Globale economie zakt verder weg

Met de globale economie gaat het iets minder goed dan een half jaar geleden nog verwacht werd. Ook de Eurozone, die bezig was zich langzaam te herstellen, wordt geraakt door de problemen elders.

De zeer prestigieuze Duitse denktank Sentix heeft vandaag haar cijfers over de globale economie gepubliceerd en die zien er niet al te rooskleurig uit. De groei in Duitsland en de VS stagneert terwijl Oost-Europa en Latijns-Amerika wegzakken. Sentix noemt de renteverhoging door de Amerikaanse Centrale Bank (de Federal Reserve) een “grote vergissing”. De dalende prijzen van grondstoffen, waaronder olie, zijn voor veel emerging markets  een groeiend probleem. Rusland bijvoorbeeld wordt hard geraakt door de dalende prijs van olie. Volgens de directeur van Sentix “wankelt de globale economie op de rand van de afgrond”, maar dat lijkt wat overdreven, al is het natuurlijk wel een leuke quote.

860
Illustratie: Sentix

De Europese markten lijken het ook somber in te zien. Op het moment van schrijven bevinden die zich overal in een vrije val. De aandelenkoersen bevinden zich op het laagste punt sinds bijna anderhalf jaar.

Liveblog bij de Guardian.