NU! forse verhoging van de eigen bijdrage, zegt door #VVD-minister aangestelde Moerkamp

De eigen bijdrage van patiënten zal fors omhoog moeten of er zal een onherroepelijke verschraling van het basispakket komen.” Dat zegt Arnold Moerkamp, voorzitter van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) in NRC Handelsblad.

De premie is namelijk geen “eigen bijdrage”, begrijpt u wel, en de verplichting een verzekering aan te gaan bij een verzekeringsmaatschappij met winstoogmerk is ook geen eigen bijdrage.

Moerkamp verder:

Moerkamp wil een discussie aanzwengelen over “de stijgende kosten in de zorg als geheel”. Het is volgens hem een misverstand dat die vooral worden veroorzaakt door de vergrijzing. Belangrijker, zegt hij, zijn innovaties in de zorg en “het systeem”, dat artsen en ziekenhuizen meer beloont als ze meer doen. Als voorbeeld noemt hij heupoperaties:

“Een jonge motorrijder die valt en zijn heup verbrijzelt, moet natuurlijk een goede nieuwe heup krijgen zodat hij weer kan leven en sporten. Maar een dementerende vrouw van 85 jaar die haar heup breekt? We weten dat het na zo’n breuk bergafwaarts gaat met oude mensen, meestal overlijden ze binnen negen maanden. Toch krijgen zij nog een nieuwe heup. Omdat het kan. Zo’n patiënt is meer gebaat bij liefdevolle verzorging”.

Meer in de papieren NRC-Handelsblad. Lebralen onder mekaar, niewaar. Nog een sigaartje?

Le Roi Danse:
Dood zal die oude vrouw, en om het helemaal afschuwelijk te maken krijg je wél een liefdevolle verzorging.

13 gedachten over “NU! forse verhoging van de eigen bijdrage, zegt door #VVD-minister aangestelde Moerkamp”

 1. O, dus die oude vrouw mag pijn lijden en daarom plat gespoten worden met morfine (waar ze uiteindelijk aan sterft), onbeweeglijk liggen in bed, doorligwonden krijgen, stinkende zweren, want op de buik draaien kan niet door die gebroken heup – die uit zichzelf op die leeftijd niet binnen die negen maanden heelt – en verder alle afschuwelijke bijkomstigheden die daaruit voortvloeien, oplopen, maar een jonge vent die b.v. zichzelf en anderen in gevaar brengt door met 130 de bocht te nemen, mag gewoon wel geopereerd. Want hij kan nog een zieltje betekenen voor de VVD.

  Ja, nu snap ik het. Dat is ook VVD. De vleesgeworden onmenselijkheid die een manier van passieve euthanasie heeft ontdekt.

  Tegen dat ik zover ben maak ik mezelf maar voor de deur van de VVD met veel bloed en smerigheid gruwelijk van kant. Dan kies ik tenminste zelf voor mijn eigen manier van doodgaan en hoop ik dat zij een levenslang trauma oplopen. Of misschien zelfs wel uitglijden over mijn bloed en allebei hun heupen breken en dat zij dan net iets te oud zijn om geholpen te worden.

  Zo, ik kan dus ook keihard zijn, VVD-adders! En ik gun jullie van harte en met heel mijn verstand een gebroken heup die scheefgroeit. Kreupel denken, dan ook kreupel lopen!

 2. Het is griezelige sfeermakerij. Eigenlijk zou ik wel eens willen weten hoeveel mensen van 85 jaar en ouder _ daadwerkelijk_ nog een nieuwe heup hebben “gekregen”. 10? 20?

  Daarbij: We worden toch allemaal zoveel ouder? Zoveel gezonder? Daarom kan de AOW ook gerust naar 67, en straks 70 en dan 75. Alles hellende vlakken.

  @1: Fatimaf: Ik vind het niet eens passieve euthanasie. Het is actief mensen om zeep helpen.
  Ik vind zo’n discussie te walgelijk voor woorden, en al helemaal aangezwengeld door types als die Moerkamp.

  Tuig is het. Wanneer gaan we ze verjagen, de zee in?

 3. Een gebroken heup levert een score 10 op de pijnscorelijst schaal 1/10.
  Liefdevolle verzorging is bij een gebroken heup niet echt liefdevolle verzorging, kelere zeg, ’t lijkt wel de Spaande Inquisitie.
  Of je nou 3 dagen te leven hebt 3 maanden of 3 jaar, daar laat je iemand niet mee staan / zitten / liggen / lopen…….verschrikkelijk wat een rare figuren zeg…….

 4. @Le Roi danse 12 september jagen we ze op en na en zorgen dat ze niet meer aan de macht komen. VVD is passé. Nu is de beurt aan sociaal en menselijkheid.

 5. Je zou eens moeten gaan uitvinden wat het economisch nut van die beleidsbepalende en graaiende gasten is. Te laag?, spuit erin.
  Het is schrikbarend wat die gasten aan plannen de wereld in jassen onder het thema “het moet maar eens gezegd worden” en meer van dat soort hete lucht. Het kan maar en geen mens snoert ze de mond.
  Wat verdient (sorry, krijgt) zo’n lul? Halveren dat bedrag en als hij er niet mee eens is, direct ontslaan wegens verwijtbaar gedrag dus zonder uitkering! Kunnen ze echt eens gaan werken.

 6. Mijn moeder van 83 heeft een nieuwe heup en die sport nu ook weer. En ze gaat met de fiets naar de sportschool. Het ziet er niet naar uit dat die binnen 9 maanden doodgaat.

 7. Moerkamp:

  [ Zijn ‘oude vak’ oefent hij nog uit als bestuurslid van de stichting aeDex dat belangen van woningcorporaties bij vastgoedindexeringen behartigt. ]

  kijk even op deze site wat ze daar doen en wie daar verder de dienst uitmaken:

  http://www.ipd.com/Diensten/IPDaeDexcorporatievastgoedindex/StichtingaeDex/tabid/3029/Default.aspx

  [ Arnold Moerkamp (1952) studeerde bouwkunde, politieke wetenschappen en planologie ]

  Verder commentaar niet nodig denk ik, benoemd door E. Schippers.

  http://www.cvz.nl/hetcvz/organisatie/raad+van+bestuur/raad+van+bestuur.html

 8. Mijn oma kreeg een nieuwe heup op haar 87,5de. Dement werd ze door de narcose die te lang had geduurd, en dan heeft ze het toch nog vijf (eigenlijk niet aan te ziene, maar ja dat is mijn mening) jaren volgehouden. Mijn moeder heeft haar nieuwe heup maar een paar maanden meegemaakt, maar die was dan ook te danken aan een val over de fantastische opbollende vloer van Sint-Jacob van VVD-er Van der Burg. Overdosisje insuline gecombineerd met overdosisje morfine, wie doet je wat in Nederland.

  @3
  Deze Moerkamp gaat dus over de zorgverzekeringen, vindt hij zelf. Eerst ging Wiegel daar over, want die heeft overal verstand van

 9. @7
  Aha, de gecombineerde vastgoed-zorgmaffia. Zie ook: Frank de Grave (De Key, Orde van Medisch Specialisten, OVG, AstraZeneca etcetera, en baas van Artis op de koop toe). En VVD natuurlijk.

 10. Inderdaad een discussie van het hellend vlak. En hij wordt niet enkel gevoerd in VVDkringen. Laten die lui eerst eens echt 6% van hun inkomen betalen aan de gezondheidszorg.

 11. @10:

  6% van 100.000 euro of méér mis je echt niet, paar minder aandeeltjes, naja.
  6% van 10.000 is het verschil tussen goed eten of slecht ( moeten) eten, bijvoorbeeld.

  Sterke progressie in tarieven belastingen en zorgtoestanden lijkt me geen probleem.

 12. Die mannetje bedoelt gewoon hypocriet ” liefdevolle afscheid” nemen.

  Vastgoed redeneringen geinfecteerd door volledig associaal gedrag.

  ” Neemt u rustig een Drion-pil hoor, ze zijn gratis” (We doen toch ook iets goeds als verezekeraar, nietwaar?)

Reacties zijn gesloten.