Geen ruggengraat bij linkse politici in debat over link Breivik-Wilders

Dit stuk is eerder geplaatst op de website van socialisme.nu

De reacties van linkse politici op de aanslagen in Noorwegen maken pijnlijk duidelijk waarom Wilders de afgelopen jaren zoveel terrein heeft kunnen winnen: ze reageren altijd vanuit de verdediging en laten Wilders wegkomen met zijn haatzaaierij.

Wilders kroop in zijn favoriete underdogpositie door te doen alsof hij direct verantwoordelijk werd gehouden voor de terreurdaad van Breivik, en draaide de realiteit om: ‘Linksigen slaan slaatje uit massamoord.’

Maar linkse politici namen het juist voor hem op, vergetend wie hier de echte slachtoffers zijn – de tientallen linkse jongeren die Breivik van het leven beroofde.

In zijn eerste reactie na de schietpartij zei PvdA-leider Cohen dat er ‘in godsnaam’ geen discussie moest losbarsten over de relatie tussen het gedachtengoed van de Noorse schutter en dat van Wilders. Femke Halsema twitterde boos dat Joop.nl in de kop van haar berichtgeving over Breivik niet naar Wilders mocht verwijzen.

Emile Roemer van de SP kwam pas vijf dagen later met zijn reactie: ‘Het is heel gevaarlijk om uitspraken te koppelen aan gebeurtenissen waarvan de link niet vaststaat.’ De SP-leider kwam met een bizarre vergelijking: ‘Als straks iemand doordraait omdat hij slecht geholpen wordt in de gezondheidszorg en roept “Roemer is ook voor gezondheidszorg”, dan zou ik straks de schuldige zijn.’

Natuurlijk zien ook veel Haagse politici de enorme gelijkenis tussen de ideeën van Wilders en Breivik, maar ze zwijgen erover omdat ze zich steevast laten intimideren door Wilders en zijn online knokploegen.

In 2008 werd de landelijke antiracismedemonstratie door de linkse partijleiders geboycot omdat deze zich zou richten ‘tegen hun collega-parlementariër’. Afgelopen oktober durfden zij geen steun te betuigen aan de manifestatie tegen de komst van de Britse fascistische knokploeg English Defence League naar Amsterdam.

Deze ruggengraatloze opstelling heeft Wilders slechts in de kaart gespeeld. Het bloedbad in Noorwegen zou links juist moeten bewegen voortaan elke vorm van racisme en moslimhaat binnen en buiten de Kamer te bestrijden.

Lees ook:
Wat Wilders en Breivik wel gemeen hebben: moslimhaat en paranoia
Dader Noors bloedbad bewonderaar Wilders

10 gedachten over “Geen ruggengraat bij linkse politici in debat over link Breivik-Wilders”

 1. We kunnen wel zeggen dat het tegenwoordig links Nederland is dat zich niet meer vertegenwoordigd ziet in de Tweede Kamer.

 2. Oók de SP is inmiddels met het pluche vergroeit en erop ingedut.

  Slechts een revolutie (Europese Herfst!?) zou nog enige (linkse) beweging kunnen bewerkstelligen maar ik heb er een hard hoofd in of het ooit nog komt tot enige oppositie…!

 3. Ach, links had volgens mij en slechts tot op zekere hoogte wel gelijk en – zonder nou Halsema te willen verdedigen, “far from it” – de koppen bij Joop hadden voordien wel betere tijden gekend. Verwijtbaar is volgens mij dan ook niet zozeer de eerste reactie, maar het veelal ontbreken van een tweede. Daar waar de eerste reactie (misschien teveel) diende om te “zaak” te “sussen”, heeft links met deze “sussende” beweging vooral zichzelf in slaap gewiegd. En dat is volgens mij kwalijker dan de “wijze woorden” vooraf/in de eerste ronde.
  😉

 4. “De reacties van linkse politici op de aanslagen in Noorwegen maken pijnlijk duidelijk waarom Wilders de afgelopen jaren zoveel terrein heeft kunnen winnen: ze reageren altijd vanuit de verdediging en laten Wilders wegkomen met zijn haatzaaierij.”

  Honderd procent eens met deze conclusie!!!! Links zit alleen maar te verdedigen, maar is het niet zo dat rechts ons allemaal blind wil laten staren op een aantal maffe moslim-extremisten, zodat ze er zelf met hun bezuinigingen vandoor kunnen gaan. Word ik gelukkiger als ik het Wilhemus moet zingen? Word ik gelukkiger als ik mijn babi pangang en doner kebab in moet wisselen voor een echte Hollandse frikandel/knakworst? En dan het volkslied, alsjeblief…, het ‘echte’ volkslied tegenwoordig is iets debiels van Lady Gaga. Nu moeten we geloven dat de moslims het grote gevaar zijn, in tien jaar krijgen we het ‘gele gevaar’ (help, de Chinezen kopen alle frietzaken op en dat is nog maar het begin!) Daarna krijgen we het gevaar van de opkomende economieen (staalovens in Ijmuiden zijn al in handen van een Indisch bedrijf Tata, wat volgt?) etc…. De ‘islamisering van de dorpen hier rondom Venlo heeft zich vooralsnog beperkt tot enkele Turken die in de lokale frikandellenfabriek werken….. whhhooowwww…. rechts pas op, dadelijk vliegt er een met een vliegend tapijt vanuit die frabriek tegen jullie raam op!!!

 5. De Oostenrijkse onderzoeker van het Europese verschijnsel racisme en xenofobie Andreas Peham heeft voor de Radio zender 1 meegedeeld dat we tegenwoordig in Europa een enorm ruk enorm naar rechts en in wezen naar puur racisme en xenofobie verschoven zijn.

  Hiervoor houdt Peham de westerse politici voor verantwoordelijk want ze zijn voor eigen gewin geleidelijk bezig om gewoon racisme en puur xenofobie als “normaal” te voorstellen. De westerse beschaving is hiermee afgestapt van de principes waarop het na WOII werd opgebouwd.

  Daar waar politici een helder voorbeeld van onveranderde humanistische waarden en principes zou moeten voorstellen loopt de politieke meute gehoorzaam met de rechtse volksmenners mee.

 6. “Afgelopen oktober durfden zij geen steun te betuigen aan de manifestatie tegen de komst van de Britse fascistische knokploeg English Defence League naar Amsterdam.”

  Overigens heeft een vooraanstaand lid van de English Defence League toegegeven dat hij zeer belangrijke politieke punten met Breivik had besproken en tevens heeft hij deze gelegenheid gebruikt om zijn spijt voor de daad van Breivik te betuigen.

  Het verband is overduidelijk. Er is geen plaats meer voor de gebruikelijke verdraaiingen of leugen.s

  Ik schaam me plaatsvervangend voor alle zogenoemd “linkse” Nederlandse politici.
  Wilders weet donders goed met zijn ordinair boerenverstand dat iedereen in de 2e kamer slaafs de etnische lijn volgt en zullen niet durven om hem politiek aan te vallen.
  Hij is tenslotte een ECHTE Nederlander, nietwaar?

 7. Het zou kunnen komen omdat met niet hard op heeft willen erkennen dat haatzaaien tot vervelende dingen kan leiden en dat men fouten heeft gemaakt in de zaak Fortuyn.

  Links heeft daar wel van geleerd. Zie de reactie van Job Cohen dat we niet direct moeten roepen dat alles de schuld is van Wilders wat er in Noorwegen is gebeurd..

  Maar achter de schermen is natuurlijk wel het besef gekomen dat je nooit haat mag zaaien.. Daarom hebben Ad Melkert, Rosemuller en de voorlezer van het dagboek van Anne Frank het veld moeten ruimen.

  Nu is rechts aan de beurt in de persoon van Wilders.
  Hij zal moeten vertrekken. Want iedereen weet in zijn hart, dat hij te ver is gegaan.

 8. Salonsocialist. Schreef:

  Het zou kunnen komen omdat met niet hard op heeft willen erkennen dat haatzaaien tot vervelende dingen kan leiden en dat men fouten heeft gemaakt in de zaak Fortuyn.

  Nonsense , Folkert heeft duidelijk aangegeven Fortuyn te hebben vermoord om zijn standpunten betreffende dierenwelzijn , niet omdat er een fascistische dreiging rond Fortuyn hing .. waarschijnlijk hadhij , Net als zijn huidige “geloofsgenoten ” van de dierenpartij die fascistische dreiging voor lief genomen indien Fortuyn net als Wilders punten als religieuze slacht verbieden als onderwerp had genomen …

 9. Wel gek dat Folkert Pim doodschoot. De VVD heeft al jaren niets op met dierenwelzijn. Had hij beter een VVD’er kunnen nemen.

 10. Zo, even uit de zon vandaan, het wordt mij te heet.

  Ik was toen net als Geert Wilders een fervente tegenstander van Fortuyn. Want wat Fortuyn zei was een veel te simpel beeld geven van de werkelijkheid. Dat trok allerlei onderbuikfiguren aan en ik kreeg er de rillingen van.

  Nederland wordt wakker! Riep Melkert. Maar eindelijk zei er iemand die een beetje intellectueel was dat er dingen niet helemaal goed liepen in Nederland, dus Nederland werd niet wakker.
  Dan maar een stukje voorlezen uit Anne Frank.

  Pim werd doodgeschoten.
  De dader verklaart omdat het ging over de natuur. De vraag is natuurlijk, of ik iedere dader op zijn blauwe ogen moet geloven.

  Als ze aan Breivik vragen of het door Geert Wilders kwam, zal hij natuurlijk nee antwoorden.
  Je gaat niet iemand met jouw gedachtegoed de schuld geven.

  Maar het is des te triester dat er iemand omdat hij geen werk meer had dacht “Ik ga ook doen wat Fortuyn deed.” Problemen benoemen en geen oplossing bieden. Altijd wel een paar stemmers die garant staan voor mijn salaris. Zeker gezien het feit dat hij de ideeën van Fortuyn niet vond kunnen.

  Dat Geert geen leden toelaat heeft hij Geleerd van zijn voorbeeld. Want hij weet dat als hij de poort open zet de partij volstroomt met foute figuren. Dat gebeurd al als je ze iedere Zaterdag screent, laat staan als je echt democratisch zou worden.

  Maar het is mooi geweest. Het experiment is mislukt. Ook rechts heeft nu een haatzaaier met bloed aan zijn lippen.

  Tijd dat de nummer twee op de lijst het overneemt. Hoe heet ze ook alweer? Die ook mee mocht met die roeiboot.

Reacties zijn gesloten.