Gezondheid heeft een prijs

Het College voor Zorgverzekeringen wil van 2 zeldzame ziektes de 3 medicijnen niet langer vergoeden vanuit het basispakket. Volgens het CvZ zijn de kosten te hoog in verhouding tot het resultaat. Met deze stelling gooit het CvZ de knuppel in het hoenderhok en zet het solidariteitsprincipe op de helling.

Het handelt om de ziekte van Pompe en de ziekte van Fabry. Bij de ziekte van Pompe gaat het om 85 patiënten en bij de ziekte van Fabry om zestig patiënten. De totale kosten van de behandeling is respectievelijk 44 miljoen en 11 miljoen. Ter vergelijk. In 2011 werd 90 miljard uitgegeven aan gezondheidszorg en welzijnszorg.[CBS] De kosten van beide behandelingen is dus marginaal in vergelijking met de totale gezondheidskosten. Maar vanzelfsprekend is dat niet de kern van het probleem. Met deze stap begeeft het CvZ zich op een hellend vlak. Want welke behandelingen volgen daarna en wanneer is er sprake van effectieve behandeling zoals het CvZ stelt?

Deze discussie is niet geheel nieuw maar wordt niet werkelijk gevoerd. Mijn vriendin heeft sarcoïdose en daar is eveneens geen genezing voor. Er zijn wel verschillende medicijnen beschikbaar die het ziektebeeld onder controle houden. Deze medicijnen, afhankelijk van het ziektebeeld, kunnen eveneens zeer duur zijn. Daar staat wel tegenover dat door die medicatie zij wel kan werken en actief meedoen in de maatschappij. Zonder die medicatie of bij goedkopere medicatie[prednisolon] kan zij nauwelijks functioneren en heeft veel ondersteuning nodig. Sluipenderwijs is het ministerie bezig om hier ook beperkingen op te leggen. De medicatie die zij nu krijgt is formeel alleen bedoeld voor mensen met reumatische aandoeningen. De minister is nu voornemens dergelijk cross-over gebruik te verbieden. In haar geval betekent het dat de reuma arts de medicatie aan haar moet voorschrijven, terwijl die met de behandeling niets van doen heeft. Het bureaucratische drama kunt U zich wel voorstellen. Doorverwijzing van huisarts naar specialist, specialist die doorverwijst naar reuma arts die uiteindelijk met gezonde tegenzin het medicijn voorschrijft. En als de minister haar plannen doorzet, mag de reuma arts de medicijnen ‘officieel’ niet meer voorschrijven.

Gezondheidszorg gaat niet alleen om genezing maar ook, waar genezing niet mogelijk is, om te zorgen voor een zo menswaardig bestaan. Dat uit zich onder meer in meer maatschappelijke participatie, kunnen werken, minder pijn, meer mobiliteit en minder afhankelijk zijn van anderen. En dat laat zich niet in waarde uitdrukken. Dergelijke zaken worden niet overwogen als het CvZ kijkt naar de effectiviteit van behandelingen. Dat de kosten van de gezondheidszorg oplopen is onmiskenbaar maar om patiënten financieel af te schrijven is onze samenleving honderden jaren terug gooien in de tijd. Het solidariteitsprincipe is de erkenning van de band die de mensen verenigt en hen aanzet tot onderlinge hulpverlening. Het wordt tijd dat politieke partijen hier een een ondubbelzinnige keuze maken. Solidariteit is waar onze maatschappij op gebaseerd is. Daar wordt de laatste jaren al veel op beknibbeld. Maar als we onze gezondheid en menswaardigheid gaan uitdrukken in termen van waardevol of niet, dan overschrijden we een absolute grens.

 

Verscheen eerder op hgroen.wordpress.com. Auteur: Hans Groen.

9 gedachten over “Gezondheid heeft een prijs”

  1. De CvZ handelt in Marktwerking en Statistieken. Niet in menselijke gezondheid of solidariteit.
    Paar zwaar zieke mensen zijn statistisch irrelevant, dus mogen ze meteen doodgaan.
    Solidariteit ook – wat is de Marktwaarde ervan?

    De winst daar tegenover is altijd in bonussen uitgedrukt palpabel.

  2. om patiënten financieel af te schrijven is onze samenleving honderden jaren terug gooien in de tijd.

    Caca de toro, dit is juist een beremoderne manier van redeneren, die zijn voorlopige hoogtepunt bereikt heeft onder de nazi’s maar die zeker niet exclusief voor hen is.
    Trouwens, wat is “onze samenleving”? Ik denk niet dat ik daar deel van uitmaak.

  3. een slinks idee voor de flb, firma list en bedrog, voorheen vvd:

    stel een lijst samen met ‘onbehandelbare ziektes’, waar ‘nu eenmaal niets aan te doen is’

    ‘was u in het buitenland, is het in de familie?’
    ja, ziet u wel, niets aan te doen

    scheelt miljoenen

    verder een lijst met ziekten waar miljoenen aan verdiénd kunnen worden
    maar die is er waarschijnlijk al…

  4. De ziekte van Fabry waar ik nog nooit van gehoord heb. Maar ja, ik heb zelf een chronische ziekte waarvan ik nog nooit gehoord had voor ik het kreeg (en die ook niet algemeen is, maar de medicijnen zijn niet superduur dus het euthanasiebevel zal nog even op zich laten wachten).
    Een op 40.000, dat is toch meer dan zestig mensen in NL?

  5. In de DDR deed men het handiger: was je gepensioneerd en je kreeg een hartaanval, of iets anders levensbedreigend, dan kwam de ambulance gewoon niet meer. Je was namelijk niet meer waardevol voor de maatschappij, dus geen kosten meer aan dit afgeschreven productiemiddel.
    En hier werd indertijd in het Westen moord en brand over geschreeuwd.
    Toen…
    Nu niet meer.

  6. Veel van deze “dure” medicatie kan je zó namaken. Een fabriekje bouwen hier of daar , en deze en andere middelen in eigen beheer gaan maken. Mocht er hier een daar een patentje geschonden worden, jammer dan. Zeg die verdragen maar op., farmaceuten zijn criminele organisaties.

    Verder zou het geen kwaad kunnen als “de Zorg” eens hernieuwd de “modernere” eed van Hippocrates gaat lezen en toepassen zoals deze sinds een jaar of tien gebruikt afgelegd wordt en waar men zich aan dient te houden.
    Zelf heb ik de laatste maanden deze eed een paar keer op het tafeltje van een arts gelegd met de vraag
    om zijn/haar functioneren eens te ontdoen van persoonlijke ambities en een medisch-ethische toetsing op zichzelve los te laten. Grote Schrik…oeps, even vergeten..
    Misschien mag ik toch van de directrice van deze site een stukje plakwerk doen , eenmalig slechts:

    ============================ [ http://nl.wikipedia.org/wiki/Eed_van_Hippocrates%5D

    Artseneed van de KNMG en de VSNU van 2003
    “Ik zweer/beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten.

    Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen. Ik luister en zal hem goed inlichten. Ik zal geheim houden wat mij is toevertrouwd.

    Ik zal de geneeskundige kennis van mijzelf en anderen bevorderen. Ik erken de grenzen van mijn mogelijkheden. Ik zal mij open en toetsbaar opstellen, en ik ken mijn verantwoordelijkheid voor de samenleving. Ik zal de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg bevorderen.

    Ik maak geen misbruik van mijn medische kennis, ook niet onder druk. Ik zal zo het beroep van arts in ere houden.
    Zo waarlijk helpe mij God almachtig
    of
    Dat beloof ik.”
    =========

    Door en door verrot die Zorg. Moet ook weer helemaal opnieuw worden uitgevonden, bijsturen gaat niet meer werken vrees ik, ach kon ik maar 100 jaren oud worden.

  7. #7, beset Roi, dit is allemaal de Marktwerking volop – die heeft alles met winst te maken en helemaal niets (of als een randverschijnsel) met de Zorg te maken.

    Dat wist je toch?

  8. En ze gooien er gewoon nog een schepje bovenop, want met die medicijnen lukte het niet voor het CVZ.

    [ CVZ-voorzitter: nu beslissen over zorg, anders keiharde ingrepen ]

    [ “Een jonge motorrijder die valt en zijn heup verbrijzelt, moet natuurlijk een goede nieuwe heup krijgen zodat hij weer kan leven en sporten. Maar een dementerende vrouw van 85 jaar die haar heup breekt? We weten dat het na zo’n breuk bergafwaarts gaat met oude mensen, meestal overlijden ze binnen negen maanden. Toch krijgen zij nog een nieuwe heup. Omdat het kan. Zo’n patiënt is meer gebaat bij liefdevolle verzorging”.]

    Dood zal die oude vrouw, en om het helemaal afschuwelijk te maken krijg je wél een liefdevolle verzorging.

    http://www.nrc.nl/nieuws/2012/08/08/cvz-voorzitter-nu-beslissen-over-zorg-anders-keiharde-ingrepen/

Reacties zijn gesloten.