Gaat België Puigdemont arresteren? + Aanvulling

Volgens de Catalaanse krant La Vanguardia staat het Belgische OM op het punt de Catalaanse minister-president Puigdemont en zijn ministers te arresteren.


Afgelopen vrijdag viel er bij het federale parket een Europees aanhoudingsbevel voor Puigdemont in de bus. Het federale parket schoof dat aanhoudingsbevel als een hete aardappel door naar het Brusselse parket. Puigdemont en vier ex-ministers verblijven momenteel in Brussel. Ze ontvluchten Spanje nadat het Spaanse gerecht een aanhoudingsbevel tegen hen had uitgevaardigd vanwege hun rol in de Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring vorige week.

Hoe het nu verder gaat is onduidelijk. Naar verwachting zal Puigdemont zichzelf later vandaag aangeven bij de politie. België kan en zal een Europees aanhoudingsbevel niet negeren. Bovendien zit de regering Michel niet te wachten op een conflict met Spanje. Puigdemont en de Catalaanse separatisten hoopten op steun uit Europa, maar die is uitgebleven. Gegokt en verloren, dus. Om 14.00 uur geeft het Brusselse parket een persconferentie.

Aanvulling: de vraag uit de kop is inmiddels beantwoord. Puigdemont heeft zich vanochtend zelf aangegeven bij de Brusselse politie, die hem prompt heeft gearresteerd. Vanmiddag volgt voorgeleiding aan een onderzoeksrechter.