Franse soldaten beschuldigd van ‘ziekelijk seksueel misbruik’ in CAR

220px-Rebel_in_northern_CAR_02
Rebellen in CAR. Foto: Wikipedia

De VN onderzoekt beschuldigingen dat militairen die deel uitmaakten van de VN-vredesmacht in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) zich op grote schaal schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik, waaronder bestialiteiten en verkrachting van kinderen.  Momenteel worden niet minder dan 108 concrete klachten onderzocht. De beschuldigingen zijn al ruim een jaar oud. In een eind vorig jaar verschenen rapport werd de VN ervan beschuldigd de klachten systematisch onder het tapijt te vegen.

Het zou gaan om militairen afkomstig uit Frankrijk, Gaboen en Burundi. Volgens een Amerikaanse mensenrechtenorganisatie zouden drie meisjes uit de CAR hebben verklaard dat ze in 2014 door een Franse militaire commandant vastgebonden werden, waarna ze gedwongen werden seksuele handelingen uit te voeren met een hond.

Een woordvoerder van de VN erkende dat er sprake is van misbruik door leden van de vredesmacht: “We must face the fact that a number of troops sent to protect people instead acted with hearts of darkness”. De vredesmacht werd in 2014 naar de CAR gestuurd om een einde te maken aan het sektarische geweld in het land.

Bron: Al Jazeera