Het FYRA-debacle: altijd naar “Europa” wijzen

”De problemen met de Fyra gaan verder dan de gebruikelijke kinderziektes die zich voordoen bij het in gebruik nemen van een nieuwe trein”, zei [Roel Berghuis van FNV Spoor]. Er zijn volgens hem van meet af aan verkeerde ”politieke keuzes” gemaakt.

Zo is bij de aanleg van de hogesnelheidslijn niet overlegd met de Belgen om de lijnen op elkaar af te stemmen. Bij de verplichte Europese aanbesteding is bovendien alleen naar de prijs gekeken, stelt de vakbondsbestuurder.

Het wordt een absurd toneelstuk. Overleg over een grensoverschijdende treinverbinding wordt dus niet gevoerd, maar het bestellen van treinen moet “Europees aanbesteed” worden. Dit kan ook nauwelijks anders, want in het kader van de Europese ordening heeft Nederland al sinds 1970 geen eigen rijtuigindustrie meer. Beijnes, Allan, Werkspoor – weg, alsof het hier niet om industrie van nationaal belang gaat.

Het moest natuurlijk op een koopje, het enige waarnaar gekeken wordt door bestuurders die vooral hun eigen broekzakken verkennen en niets van techniek afweten.
En intussen is de verbinding Amsterdam-Brussel maar helemaal weg.

6 gedachten over “Het FYRA-debacle: altijd naar “Europa” wijzen”

 1. Deze italiaanse fabriek is de laatste jaren een ramp ,er zijn zelfs al vorderingen vanuit amerika . Om dat de ook daar geleverde treinen gebreken vertonen .Het bedrijf kampt met grote schulden en is ook door monti op de vingers getikt omdat de schulden oplopen en ook het managment ,wat al diverse malen vervangen is er nog steeds niets van bakt .Maar zoals gezegd het moest op een koopje ,maardan een duur koopje zoals vaker .Ik heb een flauw vermoeden dat ookhier geld is betaald om door die fabriek om de order binnen te rijven .

 2. En nu al houd de pvda het onderzoek tegen onder het mom van daar hebben de reizigers niets aan .Ja zo lust ik er nog wel een .Hiermee blijkt dat de pvda zijn coalitie genoot gedwee volgt ,zoals we al eerder ondervonden .De schuldigen van deze ramp zullen zich geen zorgen hoeven maken en gewoon door kunnen gaan met hun incompetentie .En anderzijds men had natuurlijk geen incapabele vvders en pvdaers die even voor veel geld plaats konden nemen in die komissie .

 3. Incompetente mensen verkijken zich altijd op de prijs.
  Heb ook ervaring opgebouwd met mensen die een product zouden moeten kiezen.
  Haast allemaal kijken alleen naar een lage prijs, moet een koopje zijn en pas achteraf beginnen de discussies over de kwaliteit van de producten.

  Voor die tijd is het altijd in dovemans oren praten.
  Tenminste zien de treinen mooi uit, toch?

 4. Het laatste nieuws omtrend deze afaire is dat men niet kan stoppen met dit project want dat kost te veel .een gotspe .Nee nu kost het zoals altijd meer .

 5. Nog een tip: nu dat de Fyra een debacle is, kunnen we misschien de passagieren met de JSF naar Brussel gaan vervoeren. 🙂

Reacties zijn gesloten.