: “dit kun je toch zelf niet menen?” Over de linkse elite die de “omvolking” regelt, over Hitler als extreem-linkse moordenaar en genderneutraliteit als islamitisch-bolsjewistisch complot. U kunt ze bedenken. De afgelopen week stond er iets in de Volkskrant, toch al een courant met opinies die men met meer dan een korrel zout kan nemen, waarvan ik bij herlezing denk: dit is een malligheidje. Een hoogleraar Chinese taal- en letterkunde beveelt het afschaffen van het Nederlands aan. Een zekere Rint Sybesma, van Leiden, zo’n figuur die het niet lukt met gesloten mond te poseren, en die een naamgenoot heeft van wie de kwaliteitskrant eerst een foto bij het verhaal plaatste. Fries. Wat moeten we daarbij denken?

Het is eigenlijk maar lastig dat we hier Nederlands spreken. Deze en nog een sloot aan andere problemen zijn echter gemakkelijk op te lossen door het Nederlands gewoon af te schaffen.

Dit gaat niet van vandaag op morgen, maar met een beetje goede wil (en die is er in overvloed!), kan het in twee tot drie generaties gerealiseerd zijn. Gezien de overvloed aan goede wil hoeven we bovendien met maar weinig verzet rekening te houden.

Schrijver pleit er losjes voor de kwebbel die voor Engels moet passeren, die nu al in de “masterfase” wordt gehanteerd, uit te breiden naar de “bachelorfase”, dan ben je er op voorbereid. En dan volgt het middelbaar onderwijs vanzelf.

Het zal even duren, maar als het onderwijs eenmaal op het Engels is overgestapt, is de klus geklaard.

Er zal een fase zijn (zeg, de eerste tien tot vijftien jaar) dat er universitaire en hbo-studenten zijn die niet kunnen meekomen en die, hoewel ze goede cijfers hadden gehaald als het onderwijs in het Nederlands was geweest, buiten de boot vallen. Daar moeten we niet moeilijk over doen. Vooruitgang gaat niet zonder offers en wat is één generatie op de grand scheme of things?

Er is geen filmpje te vinden waarin de man in zijn geliefde Engels te horen is. Ik verwacht er niets van. Zelf vindt hij zich ongetwijfeld geweldig.

Ook zal er een fase zijn waarin de tweedeling van de samenleving nog groter is dan we denken dat zij nu al is. Op zeker moment hebben we immers een elite opgeleid die zich niet meer adequaat in het Nederlands kan uitdrukken. De verschillende lagen van de bevolking spreken dan letterlijk niet meer dezelfde taal. Dat zal bij de achterblijvers wel wat gemor geven, maar ook hier geldt: vooruitgang heeft een prijs. En hoe lang de onrust ook zal duren, het is maar een fase.

Nu zou ik mijnheer Sybesma kunnen verrassen met de mededeling dat degenen die hij “elite” noemt al zolang als ik de academie heb meegemaakt niet in staat is zich adequaat in het Nederlands uit te drukken. Hetgeen tot gevolg heeft dat zij zich in het geheel niet adequaat kan uitdrukken. Als je Engels brabbelt valt dat niet op, want dat is nu eenmaal niet je eerste taal.

De vlerk ziet even over het hoofd dat er toch nog twee andere landen zijn waar Nederlands belangrijk is: België en Suriname. Vermoedelijk kijkt hij op de mensen daar nog meer op neer dan op de “lagen van de bevolking” voor wie het Engels brabbelen echt niet verder komt dan fuck en shit.
Ik besteed er misschien al veel te veel woorden aan, al dan niet citerend. Misschien heeft de schrijver zich goed verdiept in de bevolkingspolitiek van het belangrijkste land van de taal die hij doceert. Of vindt hij dat hij een daverende cyninsche grap uit.

Maar ook wie dit als grap lanceert (en je weet het maar nooit, waarschijnlijk vindt hij Hitler ook maar een linkse baas, Leiden, nietwaar) laat een fascistische mentaliteit zien, met enorme minachting voor wat hij de lagere klassen vindt die achterblijven bij het gekwebbel dat hij voor Engels zal laten doorgaan. Te vrezen is dat hij serieus is en dat hij niet alleen staat.

“Schaf het Nederlands gewoon af”.

3 gedachten over “Grap of niet, Rint Sybesma is een fascist in het diepst van zijn gedachten”

  1. Pingback: De vrede komt, het wordt u voorzegd in het Ladijns | Krapuul

  2. Pingback: Kleine rode leeuwerik | Krapuul

  3. Pingback: Rint Sybesma keerde zich dus tegen sluipend fascisme – deksels goed gedaan dan | Krapuul

Reacties zijn gesloten.