Franse staat wil noodtoestand onbeperkt kunnen handhaven

Volgens het persagentschap Agence France-Presse bereidt de Franse regering een wet voor om de na de aanslagen in Parijs uitgeroepen noodtoestand onbeperkt te kunnen handhaven. Onder de noodtoestand kunnen er huiszoekingen plaats vinden en mensen onder huisarrest geplaatst worden zonder dat er een rechter aan te pas komt. Ook websites kunnen zonder nadere verklaring platgelegd worden door de staat. Onlangs besloot het Franse parlement al de noodtoestand met drie maanden te verlengen.

Het is opmerkelijk – zij het weinig verrassend – dat de vertegenwoordigers van het staatsapparaat onmiddellijk de gelegenheid aangrijpen om de eigen bevolking onder curatele te plaatsen. Voor iedereen die geen bord voor zijn/haar kop heeft zal het duidelijk zijn dat het allemaal weinig met de bestrijding van terrorisme te maken heeft. Zo werden met een beroep op de noodtoestand demonstraties tijdens de klimaattop in Parijs verboden en activisten onder huisarrest geplaatst. Zoals altijd gaat het om de disciplinering van de eigen bevolking, niet om de bestrijding van terrorisme. PS

Overigens is Hollande bepaald niet de enige politicus die staat te popelen om de politiestaat in te voeren. De ministers Plasterk en Van der Steur willen wetgeving invoeren die door privacywaakhond Bits of Freedom wordt omschreven als de ‘meest vergaande ter wereld’. Zo zou de politie de bevoegdheid moeten krijgen stiekem in te breken in computers, data te wissen, mee te kijken met webcams, af te luisteren via de microfoon van een computer  en live mee te kijken wat mensen  typen.