Het gaat al jaren niet goed met Links, en Sjaak doet er (n)iets aan

Ooit was het een tijdschrift, nu is het een website: Onvoltooid verleden, gewijd aan sociale bewegingen. Ik zou het sociale geschiedenis of geschiedenis van de arbeidersbeweging in de breedste zin des woords noemen, een vak waar ik mij ook min of meer professioneel mee bezig houd. Op het bloggedeelte hield Sjaak van der Velden nog slechts enkele dagen geleden een verhaal dat hij zijn boekje Ontwaakt…! Hoe de SP zijn idealen overboord zet om in de regering te komen niet kwijt kon bij een dodebomenuitgeverij of bij een website. Onvoltooid Verleden zelf wilde er niet aan, zoals hij zelf schrijft.

Toen kraaide de huisbode van PVV & VVD dat het boekje uit is. Drie dagen later? Hoe kan dat?

Nou, Van der Velden is er achter gekomen dat je niet afhankelijk bent van anderen om iets op een website te zetten, vermoed ik. Althans, hij heeft het op een aparte site geplaatst.
Ik ben beslist geen SP-stemmer en zelfs nauwelijks een sympathisant, al hoop ik dezer dagen wel dat de SP de grootste partij in de Tweede Kamer zou worden zoals sommige peilingen beloven – noem het klammheimliche Freude.
Ik zie evenwel niet hoe “links” geholpen wordt door een potje natrappen door een oud-lid en oud-medewerker van het wetenschappelijk bureau van de SP.
Maar oordeel zelf.

6 gedachten over “Het gaat al jaren niet goed met Links, en Sjaak doet er (n)iets aan”

  1. Hij heeft niet helemaal ongelijk, daar waar hij inhoudelijk blijft. Het klopt natuurlijk dat de SP geen “socialistische” partij is volgens de klassieke definitie van het woord. De SP is een sociaal-democratische partij die het vacuum dat de PvdA met Kok creëerde, heeft opgevuld. Dat de maatschappijkritiek van de SP steeds vager werd – van kritiek op kapitalisme, via neoliberalisme naar bankiers en vage oproepen over vrijheid en gelijkwaardigheid – is ook wel vaker opgemerkt. Tot zover vind ik zijn verhaal beslist legitiem.

    Wat ik minder kan waarderen en wat dit hele verhaal een beetje nare bijsmaak geeft, is de rancune die er bij vlagen van af druipt. Sorry, maar persoonlijke aanvallen op Marijnissen (Marijnissen als dictator..*gaap*) maken het verhaal er niet geloofwaardiger op. Waar nog bijkomt dat ik vind dat de SP veel zaken eigenlijk heel netjes afhandelt. Van Agnes Kant was al na korte tijd duidelijk dat ze het als partijleider niet zou redden. Desondanks heeft géén mes in haar rug gekregen en ze heeft met ere afscheid kunnen nemen. Niemand die natrapte of achteraf Kant nog even door het slijk haalde. Dat hebben we binnen andere partijen wel eens anders meegemaakt – *kuch* PvdA *kuch* VVD *kuch*. Is Sjaak van der Velde de Wim Kortenoeven van de SP? Dat niet, denk ik. Maar wat minder rancune had zijn verhaal een stuk geloofwaardiger gemaakt.

  2. Oeps..”.Sjaak Schele” moet natuurlijk “Sjaak van der Velde” zijn. Wil iemand zo vriendelijk zijn dat even te veranderen:P

  3. Maar geloof me of niet mensen, ik heb eerst intern geprobeerd iets te regelen. Net zoals die mensen in Haarlem die nu zijn vertrokken. Toen ik eens een aanvarinkje met Marijnissen had, dreigde hij: ‘ik heb het bij het DB gemeld’. Zo’n man is het. Wat zeggen ze over dit type? Hij houdt van de mensheid, maar niet van mensen. En dat is decennia voorzitter van de SP. Maar let eens op, als er mensen met stampei vertrekken zijn het meestal onbezoldigden. Van de mensen met een goede baan bij de SP hoor je zelden iets. Gek he?

Reacties zijn gesloten.