FNV Metaal doet aangifte tegen Smit Draad Nijmegen BV

FNV Metaal heeft aangifte gedaan bij de Hoofdofficier van Justitie, arrondissement Oost-Nederland.

Smit Draad stelt werknemers willens en wetens bloot aan gevaarlijke (chemische) stoffen. Het bedrijf houdt zich niet aan de voorschriften van de Arbeidsomstandigheden-regelgeving. Met als gevolg ernstige schade aan de gezondheid van de werknemers. Ook heeft Smit Draad bewust onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen naar de blootstelling aan chemische stoffen gemanipuleerd.

Bovendien heeft de voor het bedrijf werkzame Arbo-arts gezondheidsklachten van diverse medewerkers onjuist behandeld. Negen werknemers hebben het bedrijf civielrechtelijk aansprakelijk gesteld voor de geleden en te lijden schade. Vijf werknemers hebben het vertrouwen in de Arbo- arts en in De Bedrijfspoli opgezegd.

FNV-bestuurder Jan de Jong over deze kwestie:

“Het betreft hier een ernstige zaak. Dit soort gedrag van bestuurders en leidinggevenden is absoluut misdadig. Het gaat hier in feite om langdurige mishandeling en het toebrengen van blijvend letsel. Niet alleen het bedrijf dient strafrechtelijk vervolgd te worden, maar ook individueel de leidinggevenden.”

Jaarlijks is er sprake van ruim 17.000 nieuwe gevallen van beroepsziekten en jaarlijks worden ca. 3.000 werkgerelateerde sterfgevallen geteld. Het is veel slechter gesteld met de veiligheid van werknemers in Nederland dan menigeen veronderstelt. Regelmatig vraagt de FNV aandacht voor de situatie, maar er verbetert weinig tot niets. Het asociale regeringsbeleid in combinatie met het hebzuchtige werkgeversgilde zullen steeds meer een aanslag op de gezondheid van werknemers blijken te zijn.