Flynn weigert te getuigen en beroept zich op het Vijfde Amendement

Trump’s voormalige Nationale Veiligheidsadviseur Michael Flynn zal een dagvaarding van een Senaatscommissie naast zich neerleggen en zich beroepen op het Vijfde Amendement van de Amerikaanse Grondwet.  Het Senate Intelligence Committee had Flynn opgedragen alle documenten die betrekking hebben op de banden tussen het team van Trump en de kliek rond de Russische president Poetin aan haar te overhandigen. 

Het Vijfde Amendement garandeert dat burgers in strafzaken niet gedwongen kunnen worden tegen zichzelf te getuigen. Een beroep op het Vijfde Amendement kan niet tégen de betreffende burger gebruikt worden. Politiek kan een beroep op het Vijfde echter vernietigende gevolgen hebben, en dat zal hier ongetwijfeld het geval zijn. Twitter ontplofte dan ook onmiddellijk.

Flynn eist immuniteit voor strafvervolging, maar tot dusverre lijkt niemand bereid hem dat te geven. De crisis heeft er in elk geval toe geleid dat adviseur Steve Bannon en stafchef Reince Priebus overhaast terug zijn gevlogen naar de VS.