Frankrijk maakt zich op voor een hete nazomer

Macron zet in op een drastische hervorming van de arbeidswetten. Een hervorming waar ook zijn voorganger zich reeds op stukbeet.

Het nekschot voor het presidentschap van François Hollande was het aanhoudende protest tegen de hervorming van het arbeidsrecht – de befaamde loi travail. Dat protest betekende trouwens niet alleen de ondergang van Hollande maar ook van de Parti Socialiste. Door mordicus te blijven vasthouden aan het doorvoeren van een hervormde arbeidswet, verloren Hollande en de PS alle steun op links en hadden ze de straat tegen zich. Het maakte de opkomst van Mélenchons La France insoumise mogelijk, en in zekere zin ook het presidentschap van Macron (die uit de PS stapte toen die in nauwe schoentjes terechtkwam).

Macron wil duidelijk zijn kleren niet scheuren aan de hervorming van de arbeidswetten en laat er daarom geen gras over groeien. De hervormingen zullen onmiddellijk per decreet doorgevoerd worden, wat wil zeggen dat het parlement er niet aan te pas komt. Tegen eind september zullen de decreten van Macron al ingevoerd worden.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be