Frankrijk maakt noodtoestand permanent

Frankrijk heeft de noodtoestand geschrapt. Die noodtoestand gold sinds de aanslag in Parijs in november 2015. Sindsdien werd ze steeds verlengd, officieel omdat er sprake was van nieuwe aanslagen, maar feitelijk omdat de noodtoestand zo goed gebruikt kon worden om de radicale oppositie te bespioneren en te intimideren.

De noodtoestand is ook niet geschrapt omdat Macron en co plotseling een geweten ontwikkelden, maar omdat de noodtoestand de afgelopen paar jaar grotendeels is omgezet in permanente wetgeving. M.a.w: ze is niet langer nodig, want in feite bestaat in Frankrijk nu een permanente noodtoestand.

Kern van die wetgeving is dat de politie ‘antiterreurmaatregelen’ niet meer voor hoeft te leggen aan de rechter. Zo kan huisarrest worden opgelegd zonder dat er nog een rechter aan te pas komt. Ook krijgen ‘verdachten’ de plicht om aan de politie de inlognamen en wachtwoorden af te staan van al hun internetaccounts. Uiteraard kan en zál ‘verdachte’ daarbij ruim geïnterpreteerd worden, want zo werkt het staatsveiligheidsapparaat altijd en overal.

De enige partij die zich uitdrukkelijk niet kan vinden in de nieuwe wetgeving is La France Insoumise, de partij van Jean-Luc Mélenchon. Zij vreest dat de politie misbruik zal maken van de nieuwe bevoegdheden.

Voor het fascistische Front National gaat de wetgeving – verrassing, verrassing – juist niet ver genoeg. Het FN zou het liefst ‘buitenlandse’ wetsovertreders zonder vorm van proces het land uitgooien. Overigens hebben FN en La France Insoumise politiek niet voldoende in de melk te brokkelen om de wetgeving tegen te houden. Macron’s La République En Marche beschikt over een absolute meerderheid on het Franse parlement.